Blíží se nám pomalu vánoční svátky, a pro ty, kterým se již na chlebíčkách přejedl bramborový salát, tu dnes máme zcela adekvátní náhradu. Dnes si připravíme domácí vaječnou pomazánku. Vajíčka uvaříme natvrdo, mezitím připravíme domácí majonézu ze žloutků, hořčice a oleje. Do hotové majonézy přidáme sýr, koření, cibuli a v lednici ji necháme vychladit. Nakonec smícháme s nakrájenými vejci a podáváme s pečivem nebo jako podmaz na chlebíčky.
Recept na Domácí vaječnou pomazánku za 20 minut
Potřebné vybavení
- Prkénko
- Mísa
Suroviny
- 6 ks Vejce
- 80 g Gervais sýr
- 1 ks Bílá cibule
- 1/2 hrnku Olej
- 1 polévková lžíce Ocet
- 1 čajová lžička Plnotučná hořčice
- 1 čajová lžička Sůl
- 1/2 čajové lžičky Pepř
Postup
- Do hrnce dáme vodu a lžíci octa, posléze přivedeme k varu.
- Do vroucí vody vložíme 4 vejce, které vaříme natvrdo zhruba 8-10 minut.
- Během vaření vajec si připravíme domácí majonézu.
- Do misky vložíme 2 žloutky, lžičku plnotučné hořčice a vše promícháme metlou.
- Po promíchání následně přiléváme za stálého šlehání půl hrnku oleje, olej však musí téct velmi tenkým proudem, aby se stačil vmísit a propojit se žloutky a hořčicí.
- Vše šleháme, dokud nám nevznikne taková konzistence, kdy nám vzniklá majonéza zůstane na lžíci a není příliš tekutá.
- Do ušlehané majonézy přidáme sýr Gervais, sůl, pepř, najemno nakrájenou cibuli a vše promícháme do jednotné hmoty.
- Hmotu necháme v lednici na pár minut vychladit.
- Po uvaření vejce ochladíme, oloupeme a buď nahrubo promačkáme vidličkou, nebo nakrájíme na malé kostičky.
- Takto upravená vejce nakonec přidáme k vychlazené hmotě, důkladně promícháme a necháme opět odležet v lednici.
- Takto již hotovou pomazánku můžeme podávat s jakýmkoliv pečivem, či jako podmaz na chlebíčky.