Receptů na domácí chleby je na internetu nespočet. Těch, které jsou opravdu zajímavé a nadstandardně chutné, už tolik není. Tento vroubkovaný však naprosto vyčnívá z obyčejných receptů na chleba a vytváří doslova novou pekárenskou scénu. Přestože obsahuje pouze tradiční ingredience, nevyrovná se mu ani prémiový chléb z obchodu. Základní vlastnosti tohoto chleba jsou vláčnost a nadýchanost, díky kterým je prostě neodolatelný. Pečení provoní vaši domácnost a nastaví laťku čerstvého chleba u vás doma tak vysoko, že jiný už nebudete chtít. Tak se rychle pustíme do pečení této křupavé lahůdky!

Recept na domácí vroubkovaný chléb

Délka pečení v troubě 25 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 400 ml mléka
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 4 lžíce oleje
  • 600 g mouky
  • 1 žloutek

Postup přípravy

1. Do mísy nalejeme mléko a přidáme droždí se solí a dobře promícháme metličkou.

V míse smícháme suroviny.
Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi, V míse smícháme suroviny.

2. Přilejeme olej, promícháme a prosejeme mouku.

3. Nyní vypracujeme těsto a jakmile získá elastickou konzistenci, rozdělíme ho na 2 části.

4. Každého kusu vytvarujeme kouli a vyválíme z nich kruhový plát.

Z těsta vytvarujeme 2 koule.
Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi, Z těsta vytvarujeme 2 koule.

5. Nyní přibližně do poloviny plátu těsto srolujeme a nesrolovanou část nařežeme, abychom měli chléb vroubkovaný.

Část těsta nařežeme.
Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi, Část těsta nařežeme.

6. Zarolujeme i tuto část těsta a to stejné provedeme i s druhou částí těsta.

Srolujeme a vytvoříme bochník.
Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi, Srolujeme a vytvoříme bochník.

7. Oba bochníky položíme na plech vyložený pečícím papírem a na 20 minut přikryjeme utěrkou.

8. Mezitím si dáme předehřát troubu na 200°C a v mističce si vyšleháme žloutek.

9. Po 20 minutách pomažeme bochníky žloutkem a dáme plech do předehřáté trouby na 25 minut.

Potřeme rozšlehaným žloutkem.
Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi, Potřeme rozšlehaným žloutkem.
Domácí vroubkovaný chléb.
Zdroj obrázku: Przepisy od Olgi, Domácí vroubkovaný chléb.

Zaujme nejen chutí, ale i vzhledem

Moc chlebů potřených žloutkem v obchodech nenajdeme. Přitom výsledek je krásně zlatavý a lákavý. Určitě tento chleba upečte a budete mít vystaráno na snídani i svačinu pro celou rodinu.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest