Díky zavařování můžete uchovat svou úrodu červené řepy až do další sezóny. Naložená řepa výborně chutná s klasickými českými pokrmy jako jsou zapečené těstoviny, karbanátky nebo řízky. Perfektně nahradí také klasické nakládané okurky v sendviči či obložené bagetě. A recept, co mě zaujal v poslední době nejvíce, je salát z rukoly s kozím sýrem a řepou. Ideální lehká letní večeře v horkém dni.
Stejný nálev jako na řepu používám i na okurky, jen do řepy navíc přidám anýz a fenykl. Kromě toho, že nakládaná řepa výborně chutná, obsahuje také vitamíny a minerály (železo, draslík, kyselina listová, vitaminy skupiny B). Podporuje imunitu a trávení a díky obsahu antioxidantů působí protizánětlivě. Proto neváhejte a řepu si rozhodně naložte do zásoby. Pochutnáte si a prospějete svému zdraví.
Recept na sterilovanou červenou řepu
Doba přípravy: 1 hodina
Co potřebujeme
- Vařená červená řepa (oloupaná, nakrájená na plátky nebo kostičky)
- 1 lžička kmínu (na každou sklenici)
- několik zrnek fenyklu
- špetka anýzu
- kousek křenu (plátek nebo hranolek do každé sklenice)
Z čeho uděláme nálev
- 3 l vody
- 1 l octa (kvasný lihový 8%)
- 120 g soli
- 150 g cukru krystal
Postup výroby sterilované červené řepy
1. Nejprve připravíme nálev:
Vodu, ocet, sůl a cukr přivedeme k varu a necháme 5 minut probublávat. Poté necháme mírně zchladnout. Nálev nám musí chutnat, proto ho přikyselíme nebo přisladíme podle svého.
2. Řepu vaříme celou i se slupkou přibližně 45 minut. Poté ji necháme trochu zchladnout, abychom ji mohli oloupat a nakrájet na kostičky nebo plátky.
3. Čisté, sterilované sklenice naplníme řepou a přidáme anýz, kmín, fenykl a kousek křenu.
4. Zalijeme nálevem, aby byla řepa ponořená a zavřeme víčky.
5. Sklenice s řepou sterilujeme 20 minut při 85 °C. Poté je otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Zapečené těstoviny s mletým masem a brokolicí: Rychlá a chutná večeře pro celou rodinu
Jak sterilovat sklenice
Sterilované sklenice jsou základem úspěchu při nakládání čehokoliv. Jak na to?
V troubě:
1. Sklenice vymyjte jarem a dobře vypláchněte.
2. Troubu rozehřejte na 110 °C.
3. Vložte do ní sklenice na 10–15 minut dnem vzhůru.
V hrnci ve vodě
Dobře vymyté sklenice zcela ponořte do hrnce s vodou a vařte 10 minut.

Polévka z červené řepy: Starý babiččin recept

Domácí moravanka: Oblíbený zeleninový salát s typickou pikantní chutí
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková