Je to jídlo, které voní domovem, není náročné a dokáže zasytit velkou rodinu a když zbyde, na druhý den chutná ještě lépe. Patří mezi zapékané klasiky a je jednoduché, levné a syté. Každá rodina má svojí variantu, někdo přidává anglickou slaninu, někdo klobásu, někdo zase vařená vajíčka, důležitá je ale finální úprava a to vajíčka rozšlehaná v mléko nebo smetaně, které spojí celý pokrm a vytvoří zlatavou kůrku.

Přestože jejich název může svádět k představě, že jídlo pochází z Paříže nebo Provence, pravda je taková, že francouzské brambory jsou spíše českou specialitou a inspiraci na něj si spíš přivezli čeští kuchaři v 19. století, kdy “francouzské” bylo synonymem pro něco elegantního, moderního a “západního”. Jedná se vlastně u různé zapékané pokrmy z brambor, které se v Evropě objevují v mnoha podobách.

Recept na francouzské brambory

Ingredience potřebné na přípravu Brambor zapečených po Česku

  • 900 g brambor uvařených ve slupce
  • 450 g uzeného masa
  • 100 g strouhaného eidamu
  • 2 vařená vejce
  • 1 syrové vejce
  • 220 ml mléka
  • 100 g cibule na kostičky
  • 20 g ghí, oleje nebo sádla
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy brambor

Brambory, maso, vajíčka a cibuli dáme do pekáčku a zalijeme.
Foto: Cooky.cz, Brambory, maso, vajíčka a cibuli dáme do pekáčku a zalijeme.

1. Brambory si uvaříme ve slupce den předem.

2. Druhý den brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky pomocí udělátka pro bramborový salát.

3. Uzené maso i vajíčka také nakrájíme na kostičky a smícháme s bramborami ve vymazaném pekáčku.

4. Nakrájenou cibuli osmahneme na tuku a přidáme do pekáče.

5. V mléku rozšleháme vajíčko, nastrouhaný sýr , sůl a pepř a směsí pekáč zalijeme.

6. Celé to zamícháme a pečeme v troubě na 160 stupňů cca 1 hodinu.

Obrázek receptu na Francouzské brambory anebo brambory zapečené po Česku
Foto: cooky.cz, Recept na Francouzské brambory anebo brambory zapečené po česku

Toto je jedna z variant na francouzské brambory, ale je velice jemná a chutná, tak jí zkuste připravit a podávat s kyselou okurkou, čerstvým salátem a nebo kyselými houbami, či červenou řepou.

Obrázek receptu na Francouzské brambory, aneb co dům dal nebo co v lednici zbylo?

Francouzské brambory aneb Co dům dal nebo zbylo v ledničce

Obrázek receptu na Sedlácké zlato aneb zapečené brambory s cibulí a slaninou, síla pokrmu v kombinaci obyčejného, ale poctivého

Sedlácké zlato aneb zapečené brambory s cibulí a slaninou. Síla pokrmu v kombinaci obyčejného, ale poctivého

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest