Francouzský krémeš patří mezi opravdové krémové lahůdky v oblasti cukrářství. Jedná se tak trochu o zákusek ze staré školy, který dělaly naše babičky vždy, když očekávaly návštěvu. A světe div se, pokaždé s krémešem dokonale uspěly a sklidily spousty chvály. V dřívějších dobách se tento luxusní dezert objevoval také na pultech lepších cukráren. Bohužel ty jsou postupem času nahrazovány nejen kavárnami a asijskými restauracemi, ale jejich sortiment utrpěl kvůli nabídce moderního názvosloví. Cheesecaky a podobně, aby to prostě znělo “cool”. Pochopitelně se trendy naštěstí postupně otáčí zpět a to co pokládají dnešní influenceři za moderní a tím pádem diktují trendy, je také kategorie retro. A díky tomu se pávě dostáváme k tolik oblíbenému krémeši, který je nejen nostalgickou připomínkou našeho dětství, ale také chuťovým vítězstvím.
Recept na francouzský krémeš na plech
Ingredience pro přípravu
Pudink:
- 3 hrnky mléka
- 2 žloutky
- 80 g kukuřičného škrobu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce mouky
- 1 vanilkový pudink
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce másla
Krém:
- 2 bílky
- 3 hrnky smetany
- 1 lžíce moučkového cukru
- špetka jedlé sody
- 1 panák rumu
Poleva:
- 100 g hořké čokolády na vaření
- 100 g másla
- 1 lžíce cukru
Korpus:
- 1 rozválené listové těsto
Postup přípravy pudinku
1. V hrnci si smícháme žloutky, mléko, kukuřičný škrob, mouku, vanilkový cukr a moučkový cukr.
2. Pořádně promícháme a dáme vařit do vodní lázně.
3. Následně přidáme sáček vanilkového pudingu a vaříme, dokud nemáme hustý krém.
4. Krém necháme ztuhnout v lednici.
Postup přípravy korpusu
1. Rozmražené listové těsto rozbalíme na pečící papír a propícháme ho vidličkou.
2. Pečeme dle návodu na obalu, odhadem tak 10 – 15 minut při teplotě 200°C, necháme dojít v troubě dozlatova.
Postup přípravy šlehačkového krému
1. Smícháme si bílky se smetanou ke šlehání, jedlou sodou a cukrem.
2. Směs vyšleháme do tuhé hmoty a v čisté misce vedle si vyšleháme máslo.
3. Do vyšlehaného másla zapracujeme šlehačku a můžeme přidat panáka rumu, ale není to nutné.
Dokončení
1. Vychladnuté listové těsto si rozpůlíme a 1 polovinu potřeme pudinkem.
2. Na pudink navrstvíme šlehačku a na šlehačku uložíme druhou polovinu těsta.
3. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem a cukrem.
4. Čokoládu pořádně promícháme, kterou necháme trochu zchladnout a nalejeme na šlehačku.
5. Dort dáme na pár hodin do lednice, ideálně však na noc.
Tip na krájení, aby řezy byly jako z cukrárny
Pokud budete krájet dort za studena, horní vrstva čokolády se může lámat a nedělá to pro hosty dobrý dojem. Nejlepším způsobem je nůž před krájením nahřát v horké vodě a pomalu krájet, čímž nuž krásně projede polevou. Nezapomeňte po každém nakrojení očistit nůž ubrouskem, jinak můžete nadělat více škody než užitku.