Určitě semnou budete souhlasit, když řeknu, že toto jídlo neodmyslitelně patří do české tradiční gastronomie. Mnoho z nás si ho asi vybaví jako takovou nedělní klasiku oběda u babičky. Vůně pečeného masa a česneku se linula celým bytem a babička již zadělávala těsto na domácí bramborová knedlík, který je naprostou nutností. Nemá moc cenu přemítat nad tím, zda knedlík koupit nebo uvařit svůj. Ten domácí knedlík je prostě úplně o něčem jiném.
Přesto jak je toto jídlo oblíbené, velice spolehlivě rozděluje lidi na dva tábory a ani nemusíme moc přemýšlet nad tím proč. Špenát patří mezi nejzdravější potraviny vůbec, ale zároveň i mezi nejkontroverznější, co se týče chuti a oblíbenosti. Asi neexistuje žádná potravina skloňovaná tak často, když se vás někdo zeptá, co nejíte. A přesto věřím, že tento trend „nenáviděného špenátu“ se nese pouze v duchu nehodné přípravy. Pokud si na něm dáme záležet, je to opravdová jemná delikatesa.
Recept na hovězí kostky na česneku
Délka pečení v troubě cca 2,5 hodiny.
Ingredience pro přípravu 4 porcí
Hovězí kostky:
- 800 g hovězího masa (ideálně krk, kližka nebo plec)
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla
- 300 ml hovězího vývaru
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce hladké mouky
Dušený špenát:
- 500 g čerstvého špenátu nebo 300 g mraženého
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 100 ml smetany
- 1 lžíce másla
- 1 lžička hladké mouky
Domácí bramborové knedlíky:
TIP: Recept na dokonalé domácí bramborové knedlíky
Postup přípravy hovězího masa
1. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky (asi 4 × 4 cm).
2. Česnek prolisujeme a smícháme ho se solí, kmínem a paprikou.
3. Maso důkladně promasírujeme touto směsí a necháme alespoň 30 minut odležet (ideálně přes noc).
4. Na pánvi rozpálíme sádlo nebo olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.

Dušené hovězí kostky na česneku a cibulce, se špenátem a bramborovým knedlíkem

Hovězí na česneku – tradiční česká specialita, kterou jsem připravila v moderní verzi s bramborovými noky a hráškem
5. Přidáme maso a zprudka ho opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
6. Přilijeme hovězí vývar, přidáme bobkový list, zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme v troubě na 160°C přibližně 2,5 hodiny.
7. Během pečení maso občas podléváme výpekem.
8. Pokud chceme hustší omáčku, na závěr zahustíme rozmíchanou moukou ve vodě.
Příprava špenátu
1. Čerstvý špenát omyjeme, osušíme a nasekáme na menší kousky.
2. Na másle osmahneme prolisovaný česnek, přidáme špenát a necháme zavadnout.

Svíčková podle slavných kuchařů, zaručený úspěch nejen na nedělní oběd
3. Zalijeme smetanou, osolíme a opepříme.
4. Pro hladší konzistenci můžeme lehce zahuštit moukou rozmíchanou v troše vody.
Jak se tato slavnostní pochoutka dostala na český stůl?
V první řadě musíme zdůraznit, že jde o jinou variaci klasické vepřové pečeně na česneku. Hovězí je ale mnohem výživnější a chuťově vyváženější se špenátem, proto hospodyně vytvořily tento recept. Samozřejmě je dnes hovězí maso také podstatně dražší, takže nejde o každodenní jídlo. Ale jako rodinný oběd při nějaké příležitosti svátku, narozenin a podobně, je to dokonalá volba.

Recept od myslivců – pravé lovecké špízy z divočáka
Zdroj: Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI