Tak tento chléb není jen recept, to je chléb, jako z chalupy, vzpomínka na pec u babičky, na poctivou práci a vůni, která se line kuchyní. Na tu pec u babičky si moc dobře pamatuji, byla v chodbě, hned u kuchyně a když se v ní zatopilo, vyhřívala celý dům a vůně z pečiva, které se v ní peklo, se šířila nejen kuchyní, ale celým domem.

Pro nás děti to byl svátek, když se peklo v peci na kulatých černých pekáčích. Nevím, jak je nazvat, protože nářečím i nás na vesnici se jim říkalo “tepše”- Tepša byla celá černá, velká a kulatá a po obvodu vlnkovaná. Proto všechno pečivo, které se v nich peklo, mělo vlnkovitý okraj. Pekl se v nich chléb, velikánské vánočky, kynuté plněné záviny, ale i slané koláče s brynzou a s brambory, ale i buchty s mákem, tvarohem a povidly.

Kombinace hladké a žitné mouky u našeho dnešního chleba dodá vašemu chlebu krásnou strukturu, vláčnost i chuť a korunou celého díla bude právě kmín. Ať už si ho dáte hned teplý jenom s máslem, nebo ho budete jíst s kouskem sýra, paštiky, nebo si k němu dáte kousek domácí marmelády, vždycky budete mít kousek domova na talíři.

Recept na domácí chléb

Ingredience potřebné n a přípravu Domácího chleba z hladké a žitné mouky s kmínem

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g žitné mouky
  • 600 ml vlažné vody
  • 25 g soli
  • 2 lžíce kmínu
  • kostka droždí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • voda nebo vejce na potření
  • kmín na posyp

Postup přípravy chleba

1. Z droždí, trochy vlažné vody a cukru necháme vzejít v teplém místě a přikrytý kvásek (cca 15 min).

2. Do velké mísy nasypeme mouku, sůl, kmín a přidáme kvásek, postupně přiléváme zbytek vlažné vody a vypracujeme hladké těsto, Nemá být moc řídké, ale vláčné. Podle potřeby upravíme moukou, nebo vodou.

Ingredience smícháme ve velké misce a vypracujeme hladké těsto.
Foto: Cooky.cz, Ingredience smícháme ve velké misce a vypracujeme hladké těsto.

3. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4. Vykynuté těsto vyndáme na pomoučený vál a vytvarujeme bochník, anebo vložíme přímo do vymazané a moukou vysypané formy.

Z vykynutého těsta vytvarujeme šišku.
Foto: Cooky.cz. Z vykynutého těsta vytvarujeme šišku.

5. Povrch potřeme vodou, nebo rozšlehaným vejcem pro lesk a posypeme kmínem.

6. Takto necháme ještě 15-20 minut odpočívat.

7. Troubu rozehřejeme na 230 stupňů a na této teplotě pečeme 10 minut. Poté teplotu snížíme na 190 stupňů a dopékáme ještě dalších 30-40 minut.

Správně upečený chléb má znít při poklepu na spodní stranu dutě. Při pečení je dobré dát do spodní části trouby nádobu s vodou.

Obrázek receptu na Domácí kváskový chléb - návrat k tradici a poctivému pečení

Domácí kváskový chléb – návrat k tradici a poctivému pečení

Obrázek receptu na obyčejný pšenično žitný chléb.

Pšenično žitný chléb snadno krok za krokem

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest