Jednoduchý, ale přesto neodolatelně chutný dezert na plechu. Hrnková borůvková tvarohová bublanina je tím pravým řešením – kombinuje totiž jemnou chuť tvarohu s osvěžujícími borůvkami, které dodají každému soustu výjimečnou šťavnatost. Čekáte-li návštěvu, nebo se jen těšíte na pohodové odpoledne strávené u kávy? Upečte si tuto bleskově rychlou hrnkovou bublaninu s borůvkami. Obejdete se bez váhy a odměrky, prostě jen odměříte suroviny do hrníčkem přímo do mísy. Nejraději ji mám s borůvkami, kterých je teď během léta spousta. Udělejte si s rodinou procházku do lesa a během chvíle jistě nasbíráte dost pro naši hrnkovou bublaninu. Tvaroh dodává bublanině lahodnou vláčnost a jemnější texturu.
Recept na rychlou hrnkovou bublaninu
Délka pečení v troubě 35 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- 200 ml oleje
- 1 kypřící prášek do pečiva
- čerstvé borůvky
- moučkový cukr na posypání
Náplň:
- 1 tvaroh ve vaničce
- 1 vejce
- 1 – 2 lžíce zakysané smetany
- moučkový cukr
Postup přípravy
1. Nejdříve si v míse ušleháme vejce s hrnkem cukru.
2. Během šlehání přidáváme mléko s olejem a poté přimícháme mouku s kypřícím práškem.
3. Troubu si dáme předehřát na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
4. Hotové vypracované těsto nalejeme na plech a rozložíme na něj borůvky nebo vaše oblíbené ovoce.
5. Tvaroh si s misce utřeme s vajíčkem a moučkovým cukrem. Cukru si dáme dle chuti.
6. Tvarohovou náplň lžící přidáváme mezi ovoce na bublanině.
7. Bublaninu dáme péct do předehřáté trouby na 30 – 35 minut a provádíme test párátkem nebo špejlí.
8. Po upečení a vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
9. Pokud máme rádi radši drobenku, zabere to trochu více času a práce, ale bublanina je pak ještě lepší.
Proč je bublanina tak oblíbená?
Ovocná bublanina je v České republice velmi oblíbený moučník. Hlavním důvodem je jeho nenáročnost na ingredience a také jednoduchost. Díky naší hrníčkové metodě navíc nepotřebujete ani kuchyňskou váhu a odměrku. Lidé ji mají rádi také kvůli tomu, že je chutná s jakýmkoli ovocem, které máte po ruce.