Domácí pletýnky jsou skvělou volbou pro každou příležitost – na snídani s máslem a medem, ke svačině s kouskem sýra nebo klidně jen tak samotné, ještě teplé, jakmile vyjdou z trouby. Ať už je připravíte pro rodinu, nebo přátele, garantuji vám, že zmizí z plechu rychleji, než si stačíte všimnout. Když se pustíme do jejich přípravy, vracíme se do doby, kdy všechno bylo o něco jednodušší. Vůně čerstvě upečeného pečiva se linula z kuchyně a čas jakoby se na chvíli zastavil.
Recept na domácí pletýnky
Ingredience pro přípravu
- 450 ml teplého mléka
- 4 lžíce cukru
- 10 g sušeného droždí
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 50 g rozpuštěného másla
- 8 g prášku do pečiva
- 1 lžíce octa
- 800 g mouky
- 1 žloutek a 1 lžíce mléka na potření
Postup přípravy
1. Do mísy nalejeme teplé mléko a přisypeme cukr, droždí a metličkou promícháme.
2. Dále přidáme vejce a zapracujeme je do mléka.
3. Nyní do mísy přidáme rozpuštěné máslo a prášek do pečiva a dobře promícháme.
4. Poté prosejeme mouku a vypracujeme hladké těsto.
5. Na pomoučněné pracovní ploše z těsta vytvarujeme krásný bochník a mísu si potřeme olejem.
6. Těsto vložíme do této mísy, přikryjeme a necháme vykynout.
7. Vykynuté těsto propracujeme na pomoučněné pracovní ploše a rozdělíme ho na 2 díly.
8. Z každého dílu vytvarujeme menší podlouhlé bochníky a každý následně rozdělíme na 6 dílů. Získáme tedy celkem 12 dílů.
9. Z každého dílku vytvarujeme kouli, všechny koule přikryjeme utěrkou a necháme znovu vykynout.
10. Každou kouli nyní rozválíme a následně tenký plát srolujeme v hada.
11. Propletením z hada vytvoříme pletýnky, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a ten opět přikryjeme na 15 minut utěrkou.
12. Mezitím si v misce vyšleháme žloutek se lžící mléka a touto směsí potřeme vykynuté pletýnky.
13. Nakonec můžeme posypat bílým sezamem a špetkou cukru.
14. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zlato-hněda.
Tradice pleteného pečiva
V české kuchyni se pletýnky rozšířily zejména v průběhu 19. a 20. století, kdy se staly oblíbeným druhem pečiva na vesnicích i ve městech. Byly častou součástí nedělních snídaní nebo jako doplněk k polévkám či masovým jídlům. Díky své univerzálnosti si našly místo na stole jak při všedních dnech, tak při slavnostních příležitostech.