Domácí zavařování a marmelády zažívají v posledních letech renesanci. Dávají nám výhodu znalosti použitých ingrediencí, a to je něco, čeho si dnes lidé velmi váží. Jíst zdravě a kvalitně se stává čím dál populárnější, protože si uvědomujeme, že to, co jíme, významně ovlivňuje to, jak se cítíme. Domácí marmeláda z pomerančů má své kořeny v Portugalsku, kde se ale původně připravovala z kdoulí. Marmeládu můžete připravovat také z citronů, grepů nebo šťávy libovolně kombinovat.
Pomerančová marmeláda podle tohoto receptu má želatinovou konzistenci a výborně se hodí všude tam, kde je žádoucí výrazná pomerančová chuť – v palačinkách, na ranních opečených toustech nebo ve vánočním cukroví. Vánočního nebo slavnostnějšího vyladění marmelády dosáhnete tím, že přidáte trochu zázvoru, skořice, hřebíčku nebo vanilky. Marmeláda tak dostane výraznější a kořeněnou chuť. Citrusy patřily dříve mezi nedostatkové zboží, proto se používaly na Vánoce jako luxusní příchuť a vánoční pečení je s nimi pevně spojeno. Přípravu pomerančů na marmeládu vám významně usnadní výkonný odšťavňovač, takže pokud ho vlastníte, je čas ho oprášit a zapojit.
Recept na pomerančovou marmeládu
Doba přípravy: 1 hodina 15 minut
Co potřebujeme
- 5 kg pomerančů (čistý výnos šťávy: cca 2,2 kg)
- 2,6 kg krystalového cukru
- 5 sáčků Pektogelu (želírovací prostředek)
- 1–2 lžičky kyseliny citronové (dle chuti a kyselosti ovoce)
Postup přípravy domácí pomerančové marmelády
1. Pomeranče odšťavníme buď ručně, nebo odšťavňovačem.
2. Šťávu nalijeme do dostatečně velkého hrnce, přidáme cukr, Pektogel a kyselinu citronovou a přivedeme k varu.
3. Vaříme 10–15 minut. Nepřevařujeme, marmeláda pak tmavne a ztrácí svěží chuť. Déle vaříme jen v případě, že směs není dostatečně gelová.
4. Plníme ještě horkou do sterilizovaných sklenic a na 10–15 minut otočíme dnem vzhůru. Poté necháme vychladnout při pokojové teplotě.
Marmeládu plňte do sterilizovaných sklenic
Aby se marmeláda nezkazila, je třeba ji plnit do dobře sterilizovaných sklenic. Postup sterilizace je jednoduchý:
1. Sklenice dobře vymyjeme saponátem a vypláchneme teplou vodou.

Když už tradiční palačinky „lezou krkem“: Obyčejný jogurt povýší jejich chuť na jinou úroveň
2. Umístíme sklenice na čistý plech dnem vzhůru a vložíme do trouby na 10–15 minut při teplotě 100 °C.
3. Marmeládu plníme do horkých sklenic, ihned zavíčkujeme a otočíme na 10–15 minut dnem vzhůru.
Zavaření marmelády ve vodě
Pro delší trvanlivost doporučuji marmeládu ve sklenicích zavařit ve vodě:
1. Sklenice umístíme do hrnce s vodou, která sahá přibližně do ¾ výšky sklenic.
2. Sklenice necháme ve vodě s teplotou 80–85 °C po dobu 10–15 minut.
3. Po uplynutí času sklenice vyndáme a necháme vychladnout při pokojové teplotě.

Melounová marmeláda ze slupek: Nevyhazujte slupky do koše a vyrobte si tento domácí džem z melounu

Koláč, co nosí mřížku: Šachovnice z tvarohu a marmelády
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková