Je pálivý, křupavý, trochu retro, ale 100% poctivý. Je to jídlo, které si jen tak nezaměníte – ostrý, šťavnatý a výrazný. Ale umí být i jemný, když jej dobře připravíte. Není to pouze o pálivosti, je to symfonie kyselosti, sladkosti, křupavosti a ohně.
Výjimečným ho dělají hlavně feferonky – zelené, červené, dlouhé nebo zakroucené, každá je jiná, a přesto všechny mají ten správný říz. Chuťový kontrast a krásu barev přidají cibule a paprika. Důležitý je nálev – je to doslova magie, musí být kořeněný a sladkokyselý, příjemně štípat, ale nespálit. A pokud ho chcete ozvláštnit, přidejte česnek nebo hořčičné semínko. No a když se nechá uležet, chutná líp než cokoliv jiného z obchodu. My si připravíme salát ze sýru a zeleniny spojený olejem. Suroviny jsou nakrájené na kostky a pravidelné nudličky. V chuti převládá uzený sýr a pálivá chuť feferonek.
Recept na domácí feferonkový salát se sýrem
Ingredience potřebné na Feferonkový salát
Váha surovin je počítaná v hrubém stavu, před očištěním zeleniny a na 10 kg salátu. Pokud chcete salátu méně, přepočítejte si množství surovin. Doporučuji všude smazat jednu nulu a získáte 1 kg salátu, což je množství, které se vejde do jedné kuchyňské mísy a sníte jej za víkend.
- 1 900 g paprikového salátu bez nálevu
- 1 000 g kapie
- 800 g feferonek bez nálevu
- 2 000 g sterilované cibulky bez nálevu
- 1 000 g zeleného hrášku bez nálevu
- 3 000 g uzeného sýra
- 1 000 g jedlého oleje
- 5 g mletého pepře
- 50 g Worcestru
- 100 g soli
Postup přípravy feferonkového salátu dle normy ČSN
1. K paprikovému salátu přidáme na nudličky nakrájenou kapii a feferonky
2. Přidáme nakrájenou cibulku a zelený hrášek.
3. Poté přidáme. na drobné kostky nakrájený uzený sýr a olej.
4. Dochutíme pepřem, Worcestrem a dle potřeby solí.
5. Směs lehce promícháme a necháme dobře odležet.
Použití salátu
Feferonkový salát je skvělý ke grilování, na chleba s máslem, do toustů, sendvičů, nebo burgrů, i jako součást pikantní oblohy na utopence, nakládaný hermelín či tlačenku.

Domácí vlašský salát podle ČSN z roku 1976

Pomazánka Palivec: Legendární pochoutka podle norem z roku 1968
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková