Připravujete velkou svatbu, anebo potřebujete napéct hodně svatebních koláčků na svatbu někoho blízkého? Tady vám přinášíme recept na rychlé, ale moc chutné svatební koláčky, které nepotřebují kynutí a lze je napéct ve velkém množství docela rychle. S tímto nápadem přišly hospodyňky v časech, kdy bylo třeba napéct hory koláčků na svatby, různé oslavy a poutě. Koláčky z nekynutého těsta byly rychle hotové, krásně držely tvar, nepraskaly a daly se dobře převážet i skladovat.
Koláčky mají krásně křehké máslové těsto a naplnit je můžete klasickými svatebními náplněmi – povidly, mákem, tvarohem nebo ořechy. Těsto lze připravit den předem, zabalené v lednici vydrží. Je to báječná volba, když potřebujete připravit chutné a voňavé pečivo ve větším množství bez zdlouhavého čekání.
Recept na svatební koláčky z nekynutého těsta
Ingredience na velké množství svatebních koláčků
Těsto z 1 kg mouky (při pečení větší dávky vše znásobit)
- 1 kg hladké mouky
- 1 máslo a 1 Hera – nastrouhat
- 5 žloutků 5 lžic oleje
- droždí
- špetka soli
- 10 lžiček cukru na kvásek
- trochu vlažného mléka na kvásek a do těsta dle potřeby
Náplně do koláčků pečených z 9 kg mouky
- tvarohová – 6 tvarohů, vajíčka, žloutky, vanilkové cukry, citronová kůra, dětská krupička
- povidlová – 5 povidel (440 g balení), skořice, badyán, rum
- maková – 1,5 kg máku, cukr, mléko, máslo, citronová kůra, rum, dětská krupička
Suroviny na potírání koláčků
- 1 litr rumu
- 1 kg másla
- vajíčka
Ingredience do náplní
- předem namočené rozinky v rumu
- dle potřeby dětská krupička
Postup přípravy koláčků
1. Nejprve si připravíme z droždí, cukru a trochy vlažného mléka kvásek, který necháme vzejít.
2. Kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi na těsto, které vypracujeme a necháme 10 minut odpočívat.
3. Těsto rozválíme na cca 0,5 cm silný plát a nakrájíme čtverečky asi 5×5 cm. Na každý položíme kousek libovolné náplně a za každého vytvoříme klasický zavřený koláček jako malý balíček.
4. Koláčky pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut do zlatova.
5. Ještě horké potřeme máslem s rumem a obalíme v moučkovém cukru.
Tipy
Koláčky vydrží i několik dní. Výborné jsou i po zamrazení ale bez cukru, po rozmrazení je lehce zahřejeme a obalíme v cukru.

Koláčky s tvarohem a rozinkami: Tradiční česká pochoutka

Koláč na valašskou svatbu: Frgálový koláč přetékající náplní
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková