Tak tento chléb není jen recept, to je chléb, jako z chalupy, vzpomínka na pec u babičky, na poctivou práci a vůni, která se line kuchyní. Na tu pec u babičky si moc dobře pamatuji, byla v chodbě, hned u kuchyně a když se v ní zatopilo, vyhřívala celý dům a vůně z pečiva, které se v ní peklo, se šířila nejen kuchyní, ale celým domem.
Pro nás děti to byl svátek, když se peklo v peci na kulatých černých pekáčích. Nevím, jak je nazvat, protože nářečím i nás na vesnici se jim říkalo “tepše”- Tepša byla celá černá, velká a kulatá a po obvodu vlnkovaná. Proto všechno pečivo, které se v nich peklo, mělo vlnkovitý okraj. Pekl se v nich chléb, velikánské vánočky, kynuté plněné záviny, ale i slané koláče s brynzou a s brambory, ale i buchty s mákem, tvarohem a povidly.
Kombinace hladké a žitné mouky u našeho dnešního chleba dodá vašemu chlebu krásnou strukturu, vláčnost i chuť a korunou celého díla bude právě kmín. Ať už si ho dáte hned teplý jenom s máslem, nebo ho budete jíst s kouskem sýra, paštiky, nebo si k němu dáte kousek domácí marmelády, vždycky budete mít kousek domova na talíři.
Recept na domácí chléb
Ingredience potřebné n a přípravu Domácího chleba z hladké a žitné mouky s kmínem
- 500 g hladké mouky
- 500 g žitné mouky
- 600 ml vlažné vody
- 25 g soli
- 2 lžíce kmínu
- kostka droždí
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička cukru
- voda nebo vejce na potření
- kmín na posyp
Postup přípravy chleba
1. Z droždí, trochy vlažné vody a cukru necháme vzejít v teplém místě a přikrytý kvásek (cca 15 min).
2. Do velké mísy nasypeme mouku, sůl, kmín a přidáme kvásek, postupně přiléváme zbytek vlažné vody a vypracujeme hladké těsto, Nemá být moc řídké, ale vláčné. Podle potřeby upravíme moukou, nebo vodou.
3. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě cca 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Vykynuté těsto vyndáme na pomoučený vál a vytvarujeme bochník, anebo vložíme přímo do vymazané a moukou vysypané formy.
5. Povrch potřeme vodou, nebo rozšlehaným vejcem pro lesk a posypeme kmínem.
6. Takto necháme ještě 15-20 minut odpočívat.
7. Troubu rozehřejeme na 230 stupňů a na této teplotě pečeme 10 minut. Poté teplotu snížíme na 190 stupňů a dopékáme ještě dalších 30-40 minut.
Správně upečený chléb má znít při poklepu na spodní stranu dutě. Při pečení je dobré dát do spodní části trouby nádobu s vodou.

Domácí kváskový chléb – návrat k tradici a poctivému pečení

Pšenično žitný chléb snadno krok za krokem
pozn.: částečně upraveno AI