Dýně Hokaido se u nás už zabydlely a navzdory tomu, že pečení dýňových koláčů je spíše americká tradice, našli jsme si recepty, které chutnají hezky česky. Například tento, kde dýňové těsto kombinujeme s tvarohovým krémem, který má jasný český odkaz.
Dýni Hokkaidó nemusíme loupat, lze ji zpracovat rovnou se slupkou. Jen ji před použitím pořádně umyjte, i když ji pěstujete na vlastní zahrádce, není pro okamžité použití v kuchyni zcela čistá. Před pečením v troubě ji nakrájejte na čtvrtky nebo alespoň na poloviny, zbavte jadérek, a bez dalšího kořenění či olejů pečte. Množství vystačí akorát do větší dortové formy.
Recept na dýňový koláč s tvarohovým krémem
Doba přípravy: 2 hodiny včetně chladnutí
Co potřebujeme
- 1 ks dýně Hokkaidó (upečená v troubě, rozmačkaná)
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 2 ks vejce
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 100 g polohrubé mouky (možno nahradit mletými mandlemi)
Krém
- 1 tvaroh (nejlépe v alobalu, tedy plnotučný)
- 1 moučkový cukr podle chuti
Postup přípravy dýňového koláče s tvarohovým krémem
1. Dýni omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pečeme na 200 °C po dobu 25 minut. Vyndáme a necháme zchladnout.
2. Máslo utřeme s cukrem a pak vešleháme vejce.
3. Dýni rozmačkáme a vmícháme do těsta. Přidáme mouku a prášek do pečiva.
4. Těsto nalijeme do připravené formy vymazané máslem nebo olejem a vysypané moukou a pečeme na 180 °C po dobu 25–30 minut. Poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
5. Tvaroh a pomazánkové máslo společně rozmícháme a osladíme podle své chuti moučkovým cukrem. Natřeme rovnoměrně na vychladlý korpus.
Tipy a triky k dýňovému dortu
- Pro pikantnější chuť přidáme do těsta trochu zázvoru, skořice, kardamonu, hřebíčku a muškátového oříšku.
- Do korpusu se skvěle hodí nasekané ořechy – vedou vlašské, lískové jsou těsně za nimi.
- Místo pomazánkového másla lze použít také mascarpone.
- Krém osvěží a oživí trocha nastrouhané kůry z bio citronu.

Krémová dýňová polévka: Zdravý a sametově lehký krém z podzimní zahrádky

Voňavé dýňové donuty se skořicí a meruňkovým džemem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková