Určitě semnou budete souhlasit, když řeknu, že toto jídlo neodmyslitelně patří do české tradiční gastronomie. Mnoho z nás si ho asi vybaví jako takovou nedělní klasiku oběda u babičky. Vůně pečeného masa a česneku se linula celým bytem a babička již zadělávala těsto na domácí bramborová knedlík, který je naprostou nutností. Nemá moc cenu přemítat nad tím, zda knedlík koupit nebo uvařit svůj. Ten domácí knedlík je prostě úplně o něčem jiném.

Přesto jak je toto jídlo oblíbené, velice spolehlivě rozděluje lidi na dva tábory a ani nemusíme moc přemýšlet nad tím proč. Špenát patří mezi nejzdravější potraviny vůbec, ale zároveň i mezi nejkontroverznější, co se týče chuti a oblíbenosti. Asi neexistuje žádná potravina skloňovaná tak často, když se vás někdo zeptá, co nejíte. A přesto věřím, že tento trend „nenáviděného špenátu“ se nese pouze v duchu nehodné přípravy. Pokud si na něm dáme záležet, je to opravdová jemná delikatesa.

Recept na hovězí kostky na česneku

Délka pečení v troubě cca 2,5 hodiny.

Ingredience pro přípravu 4 porcí

Hovězí kostky:

  • 800 g hovězího masa (ideálně krk, kližka nebo plec)
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce hladké mouky

Dušený špenát:

  • 500 g čerstvého špenátu nebo 300 g mraženého
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička hladké mouky

Domácí bramborové knedlíky:

TIP: Recept na dokonalé domácí bramborové knedlíky

Postup přípravy hovězího masa

1. Hovězí maso nakrájíme na větší kostky (asi 4 × 4 cm).

2. Česnek prolisujeme a smícháme ho se solí, kmínem a paprikou.

3. Maso důkladně promasírujeme touto směsí a necháme alespoň 30 minut odležet (ideálně přes noc).

4. Na pánvi rozpálíme sádlo nebo olej, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.

Dušené hovězí maso s česnekem

Dušené hovězí kostky na česneku a cibulce, se špenátem a bramborovým knedlíkem

Hovězí na česneku s receptem a postupem přípravy

Hovězí na česneku – tradiční česká specialita, kterou jsem připravila v moderní verzi s bramborovými noky a hráškem

5. Přidáme maso a zprudka ho opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.

6. Přilijeme hovězí vývar, přidáme bobkový list, zakryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme v troubě na 160°C přibližně 2,5 hodiny.

7. Během pečení maso občas podléváme výpekem.

8. Pokud chceme hustší omáčku, na závěr zahustíme rozmíchanou moukou ve vodě.

Příprava špenátu

1. Čerstvý špenát omyjeme, osušíme a nasekáme na menší kousky.

2. Na másle osmahneme prolisovaný česnek, přidáme špenát a necháme zavadnout.

Obrázek receptu na svíčkovou na smetaně podle uznávaných kuchařů

Svíčková podle slavných kuchařů, zaručený úspěch nejen na nedělní oběd

3. Zalijeme smetanou, osolíme a opepříme.

4. Pro hladší konzistenci můžeme lehce zahuštit moukou rozmíchanou v troše vody.

Hovězí kostky na česneku.
Foto: freepik.com, Hovězí kostky na česneku.

Jak se tato slavnostní pochoutka dostala na český stůl?

V první řadě musíme zdůraznit, že jde o jinou variaci klasické vepřové pečeně na česneku. Hovězí je ale mnohem výživnější a chuťově vyváženější se špenátem, proto hospodyně vytvořily tento recept. Samozřejmě je dnes hovězí maso také podstatně dražší, takže nejde o každodenní jídlo. Ale jako rodinný oběd při nějaké příležitosti svátku, narozenin a podobně, je to dokonalá volba.

Obrázek receptu na Špízy "Lesní dobrodružství" neboli divočák na jehle

Recept od myslivců – pravé lovecké špízy z divočáka

Zdroj: Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest