Kdo denně nekupuje pečivo, ať se přihlásí. Jedině ten, kdo si ho sám peče. Když jednou vyzkoušíte vlastní domácí pečivo, už se vám do obchodu nebude pro housky chtít. Pokud vlastníte domácí pekárnu, máte výhodu, protože pomůže jak s hnětením, tak s kynutím a většinu práce udělá za vás. Pokud ne, máknete si o něco víc, ale i tak se úsilí vyplatí.

Proč si vlastně upéct domácí kaiserky? Protože lépe chutnají, protože ušetříte, a protože víte co jíte. Nezatížíte svůj organismus zbytečnými konzervanty a upečete si je přesně podle své chuti. Domácí je přece domácí 🙂 Pokud se nechcete zabývat motáním kaiserek, udělejte jednoduše bochánky a uprostřed nožem vyřízněte kříž. Kaiserky tak lépe vykynou a budou křupavější. Kynutí rozhodně neošiďte a to ani závěrečné kynutí na plechu. Je klíčové pro nadýchanou střídu (střída je vnitřní měkká část kaiserky i jiného pečiva).

Recept na domácí kaiserky

Doba přípravy: 2 hodiny

Co potřebujeme

  • ½ kostky čerstvého droždí (= 21 g)
  • 1 lžička cukru
  • 300 ml vlažného mléka
  • 60 ml oleje (např. řepkový, slunečnicový)
  • 500 g hladké mouky (lze částečně nahradit polohrubou, případně celozrnnou)
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce na potření
  • semínka na posypání (např. mák, sezam, slunečnice, lněné semínko atd.)

Postup přípravy domácích kaiserek

1. Nejprve připravíme kvásek:
Do vlažného (ne horkého) mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

2. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme olej, sůl a kvásek. Vše dobře promícháme.

3. Z mísy těsto přemístíme na vál nebo pracovní plochu a hněteme alespoň 10 minut, aby vzniklo vláčné, nelepivé a pružné těsto.

4. Vrátíme do mísy, zaprášíme moukou a zakryjeme čistou utěrkou. Necháme asi 1 hodinu kynout, až těsto zdvojnásobí objem.

5. Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 stejných dílů a vytvarujeme kaiserky (jak na to se dozvíte na konci receptu), případně rohlíky nebo jiný vámi zvolený tvar.

6. Přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a necháme ještě 15 minut kynout.

7. Troubu předehřejeme na 250 °C a jakmile vložíme kaiserky, stáhneme ji na 190 °C. Pečeme asi 15–20 minut do zezlátnutí.

Obrázek k receptu: Domácí housky podle Josefa Maršálka: Na ty kupované už si nevzpomenete!

Domácí housky podle Josefa Maršálka: Další den jsou stále čerstvé a výborné

Tipy pro dokonalé kaiserky

  • Aby pečivo získalo křupavou kůrku, vložte dospod trouby při pečení plecháček s vodou.
  • Část klasické bílé mouky neváhejte nahradit celozrnnou špaldovou moukou nebo klidně žitnou. Pečivo je pak hutnější, zato ale nutričně mnohem hodnotnější.
  • Do kaiserek můžete zamotat šunku, sýr nebo třeba bazalkové pesto. Místo obyčejných housek tak získáte hotovou svačinu.

Jak zatočit kaiserku

Když už se bavíme o kaiserkách, musím vám ještě vysvětlit, jak je zatočit.

1. Z dílu těsta vyválíme válec asi 25–30 cm dlouhý.
2. Z válečku vytvoříme volný uzel, jako bychom chtěli zavázat tkaničku.
3. Jeden konec obtočíme vzniklým okem zeshora dolů a druhý k němu připojíme zeshora.
4. Oba konce k sobě přimáčkneme. Spoj ohneme směrem dolů.

obrázek receptu na Domácí housky s vepřovou masovou pomazánkou - návrat na dvorek babičky

Domácí pletené housky s vepřovou masovou pomazánkou – návrat na dvorek babičky

Obrázek receptu na Briošku na míru aneb domácí burgerovou housku.

Tajemství dokonalého burgeru? Začněte u vlastní housky s tímto snadným receptem na domácí briošku na hamburger

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest