Zapečená cibulová polévka se sýrem je tradičním francouzským jídlem. Přestože má cibulačka dlouhou tradici i u nás v České republice, vaříme ji zpravidla o něco “prostší”, zejména bez zapékání. Francouzský recept na tuto léčivou polévku je ve stylu luxusní a prvotřídní nabídky, které najdete zejména ve vyhlášených restauracích. Příprava sama o sobě není nijak výjimečně složitá, ale potřebujeme vybavení navíc. K dokonalosti se neobejdeme bez zapékacích mističek, ve kterých nakonec polévku naservírujeme. Dnes již takovéto žáruvzdorné nádobí snadno seženeme v mnoha prodejnách a v různých designech.

Základ této francouzské cibulačky tvoří zeleninový vývar. Jednoduchost polévky pozdvihuje zapečená bagetka, která k cibulačce samozřejmě nesmí chybět. Do polévky použijeme celkem 2 druhy sýra, protože na sýrové chuti je francouzská kuchyně vlastně postavená. Potřebujeme mozzarellu a parmazán. K finálnímu dochucení si připravíme trochu čerstvého kopru, který dodá polévce skvělé aroma.

Recept na francouzskou cibulačku

Ingredience pro přípravu

Zeleninový vývar:

  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • hladkolistá zelená petržel
  • bobkový list
  • voda
  • sůl a celý pepř

Dále potřebujeme:

  • 6 cibulí
  • máslo
  • olivový olej
  • 2 lžíce mouky
  • bageta
  • parmazán
  • 1 stroužek česneku
  • mozzarella
  • čerstvý kopr

Postup přípravy

1. Nejdříve si oloupeme cibuli a česnek a 2 stroužky česneku vhodíme do hrnce.

2. K česneku přidáme mrkev, petrželku, několik lístků bobkového listu a pár kuliček pepře.

3. Vše dobře osolíme, zalejeme vodou a přivedeme k varu.

Zalejeme vodou a přivedeme k varu.
Zdroj obrázku: Alle Rezepte, Zalejeme vodou a přivedeme k varu.

4. Mezitím si nakrájíme oloupanou cibuli na nudličky a dáme si ji orestovat na pánev s rozpuštěným máslem a rozpáleným olivovým olejem.

Cibuli orestujeme.
Zdroj obrázku: Alle Rezepte, Cibuli orestujeme.

5. Cibuli opékáme dozlatova a poté ji zaprášíme 2 lžícemi mouky a promícháme.

Cibule zaprášíme moukou.
Zdroj obrázku: Alle Rezepte, Cibule zaprášíme moukou.

6. Bagetu nakrájíme na plátky a rozložíme ji na pečící plech.

7. Krajíce bagety pokapeme olivovým olejem a posypeme nastrouhaným parmazánem.

8. Nyní zapečeme bagetu v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 5 minut dozlatova.

Zapečeme bagetku.
Zdroj obrázku: Alle Rezepte, Zapečeme bagetku.

9. Stroužkem česneku pomažeme upečené krajíce bagety.

10. Do vařícího se vývaru nasypeme 1 lžíci nastrouhaného parmazánu a promícháme.

11. Teď vývar nalejeme skrze síto k dusící se cibuli a dobře zamícháme.

Vývar nalejeme k cibuli.
Zdroj obrázku: Alle Rezepte, Vývar nalejeme k cibuli.

12. Ochutnáme a případně dosolíme.

13. Cibulovou polévku nyní rozdělíme do jednotlivých zapékacích mističek a povrch posypeme nastrouhanou mozzarellou.

14. Na mozzarellu každé mističky položíme jeden kousek křupavé bagety a tu také posypeme mozzarellou.

Do mističek položíme bagetu.
Zdroj obrázku: Alle Rezepte, Do mističek položíme bagetu.

15. Mističky dáme zapéct do předehřáté trouby na 270 stupňů na 5-7 minut.

16. Podáváme posypané nasekaným čerstvým koprem.

Podáváme s čerstvým koprem.
Zdroj obrázku: Alle Rezepte, Podáváme s čerstvým koprem.

Historie francouzské cibulové polévky

Jelikož cibule byla základní surovinou starověkého Říma, zde jsou její kořeny. Ve Francii se polévka zpopularizovala během 16. a 17. století v podobě jídla pro chudé. Teprve v 19. století se její úloha otočila a cibulačka se stala jakýmsi symbolem francouzských bister.

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!
Nejlepší polévky z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest