Tradiční česká polévka, kterou s oblibou podávají hospodští ve svých provozech. Zároveň “dršťkovku” mají rádi všichni milovníci tradičních a klasických jídel. Polévka je známá pro svoji bohatou a specifickou chuť a texturu drštěk, neboli hovězích žaludků. Přestože se najde mnoho odpůrců tohoto výtečného jídla, velká skupina konzumentů nedá na poctivou dršťkovou polévku dopustit. Polévka vás velmi dobře zasytí a její chuť si dobře zapamatujete.

Dršťkovou polévku podáváme horkou s čerstvým pečivem jako chléb nebo rohlíky. Nejraději máme u nás “dršťkovku” během chladných dní, kdy nás skvěle zahřeje a dodá energii. Na přípravě si rozhodně dejte záležet, výsledek stojí za to. nakonec snad ještě podotknu, že v receptu používáme již předvařené dršťky, které lze v takovémto stavu zakoupit. Vyhnete se tak čištění a vaření je jednodušší.

Recept na dršťkovou polévku

Délka přípravy 10 minut, délka vaření 30 minut. 4 porce.

Ingredience pro přípravu

  • 300 – 350 g předvařených hovězích drštěk
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1/3 hrnku mouky
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 5 hrnků hovězího vývaru
  • 1/2 lžíce sušené majoránky
  • sůl
  • 1 lžíce nasekané petrželové natě
  • 1 lžička chilli (dle chuti)

Postup přípravy

1. Hovězí dršťky nakrájíme na nudličky dlouhé asi 2,5 cm a v hrnci rozpustíme sádlo.

2. Do hrnce přidáme najemno nakrájenou cibuli a orestujeme si ji dozlatova.

Cibuli orestujeme dozlatova.
Cibuli orestujeme dozlatova.

3. Stáhneme teplotu na minimum a přisypeme mouku a za stálého míchání ji opékáme s cibulí.

Přidáme mouku.
Přidáme mouku.

4. Nyní přidáme červenou papriku, případně chilli pokud chceme a dalších 30 sekund mícháme.

Nasypeme červenou papriku.
Nasypeme červenou papriku.

5. Hrnec hned odstavíme z plotny a hned přilejeme asi hrnek vlažného hovězího vývaru, který ručním šlehačem nebo metličkou zprudka zašleháme, aby nevznikly hrudky.

Zašleháme hovězí vývar.
Zašleháme hovězí vývar.

6. Dále přilejeme další hrnek vývaru a opět šleháme. za stálého šlehání přilejeme i zbytek vývvaru.

7. Nyní hrnec dáme opět vařit na sporák a přidáme dršťky s prolisovaným česnekem.

8. Polévku rychle přivedeme k varu a poté stáhneme plamen na minimum.

9. Přikryjeme pokličkou a 25 minut vaříme za občasného promíchání.

10. Těsně před konce vaření přidáme majoránku a případně dosolíme dle naší chuti.

Ochutíme majoránkou.
Ochutíme majoránkou.

Alternativa nejen pro vegany

Hlíva ústřičná.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Hlíva ústřičná.

Slyšeli jste už o “dršťkové polévce” z hlívy ústřičné? Jde o dokonalou alternativu, ve které se využívá místo hovězích drštěk houba jménem hlíva ústřičná. Polévka je nejen výjimečně chutná, ale také velmi zdravá díky bohatosti vitamínů a minerálů obsažených v hlívě. Polévka je samozřejmě vhodná také pro vegetariány a vegany, jelikož neobsahuje dršťky.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!
Nejlepší polévky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest