Francouzský krémeš patří mezi opravdové krémové lahůdky v oblasti cukrářství. Jedná se tak trochu o zákusek ze staré školy, který dělaly naše babičky vždy, když očekávaly návštěvu. A světe div se, pokaždé s krémešem dokonale uspěly a sklidily spousty chvály. V dřívějších dobách se tento luxusní dezert objevoval také na pultech lepších cukráren. Bohužel ty jsou postupem času nahrazovány nejen kavárnami a asijskými restauracemi, ale jejich sortiment utrpěl kvůli nabídce moderního názvosloví. Cheesecaky a podobně, aby to prostě znělo “cool”. Pochopitelně se trendy naštěstí postupně otáčí zpět a to co pokládají dnešní influenceři za moderní a tím pádem diktují trendy, je také kategorie retro. A díky tomu se pávě dostáváme k tolik oblíbenému krémeši, který je nejen nostalgickou připomínkou našeho dětství, ale také chuťovým vítězstvím.

Recept na francouzský krémeš na plech

Ingredience pro přípravu

Pudink:

  • 3 hrnky mléka
  • 2 žloutky
  • 80 g kukuřičného škrobu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 1 vanilkový pudink
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce másla

Krém:

  • 2 bílky
  • 3 hrnky smetany
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • špetka jedlé sody
  • 1 panák rumu

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády na vaření
  • 100 g másla
  • 1 lžíce cukru

Korpus:

  • 1 rozválené listové těsto

Postup přípravy pudinku

1. V hrnci si smícháme žloutky, mléko, kukuřičný škrob, mouku, vanilkový cukr a moučkový cukr.

2. Pořádně promícháme a dáme vařit do vodní lázně.

3. Následně přidáme sáček vanilkového pudingu a vaříme, dokud nemáme hustý krém.

Následně přidáme sáček vanilkového pudingu a vaříme, dokud nemáme hustý krém.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Následně přidáme sáček vanilkového pudingu a vaříme, dokud nemáme hustý krém.

4. Krém necháme ztuhnout v lednici.

Postup přípravy korpusu

Příprava listového těsta.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Příprava listového těsta.

1. Rozmražené listové těsto rozbalíme na pečící papír a propícháme ho vidličkou.

2. Pečeme dle návodu na obalu, odhadem tak 10 – 15 minut při teplotě 200°C, necháme dojít v troubě dozlatova.

Postup přípravy šlehačkového krému

1. Smícháme si bílky se smetanou ke šlehání, jedlou sodou a cukrem.

2. Směs vyšleháme do tuhé hmoty a v čisté misce vedle si vyšleháme máslo.

3. Do vyšlehaného másla zapracujeme šlehačku a můžeme přidat panáka rumu, ale není to nutné.

Dokončení

1. Vychladnuté listové těsto si rozpůlíme a 1 polovinu potřeme pudinkem.

2. Na pudink navrstvíme šlehačku a na šlehačku uložíme druhou polovinu těsta.

Na pudink navrstvíme šlehačku.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Na pudink navrstvíme šlehačku.

3. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem a cukrem.

Položíme druhou polovinu těsta.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Položíme druhou polovinu těsta.

4. Čokoládu pořádně promícháme, kterou necháme trochu zchladnout a nalejeme na šlehačku.

5. Dort dáme na pár hodin do lednice, ideálně však na noc.

Nakrájený francouzský krémeš.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Nakrájený francouzský krémeš.

Tip na krájení, aby řezy byly jako z cukrárny

Pokud budete krájet dort za studena, horní vrstva čokolády se může lámat a nedělá to pro hosty dobrý dojem. Nejlepším způsobem je nůž před krájením nahřát v horké vodě a pomalu krájet, čímž nuž krásně projede polevou. Nezapomeňte po každém nakrojení očistit nůž ubrouskem, jinak můžete nadělat více škody než užitku.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest