Tento dýňový chléb je přesně jedním z podzimních receptů, kdy dozrávají dýně a my tak můžeme využít sezónní suroviny přímo ze zahrady. Dýňový chléb Hokkaido je jemný a vláčný chléb, který se díky přidané dýni stává nejen chutným, ale i vizuálně atraktivním – navíc nám přináší podzimní atmosféru přímo na náš stůl. Recept je inspirován tradičním japonským chlebem Hokkaido, který je známý svou lehkou a nadýchanou texturou. Dýně dodává chlebu krásnou barvu a jemnou sladkost, což ho dělá ideálním jak na snídani, tak jako přílohu k polévkám nebo salátům. V Japonsku nedají místní na tento druh chleba dopustit, jde o velmi populární variantu, kterou zná každá hospodyně. Recept na japonský toastový chléb Hokkaido naleznete ZDE.
Příprava zahrnuje kombinaci tradičních surovin, jako je mouka, droždí a mléko, s dýňovým pyré, což vytváří jedinečný chuťový profil. Dýňový chléb Hokkaido je skvělý jak samotný, tak namazaný máslem nebo medem a určitě se stane i Vaší oblíbenou pochoutkou během chladnějších měsíců.
Recept na dýňový chléb Hokkaido
Délka pečení v troubě 55 minut.
Ingredience pro přípravu
- 190 g dýně Hokkaido
- 250 g celozrnné mouky
- 50 g žitné mouky
- 170 g pšeničné mouky
- 155 ml vody
- 15 g čerstvého droždí
- 1 lžička medu
- 1 lžička dýňového oleje
- 1 lžička sirupu z cukrové řepy (neboli řepný sirob – pokud nemáte, můžete nahradit medem)
- 10 g soli
- špetka muškátového oříšku
- 1/4 lžičky chilli
- dýňová semínka
Postup přípravy
1. Dýni zbavíme jádřince a 190 g z ní nakrájíme na kousky.
2. Dýni si uvaříme s cca 50 ml osolené vody s medem, chilli a muškátovým oříškem. Mělo by to trvat asi 15 minut.
3. Nejdříve vaříme pod pokličkou, nakonec kvůli vyvaření vody pokličku odstraníme.
4. Měkkou dýní rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré a necháme zchladnout.
5. Dále si v misce smícháme droždí s 10 ml vody a sirupem z cukrové řepy. Necháme odstát a vzejít kvásek.
6. Do jiné velké mísy nasypeme mouky, spolu je promícháme a urosřed uděláme důlek na kvásek.
7. Do důlku dáme hotový kvásek, přidáme k němu trochu mouky a necháme dalších 10 minut odstát.
8. Dále přidáme sůl a dýňové pyré a robotem nebo ručně vypracujeme hladké a elastické těsto.
9. Těsto přikryjeme a necháme hodinu vykynout na teplém místě.
10. Vykynuté těsto položíme na pomoučněnou pracovní plochu, ze kterého vypracujeme bochník.
11. Uprostřed bochníku po celé délce uděláme přitlačením těsta důlek a nožem v něm uděláme podélný řez hluboký asi 1 cm.
12. Povrch bochníku potřeme vodou a posypeme ho dýňovými semínky.
13. Do studené trouby vložíme poklicí zakrytou formu s bochníkem a teplotu nastavíme na 240 stupňů.
14. Takto pečeme 40 – 45 minut, poté teplotu stáhneme na 200 stupňů a pečeme dalších 10 minut stále zakryté.
Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido je nejen chutná, ale i zdravá. Obsahuje málo kalorií, je bohatá na vlákninu a poskytuje důležité vitamíny a minerály, jako jsou vitamín A, vitamín C, draslík a betakaroten. Tyto látky přispívají k dobrému zraku, imunitnímu systému a celkovému zdraví pokožky.