Vůně perníku je něco, co si většina z nás spojuje s dětstvím a chladnými večery. Ale co když vám řeknu, že tenhle dezert není určen jen pro chladné měsíce? Tento hrnkový perník je univerzální pochoutka, kterou si můžeme dopřát kdykoliv během roku. Recept je navíc natolik snadný, že ho zvládnete bez váhy a postačí vám obyčejný hrnek – miluji totiž všemožné hrníčkové recepty. Může velmi dobře posloužit jako rychlý sladký dezert, když nemáte až tak tolik času pro přípravu komplikovaných dezertů. Já dělám často i jablečný perník, ale ten tak rychlý není.

Proto se také stal oblíbeným dezertem v českých domácnostech. Žádné složité šlehání, žádné tvarování, jen zamíchat, vlít na plech a upéct. Výsledkem je měkoučký, vláčný perník na plech s čokoládovou polevou, který voní po skořici, hřebíčku, kakau a medu.

Recept na rychlý hrnkový perník s čokoládou

Délka pečení v troubě 35 – 40 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 prášek do perníku
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/4 hrnku oleje
  • čokoládová poleva

Postup přípravy čokoládového perníku

1. Všechny suché suroviny smícháme a přidáme vejce rozmíchané v mléce s medem a olejem.

2. Vše dobře promícháme metličkou a vlijeme do menšího pekáčku s pečícím papírem.

3. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi 35 – 40 minut.

4. Vychladlý perník polijeme čokoládovou polevou.

Upečte si perník podle hrníčkového receptu
Foto: Romana Rubášová, Recept na hrnkový perník s čokoládovou polevou.

Něco z historie perníku

Perník jako takový je znám už od středověku. Obchodníci z Orientu ho do Evropy dovezli – nebo spíše dovezli kromě medu různé druhy mouky a koření v podobě zázvoru, skořice, hřebíčku a nového koření. První perníkáři byli vlastně alchymisté chutí. Vyráběli dekorativní i jedlé perníky a každé město mělo svou vlastní recepturu. V Čechách se proslavil hlavně pardubický perník.

Dokonale vláčný čokoládový perník s polevou a přidanými jablky

Jablečný perník s tenkou vrstvou marmelády a čokoládové polevy: svěží vůně jablek v kombinaci s čokoládou

Pervník

Perník s čokoládovou polevou a povidly: Sladká dobrota podle domácí kuchařky

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest