Domácí pizza na všechny způsoby má u našich dětí úspěch. Kdykoliv se jich zeptám, co by chtěly jíst, křičí, že pizzu. Vyzkoušela jsem už hodně těst i příchutí a když chci něco trochu zdravějšího, tak volím tuto vegetarianu, která překvapivě chutná i dětem. I bez masa může být pizza dokonale sytá a plná chutí, zvláště když se snoubí čerstvá mozzarella, slaná kukuřice a svěží špenát. Na pizzu si ale můžete dát úplně cokoliv, inspirujte se i tím, co vidíte na obrázcích.
Nejdůležitější pro skutečně dobrou pizzu je správný odpočinek těsta. Vím, že to chce čas, ale právě v této fázi se tvoří bublinky, které zajistí vzdušný a křupavý okraj. Můj tip zní: Pokud nemáte po ruce speciální pizza mouku s vysokým obsahem lepku, použijte klasickou hladkou mouku, ale přidejte o jednu lžíci méně vody, než je uvedeno v receptu. Těsto se nesmí lepit, ale musí zůstat pružné. Navíc, abyste dosáhli autentického tenkého středu, tvarujte pizzu rukama na pomoučeném vále, nikoli válečkem. Tím vytlačíte vzduch do okrajů a těsto bude perfektně připravené k pečení.
Recept na domácí pizzu vegetariana s mozzarellou a špenátem
- Celková délka přípravy: 75 až 85 minut
- Hnětení: 10 minut
- Kynutí: 45 až 60 minut
- Počet porcí: 2 středně velké pizzy
Ingredience k přípravě pizzy vegetariana
Na těsto (na 2 pizzy):
- 300 g vysokolepkové pizza mouky (typ 00, nebo hladké mouky)
- 21 g droždí (čerstvého, nebo 7 g sušeného)
- 200 ml vlažné vody
- 4 lžíce olivového oleje
- špetka soli
K dokončení (příchuť):
- Rajčatové sugo (hustý rajčatový základ)
- Mozzarella (čerstvá, natrhaná)
- Parmazán (strouhaný)
- Špenátové listy (čerstvé)
- Kukuřice (konzervovaná nebo mražená)
- Čerstvá bazalka (na ozdobu)
- Sůl a pepř (na dochucení)
Postup přípravy vegetariánské domácí pizzy
1. V míse nebo v nádobě hnětače promíchejte mouku se špetkou soli a droždím.
2. Přilijte vlažnou vodu a 4 lžíce olivového oleje.
3. Hnětačem nechte pomalu zpracovávat těsto, dokud nebude dokonale hladké a pružné. Pokud je třeba, ještě krátce propracujte rukou.
4. Těsto přemístěte do mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte odpočívat 45 až 60 minut. Mělo by dvakrát až třikrát zvětšit svůj objem.
5. Troubu předehřejte na 220 až 250 stupňů.
6. Vykynuté těsto rozdělte na dva stejné bochánky.
7. Každý bochánek položte na pomoučenou pracovní plochu a rukama vytvarujte co nejtenčí kulatou pizzu. Snažte se zachovat okraje lehce tlustší.
8. Pizzu přeneste na plech vyložený pečicím papírem nebo na speciální pečicí kámen.
9. Těsto potřete tenkou vrstvou rajčatového suga. Lehce osolte a opepřete.
10. Rozložte náplň: natrhejte kousky mozzarelly a rovnoměrně je rozložte. Přidejte špenátové listy a kukuřici. Nakonec posypte strouhaným parmazánem.
Maďarský šmrnc na italském těstě: Domácí pizza s paprikášem, nivou a pórkem
11. Pizzu vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Okraje by měly trochu zezlátnout a sýr se roztavit.
12. Hotovou pizzu vyjměte z trouby a ozdobte čerstvými listy bazalky. Ihned podávejte.
Tipy redakce
- Zajistěte kynutí! Pokud je v místnosti chladno a těsto nechce kynout, vložte mísu s těstem do mírně předehřáté trouby (cca 30 stupňů Celsia), která je vypnutá, nebo ji přikryjte vlhkou utěrkou a umístěte do blízkosti topení.
- Trouba na maximum! Klíčem ke křupavé kůrce je co nejvyšší teplota. Pokud vaše trouba zvládne 250 stupňů Celsia, neváhejte ji použít. Rychlé pečení zajistí, že těsto zůstane vláčné a zelenina se nevysuší.
- Použijte kvalitní sugo! Na pizze nešetřete kvalitním rajčatovým sugem. Můžete si ho předem dochutit bazalkou, oreganem a česnekem. Nepřidávejte ho ale příliš mnoho, aby se pizza uprostřed nerozmáčela.
- Zeleninu obměňujte! Kromě špenátu a kukuřice se skvěle hodí nakrájené žampiony, plátky cukety, či artyčoková srdce. Dbejte jen na to, aby zelenina nebyla příliš vodnatá.
Posúch je tradiční smetanový koláč, jak ho pekly naše babky. Rodinný recept ze Slovenska, co voní po slanině a kopru
Rychlá pizza bez hnětení, z tekutého těsta a rovnou na plech
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková