Je to jídlo, které voní domovem, není náročné a dokáže zasytit velkou rodinu a když zbyde, na druhý den chutná ještě lépe. Patří mezi zapékané klasiky a je jednoduché, levné a syté. Každá rodina má svojí variantu, někdo přidává anglickou slaninu, někdo klobásu, někdo zase vařená vajíčka, důležitá je ale finální úprava a to vajíčka rozšlehaná v mléko nebo smetaně, které spojí celý pokrm a vytvoří zlatavou kůrku.
Přestože jejich název může svádět k představě, že jídlo pochází z Paříže nebo Provence, pravda je taková, že francouzské brambory jsou spíše českou specialitou a inspiraci na něj si spíš přivezli čeští kuchaři v 19. století, kdy “francouzské” bylo synonymem pro něco elegantního, moderního a “západního”. Jedná se vlastně u různé zapékané pokrmy z brambor, které se v Evropě objevují v mnoha podobách.
Recept na francouzské brambory
Ingredience potřebné na přípravu Brambor zapečených po Česku
- 900 g brambor uvařených ve slupce
- 450 g uzeného masa
- 100 g strouhaného eidamu
- 2 vařená vejce
- 1 syrové vejce
- 220 ml mléka
- 100 g cibule na kostičky
- 20 g ghí, oleje nebo sádla
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy brambor
1. Brambory si uvaříme ve slupce den předem.
2. Druhý den brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky pomocí udělátka pro bramborový salát.
3. Uzené maso i vajíčka také nakrájíme na kostičky a smícháme s bramborami ve vymazaném pekáčku.
4. Nakrájenou cibuli osmahneme na tuku a přidáme do pekáče.
5. V mléku rozšleháme vajíčko, nastrouhaný sýr , sůl a pepř a směsí pekáč zalijeme.
6. Celé to zamícháme a pečeme v troubě na 160 stupňů cca 1 hodinu.
Toto je jedna z variant na francouzské brambory, ale je velice jemná a chutná, tak jí zkuste připravit a podávat s kyselou okurkou, čerstvým salátem a nebo kyselými houbami, či červenou řepou.

Francouzské brambory aneb Co dům dal nebo zbylo v ledničce
