Zapečená cibulová polévka se sýrem je tradičním francouzským jídlem. Přestože má cibulačka dlouhou tradici i u nás v České republice, vaříme ji zpravidla o něco “prostší”, zejména bez zapékání. Francouzský recept na tuto léčivou polévku je ve stylu luxusní a prvotřídní nabídky, které najdete zejména ve vyhlášených restauracích. Příprava sama o sobě není nijak výjimečně složitá, ale potřebujeme vybavení navíc. K dokonalosti se neobejdeme bez zapékacích mističek, ve kterých nakonec polévku naservírujeme. Dnes již takovéto žáruvzdorné nádobí snadno seženeme v mnoha prodejnách a v různých designech.
Základ této francouzské cibulačky tvoří zeleninový vývar. Jednoduchost polévky pozdvihuje zapečená bagetka, která k cibulačce samozřejmě nesmí chybět. Do polévky použijeme celkem 2 druhy sýra, protože na sýrové chuti je francouzská kuchyně vlastně postavená. Potřebujeme mozzarellu a parmazán. K finálnímu dochucení si připravíme trochu čerstvého kopru, který dodá polévce skvělé aroma.
Recept na francouzskou cibulačku
Ingredience pro přípravu
Zeleninový vývar:
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- hladkolistá zelená petržel
- bobkový list
- voda
- sůl a celý pepř
Dále potřebujeme:
- 6 cibulí
- máslo
- olivový olej
- 2 lžíce mouky
- bageta
- parmazán
- 1 stroužek česneku
- mozzarella
- čerstvý kopr
Postup přípravy
1. Nejdříve si oloupeme cibuli a česnek a 2 stroužky česneku vhodíme do hrnce.
2. K česneku přidáme mrkev, petrželku, několik lístků bobkového listu a pár kuliček pepře.
3. Vše dobře osolíme, zalejeme vodou a přivedeme k varu.
4. Mezitím si nakrájíme oloupanou cibuli na nudličky a dáme si ji orestovat na pánev s rozpuštěným máslem a rozpáleným olivovým olejem.
5. Cibuli opékáme dozlatova a poté ji zaprášíme 2 lžícemi mouky a promícháme.
6. Bagetu nakrájíme na plátky a rozložíme ji na pečící plech.
7. Krajíce bagety pokapeme olivovým olejem a posypeme nastrouhaným parmazánem.
8. Nyní zapečeme bagetu v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 5 minut dozlatova.
9. Stroužkem česneku pomažeme upečené krajíce bagety.
10. Do vařícího se vývaru nasypeme 1 lžíci nastrouhaného parmazánu a promícháme.
11. Teď vývar nalejeme skrze síto k dusící se cibuli a dobře zamícháme.
12. Ochutnáme a případně dosolíme.
13. Cibulovou polévku nyní rozdělíme do jednotlivých zapékacích mističek a povrch posypeme nastrouhanou mozzarellou.
14. Na mozzarellu každé mističky položíme jeden kousek křupavé bagety a tu také posypeme mozzarellou.
15. Mističky dáme zapéct do předehřáté trouby na 270 stupňů na 5-7 minut.
16. Podáváme posypané nasekaným čerstvým koprem.
Historie francouzské cibulové polévky
Jelikož cibule byla základní surovinou starověkého Říma, zde jsou její kořeny. Ve Francii se polévka zpopularizovala během 16. a 17. století v podobě jídla pro chudé. Teprve v 19. století se její úloha otočila a cibulačka se stala jakýmsi symbolem francouzských bister.