Receptů na domácí chleby je na internetu nespočet. Těch, které jsou opravdu zajímavé a nadstandardně chutné, už tolik není. Tento vroubkovaný však naprosto vyčnívá z obyčejných receptů na chleba a vytváří doslova novou pekárenskou scénu. Přestože obsahuje pouze tradiční ingredience, nevyrovná se mu ani prémiový chléb z obchodu. Základní vlastnosti tohoto chleba jsou vláčnost a nadýchanost, díky kterým je prostě neodolatelný. Pečení provoní vaši domácnost a nastaví laťku čerstvého chleba u vás doma tak vysoko, že jiný už nebudete chtít. Tak se rychle pustíme do pečení této křupavé lahůdky!
Recept na domácí vroubkovaný chléb
Délka pečení v troubě 25 minut.
Ingredience pro přípravu
- 400 ml mléka
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce sušeného droždí
- 4 lžíce oleje
- 600 g mouky
- 1 žloutek
Postup přípravy
1. Do mísy nalejeme mléko a přidáme droždí se solí a dobře promícháme metličkou.
2. Přilejeme olej, promícháme a prosejeme mouku.
3. Nyní vypracujeme těsto a jakmile získá elastickou konzistenci, rozdělíme ho na 2 části.
4. Každého kusu vytvarujeme kouli a vyválíme z nich kruhový plát.
5. Nyní přibližně do poloviny plátu těsto srolujeme a nesrolovanou část nařežeme, abychom měli chléb vroubkovaný.
6. Zarolujeme i tuto část těsta a to stejné provedeme i s druhou částí těsta.
7. Oba bochníky položíme na plech vyložený pečícím papírem a na 20 minut přikryjeme utěrkou.
8. Mezitím si dáme předehřát troubu na 200°C a v mističce si vyšleháme žloutek.
9. Po 20 minutách pomažeme bochníky žloutkem a dáme plech do předehřáté trouby na 25 minut.
Zaujme nejen chutí, ale i vzhledem
Moc chlebů potřených žloutkem v obchodech nenajdeme. Přitom výsledek je krásně zlatavý a lákavý. Určitě tento chleba upečte a budete mít vystaráno na snídani i svačinu pro celou rodinu.