Dýně Hokaido se u nás už zabydlely a navzdory tomu, že pečení dýňových koláčů je spíše americká tradice, našli jsme si recepty, které chutnají hezky česky. Například tento, kde dýňové těsto kombinujeme s tvarohovým krémem, který má jasný český odkaz.

Dýni Hokkaidó nemusíme loupat, lze ji zpracovat rovnou se slupkou. Jen ji před použitím pořádně umyjte, i když ji pěstujete na vlastní zahrádce, není pro okamžité použití v kuchyni zcela čistá. Před pečením v troubě ji nakrájejte na čtvrtky nebo alespoň na poloviny, zbavte jadérek, a bez dalšího kořenění či olejů pečte. Množství vystačí akorát do větší dortové formy.

Recept na dýňový koláč s tvarohovým krémem

Doba přípravy: 2 hodiny včetně chladnutí

Co potřebujeme

  • 1 ks dýně Hokkaidó (upečená v troubě, rozmačkaná)
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 ks vejce
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 100 g polohrubé mouky (možno nahradit mletými mandlemi)

Krém

  • 1 tvaroh (nejlépe v alobalu, tedy plnotučný)
  • 1 moučkový cukr podle chuti

Postup přípravy dýňového koláče s tvarohovým krémem

1. Dýni omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pečeme na 200 °C po dobu 25 minut. Vyndáme a necháme zchladnout.

2. Máslo utřeme s cukrem a pak vešleháme vejce.

3. Dýni rozmačkáme a vmícháme do těsta. Přidáme mouku a prášek do pečiva.

4. Těsto nalijeme do připravené formy vymazané máslem nebo olejem a vysypané moukou a pečeme na 180 °C po dobu 25–30 minut. Poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

5. Tvaroh a pomazánkové máslo společně rozmícháme a osladíme podle své chuti moučkovým cukrem. Natřeme rovnoměrně na vychladlý korpus.

Tipy a triky k dýňovému dortu

  • Pro pikantnější chuť přidáme do těsta trochu zázvoru, skořice, kardamonu, hřebíčku a muškátového oříšku.
  • Do korpusu se skvěle hodí nasekané ořechy – vedou vlašské, lískové jsou těsně za nimi.
  • Místo pomazánkového másla lze použít také mascarpone.
  • Krém osvěží a oživí trocha nastrouhané kůry z bio citronu.
Obrázek receptu na Sametové a hřejivé oranžové pohlazení, taková je krémová dýňová polévka

Krémová dýňová polévka: Zdravý a sametově lehký krém z podzimní zahrádky

Obrázek receptu na dýňové donuty.

Voňavé dýňové donuty se skořicí a meruňkovým džemem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest