Připravujete velkou svatbu, anebo potřebujete napéct hodně svatebních koláčků na svatbu někoho blízkého? Tady vám přinášíme recept na rychlé, ale moc chutné svatební koláčky, které nepotřebují kynutí a lze je napéct ve velkém množství docela rychle. S tímto nápadem přišly hospodyňky v časech, kdy bylo třeba napéct hory koláčků na svatby, různé oslavy a poutě. Koláčky z nekynutého těsta byly rychle hotové, krásně držely tvar, nepraskaly a daly se dobře převážet i skladovat.

Koláčky mají krásně křehké máslové těsto a naplnit je můžete klasickými svatebními náplněmi – povidly, mákem, tvarohem nebo ořechy. Těsto lze připravit den předem, zabalené v lednici vydrží. Je to báječná volba, když potřebujete připravit chutné a voňavé pečivo ve větším množství bez zdlouhavého čekání.

Recept na svatební koláčky z nekynutého těsta

Ingredience na velké množství svatebních koláčků

Těsto z 1 kg mouky (při pečení větší dávky vše znásobit)

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 máslo a 1 Hera – nastrouhat
  • 5 žloutků 5 lžic oleje
  • droždí
  • špetka soli
  • 10 lžiček cukru na kvásek
  • trochu vlažného mléka na kvásek a do těsta dle potřeby

Náplně do koláčků pečených z 9 kg mouky

  • tvarohová – 6 tvarohů, vajíčka, žloutky, vanilkové cukry, citronová kůra, dětská krupička
  • povidlová – 5 povidel (440 g balení), skořice, badyán, rum
  • maková – 1,5 kg máku, cukr, mléko, máslo, citronová kůra, rum, dětská krupička

Suroviny na potírání koláčků

  • 1 litr rumu
  • 1 kg másla
  • vajíčka

Ingredience do náplní

  • předem namočené rozinky v rumu
  • dle potřeby dětská krupička

Postup přípravy koláčků

1. Nejprve si připravíme z droždí, cukru a trochy vlažného mléka kvásek, který necháme vzejít.

2. Kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi na těsto, které vypracujeme a necháme 10 minut odpočívat.

3. Těsto rozválíme na cca 0,5 cm silný plát a nakrájíme čtverečky asi 5×5 cm. Na každý položíme kousek libovolné náplně a za každého vytvoříme klasický zavřený koláček jako malý balíček.

Obrázek receptu na Nekynuté svatební koláče ve velkém stylu: rychlejší, než tradiční, ale s chutí jako z babiččina svatebního košíku
Foto: Cooky.cz, Recept na Nekynuté svatební koláče ve velkém stylu: rychlejší, než tradiční, ale s chutí jako z babiččina svatebního košíku

4. Koláčky pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut do zlatova.

5. Ještě horké potřeme máslem s rumem a obalíme v moučkovém cukru.

Obrázek receptu na Nekynuté svatební koláče ve velkém stylu: rychlejší, než tradiční, ale s chutí jako z babiččina svatebního košíku
Foto: Cooky.cz, Recept na Nekynuté svatební koláče ve velkém stylu: rychlejší, než tradiční, ale s chutí jako z babiččina svatebního košíku

Tipy

Koláčky vydrží i několik dní. Výborné jsou i po zamrazení ale bez cukru, po rozmrazení je lehce zahřejeme a obalíme v cukru.

Obrázek receptu na koláče s tvarohem.

Koláčky s tvarohem a rozinkami: Tradiční česká pochoutka

Obrázek receptu na Krásné koláče z frgálového těsta - slavnostní, vláčné a štědré

Koláč na valašskou svatbu: Frgálový koláč přetékající náplní

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest