Vůně pečených moučníků má jedinečnou schopnost proměnit jakýkoliv den v příjemnou atmosféru. Každý asi máme své favority, které nám zpříjemní den. Mezi mé sladké poklady, patří babiččiny Hraběnčiny řezy. Hraběnčiny řezy jsou kombinací jemného těsta, šťavnaté jablečné náplně a nadýchaného sněhu. Tento moučník je nejen lahodný, ale i pohledný a vždy okouzlí každého, kdo ho vidí a ochutná.

Tento recept jsem podědila od své babičky. Hraběnčiny řezy je moučník, který jsem si vždy přála od babičky upéct, když jsem k ní šla na návštěvu. Hraběnčiny řezy jsou tradiční moučník a tak jsem se rozhodla, že tento recept opráším a přinesu do mé vlastní kuchyně.

Recept na Hraběnčiny řezy

Potřebné suroviny na těsto:

  • 480g polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 150g cukru krupice
  • 4 žloutky
  • 250g másla (pokojové teploty)
  • 60ml mléka
  • 1 lžička vanilky

Suroviny na jablečnou náplň:

  • 4 jablka (oloupaná a nastrouhaná nahrubo)
  • 1 lžíce skořice (kdo má raději více skořice, přidá si)
  • 65g cukru krupice (já použila třtinový)
  • hrst nasekaných ořechů (vašich oblíbených) – můžete vynechat

Suroviny na sníh:

  • 4 bílky
  • 110g cukru krupice

Postup:

1. Nejprve si připravíme těsto: smícháme veškeré suroviny dohromady, tím nám vznikne krásné kompaktní tužší těsto. Těsto si rozdělíme na dvě části jednu menší část asi 1/3 a zbytek. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice.

Recept na klasické české řezy: Hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy: tradiční skvost české kuchyně

2. Mezitím co těsto odpočívá, připravíme si Jablečnou náplň: smícháme jablka se skořicí, cukrem a nasekanými ořechy.

Recept na klasické české řezy: Hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy: tradiční skvost české kuchyně

3. Nyní si vyšleháme pevný sníh z bílků a cukru.

Recept na klasické české řezy: Hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy: tradiční skvost české kuchyně

4. Jdeme kompletovat moučník. Větší část těsta rozválíme na placku a rozprostřeme ji do připravené formy, která je vymazaná a vysypaná. Na těsto dáme jablečnou náplň. Na jablka dáme vyšlehaný pevný sníh z bílků. Jako poslední krok je – na vršek moučníku nastrouháme najemno zbytek těsta.

Recept na klasické české řezy: Hraběnčiny řezy
Hraběnčiny řezy: tradiční skvost české kuchyně

5. Takto připravený moučník dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečeme asi 40 – 45 minut.

Hotovo a můžeme podávat.

Dobrou chuť.

Jaký je váš recept na Hraběnčiny řezy? Podělte se o něj s námi.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest