Víte, co vznikne, když spojíme tradiční pařížský krém s exotickou chutí kokosovo-rumové tyčinky Margot? Neodolatelný dort, který se vymyká běžným cukrářským pravidlům. Zdánlivě obyčejná surovina z regálu běžného supermarketu může být součástí delikatesy, která potěší mlsné jazýčky. Pokud je váš záměr s dortem jakýkoliv, zamilujete si ho pro jeho sametovou texturu a nečekaný kontrast chutí, které se harmonicky doplňují.

Pařížský krém je srdcem mnoha oblíbených dezertů. Jeho receptura je jednoduchá, ale efekt dramaticky pohádkový. Kombinace kvalitní čokolády, smetany a másla vytváří sametově hebkou hmotu, která se rozplývá na jazyku. Ve své klasické podobě slouží jako náplň do větrníků, věnečků či dortů. Pro milovníky čokolády je to splněný sen, ale díky přídavku Margotky dostává krém i nádech tropické elegance a české nostalgie.

Recept na dort s pařížským krémem

Celková doba přípravy 1 hodina 35 minut.

Ingredience pro přípravu

Korpus:

  • 530 ml polohrubé mouky
  • 350 ml mléka
  • 300 ml cukru
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • 1 tyčinka Margot 90 g
  • 1 prášek do pečiva

Krém:

  • 200 g hořké čokolády
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 g tvarohu v kostce

Navíc:

  • 1 sklenička marmelády
  • kokos
  • nastrouhaná čokoláda
  • lískové ořechy

Postup přípravy dortu

1. Do menšího hrnce si dáme den předem smetanu s nalámanou čokoládou a za stálého míchání zahříváme do úplného rozpuštění čokolády. Nevaříme!

2. Na noc dáme do lednice a druhý den ušleháme do tuha a poté vmícháme tvaroh.

3. Vyšleháme v hladký krém.

4. V míse smícháme mouku s kypřícím práškem a zapracujeme všechny zbylé suroviny na korpus včetně nastrouhané Margotky.

5. Ručním šlehačem vše vyšleháme a hotové těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy (28 cm).

Obrázek receptu na Kakaovo-třešňový dezert s krémem.

Kakaový dezert s třešněmi, který stihnete raz dva: jen 15 minut přípravy

6. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme 35 – 45 minut.

7. Korpus necháme vychladnout a poté ho podélně rozkrojíme.

8. Spodní díl natřeme marmeládou a krémem a poté přiklopíme druhým dílem.

9. Krémem potřeme povrch i strany dortu a poté dort posypeme kokosem a seshora nastrouhanou čokoládou.

10. Dozdobíme krémem a ořechy, dort dáme na 2 hodiny do lednice.

Obrázek receptu na velký dvoubarevný dort s pařížským krémem a ovocem.

Velký dvoubarevný dort s ovocem a pařížským krémem, podle hrníčkového receptu

Pařížský krém.
Foto: freepik.com, Pařížský krém.

Tyčinka Margot

Pokud jste vyrůstali v Česku nebo na Slovensku, Margot vám asi nemusíme představovat. Tahle kokosová tyčinka s rumovým aroma je legendou pultů obchodů. Vyrábí se od roku 1944 a její obliba ani po desetiletích neklesla. Právě Margotku jsme zvolili jako netradiční ingredienci pro tento dort, a výsledek? Jedním slovem překvapivý.

Obrázek receptu na luxusní narozeninový dort s višňovou marmeládou a krémem.

Luxusní narozeninový dort s bohatým zdobením, krémem a višňovou marmeládou

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest