Tento dýňový chléb je přesně jedním z podzimních receptů, kdy dozrávají dýně a my tak můžeme využít sezónní suroviny přímo ze zahrady. Dýňový chléb Hokkaido je jemný a vláčný chléb, který se díky přidané dýni stává nejen chutným, ale i vizuálně atraktivním – navíc nám přináší podzimní atmosféru přímo na náš stůl. Recept je inspirován tradičním japonským chlebem Hokkaido, který je známý svou lehkou a nadýchanou texturou. Dýně dodává chlebu krásnou barvu a jemnou sladkost, což ho dělá ideálním jak na snídani, tak jako přílohu k polévkám nebo salátům. V Japonsku nedají místní na tento druh chleba dopustit, jde o velmi populární variantu, kterou zná každá hospodyně. Recept na japonský toastový chléb Hokkaido naleznete ZDE.

Příprava zahrnuje kombinaci tradičních surovin, jako je mouka, droždí a mléko, s dýňovým pyré, což vytváří jedinečný chuťový profil. Dýňový chléb Hokkaido je skvělý jak samotný, tak namazaný máslem nebo medem a určitě se stane i Vaší oblíbenou pochoutkou během chladnějších měsíců.

Recept na dýňový chléb Hokkaido

Délka pečení v troubě 55 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 190 g dýně Hokkaido
  • 250 g celozrnné mouky
  • 50 g žitné mouky
  • 170 g pšeničné mouky
  • 155 ml vody
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička dýňového oleje
  • 1 lžička sirupu z cukrové řepy (neboli řepný sirob – pokud nemáte, můžete nahradit medem)
  • 10 g soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky chilli
  • dýňová semínka

Postup přípravy

1. Dýni zbavíme jádřince a 190 g z ní nakrájíme na kousky.

2. Dýni si uvaříme s cca 50 ml osolené vody s medem, chilli a muškátovým oříškem. Mělo by to trvat asi 15 minut.

3. Nejdříve vaříme pod pokličkou, nakonec kvůli vyvaření vody pokličku odstraníme.

4. Měkkou dýní rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré a necháme zchladnout.

5. Dále si v misce smícháme droždí s 10 ml vody a sirupem z cukrové řepy. Necháme odstát a vzejít kvásek.

6. Do jiné velké mísy nasypeme mouky, spolu je promícháme a urosřed uděláme důlek na kvásek.

7. Do důlku dáme hotový kvásek, přidáme k němu trochu mouky a necháme dalších 10 minut odstát.

8. Dále přidáme sůl a dýňové pyré a robotem nebo ručně vypracujeme hladké a elastické těsto.

9. Těsto přikryjeme a necháme hodinu vykynout na teplém místě.

10. Vykynuté těsto položíme na pomoučněnou pracovní plochu, ze kterého vypracujeme bochník.

11. Uprostřed bochníku po celé délce uděláme přitlačením těsta důlek a nožem v něm uděláme podélný řez hluboký asi 1 cm.

12. Povrch bochníku potřeme vodou a posypeme ho dýňovými semínky.

13. Do studené trouby vložíme poklicí zakrytou formu s bochníkem a teplotu nastavíme na 240 stupňů.

14. Takto pečeme 40 – 45 minut, poté teplotu stáhneme na 200 stupňů a pečeme dalších 10 minut stále zakryté.

Dýňový chléb.
Zdroj obrázku: depositphotos, Dýňový chléb.

Dýně Hokkaido

Dýně Hokkaido je nejen chutná, ale i zdravá. Obsahuje málo kalorií, je bohatá na vlákninu a poskytuje důležité vitamíny a minerály, jako jsou vitamín A, vitamín C, draslík a betakaroten. Tyto látky přispívají k dobrému zraku, imunitnímu systému a celkovému zdraví pokožky.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest