U nás velmi oblíbené domácí jídlo známé svojí jednoduchostí, sytostí a typicky uzenou chutí. Přestože nemá se pravým maďarským gulášem mnoho společného, řadí se mezi pokrmy tradiční české kuchyně.
Buřtguláš jak ho připravuji – je pikantní, z cibule, papriky a špekáčků či buřtů. Často s bramborami zahuštěný jíškou nebo chlebem. Typická je pro něj tmavě červená barva díky sladké i pálivé paprice, cibulový základ a uzená chuť. Buřtguláš vznikl pravděpodobně ve venkovských domácnostech nebo kantýnách, kde nebylo maso, ale uzeniny byly po ruce. Jelikož by levný, rychlý a sytý, stal se ve 20. století běžným dělnickým jídlem. Rozšířený byl v armádních kuchyních, okolních jídelnách, ale i hospodách.
Buřt i špekáček jsou české uzeniny, někdy se ale používají zaměnitelně, ale špekáček má přísnější definici, co se týče obsahu masa a tuku. Buřt může být často méně kvalitní. Pro buřtguláš ale platí: čím lepší uzenina, tím lepší výsledek.
Recept na buřtguláš
Ingredience potřebné k přípravě guláše ze špekáčků
- 5OO g špekáčků nebo buřtů (4-5 ks)
- 3 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
- 2 llžíce sádla (nebo oleje)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- sůl a pepř dle chuti
- 600 ml vývaru nebo vody
- 2-3 brambory (volitelné)
- chléb jako příloha k podávání
Postup přípravy buřttguláše
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, špekáčky oloupeme a nakrájíme na kolečka nebo půlměsíčky, česnek oloupeme a prolisujeme nebo nasekáme nadrobno.
2. Ve větším kastrolu rozpustíme tuk, na kterém orestujeme cibuli dozlatova cca 10-15 minut.
3. Do cibulového základu , který sundáme z plotny, přidáme papriku a promícháme, nesmí se spálit.
4. Kastrol vrátíme na plotnu a přidáme nakrájené špekáčky, které restujeme pár minut, než pustí tuk a rozvoní se.
5. Přidáme česnek, sůl, pepř, kmín a rajčatový protlak a zamícháme.
6. Zalijeme vývarem nebo horkou vodou, aby bylo vše ponořené a vaříme 15 minut.
7. Přidáme i na kostičky nakrájené brambory, aby si za dobu vaření buřtů uvařily.
8. V hrníčku rozmícháme 1 lžíci mouky ve studené vodě a pomalu přiléváme do guláše za stálého míchání. Necháme ještě 5-10 povařit do zhoustnutí guláše.
9. Na závěr vmícháme majoránku a případně ještě česnek, sůl, pepř a papriku.
Tipy
Do buřtuguláše můžete přidat na závěr panák černého piva, dodá tmavší barvu i chuť.
Nejchutnější je s čerstvým chlebem, který se krásně do omáčky namáčí.
Nejlepší je buřtguláš na druhý dne, kdy se chutě krásně propojí.
