Tento dezert jsem kdysi jedla u kamarádky a přišel mi naprosto geniální. Miluji kombinaci kakaového těsta, marmelády a krému. Naštěstí mi dala recept a nyní ho čas od času peču sama, zvlášť když čekáme návštěvu, protože moučník i přes svou jednoduchost vypadá velmi působivě a jak jsem již zmínila, skvěle chutná.

Podmáslí do těsta prý začali přidávat původně v Německu jako náhražku droždí pro větší nadýchanost. Pravda je, že pokud do jakéhokoli těsta přidáme jogurt nebo nějakou kyselou složku, těsto je vždy nadýchanější a vláčnější. Až budete korpus rozkrajovat, dejte pozor, aby byl opravdu vychladlý. Těsto je poměrně křehké a pokusy rozkrojit ho za tepla končí fatálně. Džem volte pokud možno trochu kyselejší: rybízový nebo meruňkový jsou ideální varianty. Vytváří kontrast se sladkým těstem a dovádí celek k dokonalosti.

Recept na podmáslové řezy s krémem z mascarpone

Doba přípravy: 1,5–2 hodiny včetně chladnutí korpusu + závěrečné chlazení 2–3 hodiny

Co potřebujeme

Korpus:

  • 500 ml podmáslí
  • 75 ml oleje
  • 2 vejce
  • 230 g cukru krupice
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 rovná lžíce jedlé sody
  • 3 lžíce kakaa
  • džem (ideálně meruňka, rybíz nebo jiný kyselejší)
  • 30 g nastrouhané tmavé čokolády

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 1 lžíce moučkového cukru (dle chuti i více)
  • 1 lžička vanilkového cukru s pravou vanilkou

Postup přípravy podmáslových řezů s krémem z mascarpone

1. Veškeré suroviny na těsto dáme do mísy a prošleháme. Získáme řídké těsto.

2. Vyložíme dortovou formu nebo menší plech pečicím papírem a vlijeme do něj těsto.

3. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 45 minut (na plechu stačí 30 minut).

4. Šlehačku vyšleháme, poté opatrně vmícháme cukr a na závěr lehce zašleháme mascarpone, aby se nesrazilo.

5. Korpus rozřízneme, až zcela vychladne a postupujeme velmi opatrně, protože je velmi křehký.

6. Na spodní část namažeme džem a krém, přiklopíme a to samé zopakujeme na horní vrstvě. Vše posypeme strouhanou čokoládou.

7. Necháme 2–3 hodiny uležet v lednici, aby krém ztuhl.

Obrázek receptu na Lotusového krále aneb Cheesecake s lotusovými sušenkami

Lotusový král v podobě cheesecaku s karamelovými sušenkami, krémem a borůvkami

Upečte řezy jako dort. Jak na to?

Místo varianty na plech můžete připravit podle tohoto receptu také luxusní dort. V takovém případě použijete dortovou formu a korpus pak prokrojíte a promažete dvakrát. Doporučuji krém vyrobit z dvojité dávky, aby byl dort opravdu vláčný a vystačil i na potření boků. Závěrečné zdobení pak rozhodne, jestli dort bude vypadat jako domácí nebo jako delikatesa z cukrárny. A teď pár tipů, jak na to:

  • Okraje dortu ozdobte pomocí cukrářského sáčku dekoracemi z krému mascarpone, do středu položte ovoce a zasypte jej strouhanou čokoládou.
  • Navrch nalijte tenkou vrstvu čokolády rozpuštěné v troše smetany. Nechte ji lehce přetéct přes okraje dortu, aby vytvořila efekt stékající čokolády.
  • Potřete celý krémem, navrch naklaďte lesní ovoce a doprostřed snítku máty.
Obrázek k receptu na vanilkovou a čokoládovou piškotovou roládu

Nestárnoucí klasika: Piškotová roláda s vanilkovým a čokoládovým krémem nikdy nezevšední

Recept s postupem na malinový cheesecake ve skle

Nepečený malinový cheesecake ve skle: Elegantní dezert v neobvyklém provedení

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest