Tento recept vznikl na základě přání dcerušky a šikovná hospodyňka jej prostě a zkrátka zrealizovala. Kynuté těsto na housky problém nebyl, stačilo vymyslet, jak do housek zakomponovat právě tu zmíněnou slaninu. Ale co šikovná česká hospodyňka nevymyslí, to už by muselo být!
Když se vykynuté těsto spojilo s plátky slaniny, stalo se zázračně vláčným a voňavým. Každá houska vypadala malinko jinak, protože to nebylo o dokonalosti, ale o radosti z její tvoření. Při pečení se slanina na povrchu lehce opekla a housky získaly křupavý kabátek, zatímco uvnitř zůstaly neuvěřitelně měkké. Když se housky pečou a chladí na mřížce, voní celá kuchyň a když děti řeknou po jejich ochutnání “jo, to je přesně ono!”, budete vědět, že tyhle housky jste nepekly naposledy.
Recept na anglické housky se slaninou
Ingredience potřebné přípravu Kynutých housek s plátky slaniny
- 1 kg hladké mouky
- 3 vejce
- 250 ml oleje
- 250 ml mléka
- 250 ml vody
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- 2 balíčky sušeného droždí (může být i čerstvé)
- plátky anglické slaniny
Postup přípravy housek
1. Nejprve si připravíme klasický kvásek z trochy vlažného mléka, droždí a cukru. Necháme asi 15 minut vzejít. Pokud připravujeme ze sušeného droždí, kvásek vynecháme a droždí nasypeme rovnou do mouky.
2. Do misky dáme mouku, sušené droždí, olej, vejce, sůl, vlažné mléko, vlažnou vodu a zaděláme těsto. Pořádně vypracujeme a necháme kynout v teple přikryté 1-1,5 hodiny.

3. Pak si ukrajujeme na válu z těsta kousky, ze kterých děláme válečky a pleteme trojmo. Na krajní válečky dáme vždycky plátek slaniny a zapleteme.Pokládáme na plech s pečícím papírem.

4. Necháme ještě asi půl hodiny kynout na plechu, potřeme vajíčkem, posypeme semínky nebo kořením na pizzu, neponecháme bez posypu a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.
Při jejich pečení se kuchyní line ta domácká vůně, která přiláká i ty, kteří nemají hlad.
Zapečené kaiserky plněné slaninou a sýrem: Svačina či večeře, hodí se k filmu i pro návšťěvu