Vůně perníku je něco, co si většina z nás spojuje s dětstvím a chladnými večery. Ale co když vám řeknu, že tenhle dezert není určen jen pro chladné měsíce? Tento hrnkový perník je univerzální pochoutka, kterou si můžeme dopřát kdykoliv během roku. Recept je navíc natolik snadný, že ho zvládnete bez váhy a postačí vám obyčejný hrnek – miluji totiž všemožné hrníčkové recepty. Může velmi dobře posloužit jako rychlý sladký dezert, když nemáte až tak tolik času pro přípravu komplikovaných dezertů. Já dělám často i jablečný perník, ale ten tak rychlý není.
Proto se také stal oblíbeným dezertem v českých domácnostech. Žádné složité šlehání, žádné tvarování, jen zamíchat, vlít na plech a upéct. Výsledkem je měkoučký, vláčný perník na plech s čokoládovou polevou, který voní po skořici, hřebíčku, kakau a medu.
Recept na rychlý hrnkový perník s čokoládou
Délka pečení v troubě 35 – 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 2 lžíce medu
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1 prášek do perníku
- 1 lžička perníkového koření
- 2 lžíce kakaa
- 1/4 hrnku oleje
- čokoládová poleva
Postup přípravy čokoládového perníku
1. Všechny suché suroviny smícháme a přidáme vejce rozmíchané v mléce s medem a olejem.
2. Vše dobře promícháme metličkou a vlijeme do menšího pekáčku s pečícím papírem.
3. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C asi 35 – 40 minut.
4. Vychladlý perník polijeme čokoládovou polevou.
Něco z historie perníku
Perník jako takový je znám už od středověku. Obchodníci z Orientu ho do Evropy dovezli – nebo spíše dovezli kromě medu různé druhy mouky a koření v podobě zázvoru, skořice, hřebíčku a nového koření. První perníkáři byli vlastně alchymisté chutí. Vyráběli dekorativní i jedlé perníky a každé město mělo svou vlastní recepturu. V Čechách se proslavil hlavně pardubický perník.

Jablečný perník s tenkou vrstvou marmelády a čokoládové polevy: svěží vůně jablek v kombinaci s čokoládou

Perník s čokoládovou polevou a povidly: Sladká dobrota podle domácí kuchařky
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI