Tento recept mám od kamarádky, která ho jednou v létě, v cuketové sezóně, připravila narychlo, když jsme k ní s dětmi vpadly v čase oběda. Tak mě zaujal, že jsem si ho od ní vzala a i díky němu se vypořádávám s cuketou v letech, kdy se urodí. Pro gratinovanou cuketu je stěžejní dostat z ní co nejvíc vody, aby místo jemné a kompaktní hmoty nevznikla rozbředlá kaše.
Sýr gruyère je tradiční tvrdý švýcarský sýr, který můžete nahradit parmazánem nebo jinými dostatečně výraznými sýry podle vlastní chuti. Pro výraznější chuť doporučuji přidat na špičku lžičky nastrouhaného muškátového oříšku. Dejte ještě pozor na to, abyste směs ze zakysané smetany nepřidali k příliš horké cuketové směsi, hrozí totiž sražení a to by směsi vážně neprospělo.
Recept na gratinovanou cuketu
Doba přípravy: 45 minut
Co potřebujeme
- 1 kg cukety
- 30 g másla
- 1 střední cibule
- 1–2 stroužky česneku
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 150 g zakysané smetany
- 3 vejce
- 10–15 g čerstvé bazalky
- 80–100 g sýru gruyère nebo parmezánu
Postup přípravy gratinované cukety
1. Cuketu nakrájíme na tenká kolečka (můžeme i nastrouhat na mandolíně).
2. Na pánvi na másle orestujeme cibuli, přidáme cuketu a orestujeme, než se vyvaří téměř všechna tekutina. Poté přidáme česnek a ještě chvíli restujeme.
3. Směs necháme chvíli chladnout.
4. Do zakysané smetany dáme vejce, bazalku, nastrouhaný sýr, sůl a pepř, a promícháme. Poté smícháme s částečně zchladlou cuketou.
5. Dáme do pekáče nebo zapékací mísy a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 minut. Potom přepneme na horní ohřev a pečeme, dokud nevznikne zlatavá krusta.
S čím jíst gratinovanou cuketu
Gratinovaná cuketa se hodí jako příloha i jako hlavní jídlo. Můžete ji připravit ke kuřecímu masu, rybám či kotletě. Dobře doplní i obyčejné těstoviny nebo brambory.
Zapečené Plněné cukety s mletým masem a rajčatovou omáčkou