Když se řekne guláš, tak si vybavím dvě situace, dovolená a chladnější dny. Guláš je základ české kuchyně a pro mě představuje chuťové potěšení a pocit klidu. Houbový guláš s vepřovým masem je jedinečnou kombinací, která propojí lesní kouzlo s domácí pohostinností. Snadný a chutný pokrm do 1 hodiny hotový.

Houby jsou úžasná surovinou, které jsou za odměnu, kdy člověk je několik hodin hledá v lese. Ta vůně čerstvě nasbíraných hřibů je prostě úžasná. Když houby pak spojíte se šťavnatým vepřovým masem, vznikne pokrm, který je dokonalý. Houbový guláš je jídlo, pro ty dny, kdy se za okny čerti žení a vy toužíte po něčem, co vás zahřeje.

Do houbového guláše můžete použít i hovězí maso nebo uzeninu jako je točený salám či buřty. Zvolila jsem vepřové maso díky rychlejšímu měknutí než u hovězího masa. Pokud zvolíte hovězí maso, počítejte, že se vám vaření guláše prodlouží minimálně o 30 minut.

Jestli nejste milovník masa, můžete tento pokrm udělat s vynecháním masa a pak máte výborný vegetariánský houbový guláš.

Recept na Smetanový Houbový guláš s vepřovým masem

Výborný recept na houbový guláš s knedlíky
Obrázek: cooky.cz, Skvělý houbový guláš s knedlíkem

Potřebné suroviny:

  • 600 g vepřová plec (nakrájená na kostičky)
  • 1 velká cibule (nakrájená najemno)
  • 3 stroužky česneku (pokrájený najemno)
  • 250 ml smetany
  • 500 ml – 1 l vývaru (množství dle potřeby)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce sladké papriky
  • houby (množství záleží na oblíbenosti)
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce oleje

Postup:

Výborný recept na houbový guláš s knedlíky
Obrázek: cooky.cz, Skvělý houbový guláš s knedlíkem

1. Na oleji si orestujeme cibulku, jakmile zesklovatí, přidáme česnek. Když se česnek rozvoní, přidáme nakrájené maso, které osolíme a okořeníme sladkou paprikou, restujeme.

2. K orestovanému masu přidáme houby (pokud máte čerstvé jako já, doporučuji ji předem propláchnout vroucí vodou). Houby okmínujeme a osolíme.

Výborný recept na houbový guláš s knedlíky
Obrázek: cooky.cz, Skvělý houbový guláš s knedlíkem

3. Houby budou pouštět vodu, proto postupně dle potřeby přidáváme vývar. Takto vše společně vaříme do změknutí masa.

Výborný recept na houbový guláš s knedlíky
Obrázek: cooky.cz, Skvělý houbový guláš s knedlíkem

4. Když je maso změklé, zahustíme omáčku – rozmícháme ve smetaně 1 lžíci hladké mouky. Postupně smetanu přiléváme do omáčky a za stálého míchání vaříme. Mícháme celou dobu, abychom neměli hrudky. Necháme povařit mouku cca 10 minut a máme hotovo.

Dobrou chuť, podáváme s vaší oblíbenou přílohou.

Tipy na knedlíky naleznete v naší Knedlíkové kuchařce.

Napište jak se vám recept líbí a podělte se o váš recept na houbový guláš.

Video recept s postupem na houbový guláš



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest