Tento dezert jsem kdysi jedla u kamarádky a přišel mi naprosto geniální. Miluji kombinaci kakaového těsta, marmelády a krému. Naštěstí mi dala recept a nyní ho čas od času peču sama, zvlášť když čekáme návštěvu, protože moučník i přes svou jednoduchost vypadá velmi působivě a jak jsem již zmínila, skvěle chutná.
Podmáslí do těsta prý začali přidávat původně v Německu jako náhražku droždí pro větší nadýchanost. Pravda je, že pokud do jakéhokoli těsta přidáme jogurt nebo nějakou kyselou složku, těsto je vždy nadýchanější a vláčnější. Až budete korpus rozkrajovat, dejte pozor, aby byl opravdu vychladlý. Těsto je poměrně křehké a pokusy rozkrojit ho za tepla končí fatálně. Džem volte pokud možno trochu kyselejší: rybízový nebo meruňkový jsou ideální varianty. Vytváří kontrast se sladkým těstem a dovádí celek k dokonalosti.
Recept na podmáslové řezy s krémem z mascarpone
Doba přípravy: 1,5–2 hodiny včetně chladnutí korpusu + závěrečné chlazení 2–3 hodiny
Co potřebujeme
Korpus:
- 500 ml podmáslí
- 75 ml oleje
- 2 vejce
- 230 g cukru krupice
- 350 g polohrubé mouky
- 1 rovná lžíce jedlé sody
- 3 lžíce kakaa
- džem (ideálně meruňka, rybíz nebo jiný kyselejší)
- 30 g nastrouhané tmavé čokolády
Krém
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 1 lžíce moučkového cukru (dle chuti i více)
- 1 lžička vanilkového cukru s pravou vanilkou
Postup přípravy podmáslových řezů s krémem z mascarpone
1. Veškeré suroviny na těsto dáme do mísy a prošleháme. Získáme řídké těsto.
2. Vyložíme dortovou formu nebo menší plech pečicím papírem a vlijeme do něj těsto.
3. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 45 minut (na plechu stačí 30 minut).
4. Šlehačku vyšleháme, poté opatrně vmícháme cukr a na závěr lehce zašleháme mascarpone, aby se nesrazilo.
5. Korpus rozřízneme, až zcela vychladne a postupujeme velmi opatrně, protože je velmi křehký.
6. Na spodní část namažeme džem a krém, přiklopíme a to samé zopakujeme na horní vrstvě. Vše posypeme strouhanou čokoládou.
7. Necháme 2–3 hodiny uležet v lednici, aby krém ztuhl.

Lotusový král v podobě cheesecaku s karamelovými sušenkami, krémem a borůvkami
Upečte řezy jako dort. Jak na to?
Místo varianty na plech můžete připravit podle tohoto receptu také luxusní dort. V takovém případě použijete dortovou formu a korpus pak prokrojíte a promažete dvakrát. Doporučuji krém vyrobit z dvojité dávky, aby byl dort opravdu vláčný a vystačil i na potření boků. Závěrečné zdobení pak rozhodne, jestli dort bude vypadat jako domácí nebo jako delikatesa z cukrárny. A teď pár tipů, jak na to:
- Okraje dortu ozdobte pomocí cukrářského sáčku dekoracemi z krému mascarpone, do středu položte ovoce a zasypte jej strouhanou čokoládou.
- Navrch nalijte tenkou vrstvu čokolády rozpuštěné v troše smetany. Nechte ji lehce přetéct přes okraje dortu, aby vytvořila efekt stékající čokolády.
- Potřete celý krémem, navrch naklaďte lesní ovoce a doprostřed snítku máty.

Nestárnoucí klasika: Piškotová roláda s vanilkovým a čokoládovým krémem nikdy nezevšední
