Višňovo-rumový dortík na plech: je dokonalý dezert pro milovníky bohatých, plných chutí a elegantního stylu. Tento dort kombinuje kyselost višní s hřejivou chutí rumu, což vytváří lahodný a vyvážený zážitek pro vaše chuťové pohárky. Je ideální volbou pro zvláštní příležitosti nebo jako sladká tečka na závěr večera.
Tento dort je nejlepší podávaný lehce vychlazený, což umožňuje všem chutím dokonale vyniknout. Můžete ho podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky, které ještě více podtrhnou jeho bohatý chuťový profil. Višňový dort je elegantní a lahodný dezert, který potěší nejen milovníky višní, ale i ty, kteří ocení jemnou chuť rumu v kombinaci s ovocnými tóny.
TIP: Stejně dobře jako višně budou v receptu fungovat i třešně
Recept na elegantní višňové řezy na plech
Potřebné vybavení
- Hrnec
- Forma na pečení
Suroviny
Ingredience na dort:
- 1,3 kg višní (nebo mražených višní)
- 6 středních vajec
- 2/3 hrnku cukru
- 1 hrnek hladké mouky
- 2 lžíce jedlé sody
- ¼ hrnku kakaa
- ¼ másla
- rum podle chuti
Ingredience na krém:
- 400 gramů tvarohu
- 340 gramů kyselé smetany
- 450 gramů husté smetany
- višňová šťáva (může být i třešňová)
- 5 balení želatiny (jedno s višňovou nebo třešňovou příchutí)
- moučkový cukr
- kakao
- čokoládová poleva
Postup
Příprava ovocné náplně:
- Višně rozmačkejte v hrnci, poté je dejte vařit s trochou cukru a rumu.
Obrázek: slovakcooking, Kombinace ovocné svěžesti a teplého rumu
Příprava dortu:
- Ušlehejte bílky s polovinou cukru. Poté ušlehejte žloutky s druhou polovinou cukru.
Obrázek: slovakcooking, Višňový dezert s rumem nabízí bohatou chuť
- Do žloutků přidejte mouku, máslo, jedlou sodu a kakao. Lehce vmíchejte sníh z bílků.
Obrázek: slovakcooking, Nezapomenutelný chuťový zážitek
- Těsto přendejte do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáče.
Obrázek: slovakcooking, Višňový dezert s rumem
- Upečte v troubě předehřáté na 180 stupňů.
- Mezitím pokračujte ve vaření višní a šťávu přelévejte do samostatné nádoby.
Obrázek: slovakcooking, Dezert z višní a rumu nabízí nezaměnitelnou chuť
- Jakmile jsou višně měkké, přidejte jedno balení želatiny a nechte vychladnout.
Příprava višňového krému:
- Smíchejte tvaroh (pokud možno nesolený) se zakysanou smetanou a višňovou šťávou.
Obrázek: slovakcooking, Dezert z višní a rumu
- Vyšlehejte smetanu s trochou krupicového cukru a poté přidejte moučkový cukr podle chuti.
- Přidejte jeden balíček želatiny s višňovou příchutí kvůli barvě a chuťi.
Obrázek: slovakcooking, Elegantní višňový dezert s rumem
- Přidejte také zbývající 3 balíčky želatiny.
- Jakmile je dort upečený, překlopte ho na prkénko a odřízněte vrchní křupavou vrstvu.
- Dort zakápneme rumem.
- Před nanesením krému přelijte dort višňovou náplní.
Obrázek: slovakcooking, Višňový dort s rumem je lahodný a plný chutí
- Nechte dort přes noc vychladnout v lednici.
- Druhý den ráno připravte další šlehačku a vmíchejte do ní trochu kakaa pro barvu a chuť.
- Dort ozdobte kousky hořké čokolády.