5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Blíží se nám pomalu vánoční svátky, a pro ty, kterým se již na chlebíčkách přejedl bramborový salát, tu dnes máme zcela adekvátní náhradu. Dnes si připravíme domácí vaječnou pomazánku. Vajíčka uvaříme natvrdo, mezitím připravíme domácí majonézu ze žloutků, hořčice a oleje. Do hotové majonézy přidáme sýr, koření, cibuli a v lednici ji necháme vychladit. Nakonec smícháme s nakrájenými vejci a podáváme s pečivem nebo jako podmaz na chlebíčky.

Autor a obrázek: Michal B, Oblíbená domácí vajíčková pomazánka

Recept na Domácí vaječnou pomazánku za 20 minut

Autor receptu: Michal Běhounek
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 10 minut
Celkový čas 20 minut
Porcí 4 porce
Výborná domácí vaječná pomazánka, kterou připravíte podle rychlého a jednoduchého receptu doslova za pár minut.

Potřebné vybavení

  • Prkénko
  • Mísa

Suroviny

  • 6 ks Vejce
  • 80 g Gervais sýr
  • 1 ks Bílá cibule
  • 1/2 hrnku Olej
  • 1 polévková lžíce Ocet
  • 1 čajová lžička Plnotučná hořčice
  • 1 čajová lžička Sůl
  • 1/2 čajové lžičky Pepř

Postup 

  • Do hrnce dáme vodu a lžíci octa, posléze přivedeme k varu.
  • Do vroucí vody vložíme 4 vejce, které vaříme natvrdo zhruba 8-10 minut.
  • Během vaření vajec si připravíme domácí majonézu.
  • Do misky vložíme 2 žloutky, lžičku plnotučné hořčice a vše promícháme metlou.
  • Po promíchání následně přiléváme za stálého šlehání půl hrnku oleje, olej však musí téct velmi tenkým proudem, aby se stačil vmísit a propojit se žloutky a hořčicí.
  • Vše šleháme, dokud nám nevznikne taková konzistence, kdy nám vzniklá majonéza zůstane na lžíci a není příliš tekutá.
  • Do ušlehané majonézy přidáme sýr Gervais, sůl, pepř, najemno nakrájenou cibuli a vše promícháme do jednotné hmoty.
  • Hmotu necháme v lednici na pár minut vychladit.
  • Po uvaření vejce ochladíme, oloupeme a buď nahrubo promačkáme vidličkou, nebo nakrájíme na malé kostičky.
  • Takto upravená vejce nakonec přidáme k vychlazené hmotě, důkladně promícháme a necháme opět odležet v lednici.
  • Takto již hotovou pomazánku můžeme podávat s jakýmkoliv pečivem, či jako podmaz na chlebíčky.
Uložit do Mé kuchařky
Autor: Michal Běhounek
Chod: Příloha
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: domácí pomazánky, pomazánka, vaječná pomazánka, vajíčková pomazánka
Nejlepší pomazánky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší pomazánky!



5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest