Palačinky jsou jídlem, který probouzí příjemné vzpomínky na dětství a víkendové snídaně. U našich dětí jdou na dračku. Jednoduchost jejich přípravy je přímo úměrná jejich oblíbenosti. A když se do hladkého těsta přidají šťavnatá nastrouhaná jablka, získá klasický recept úplně novou, podzimní dimenzi. Jablka dodají těstu nejen přirozenou sladkost, ale i vláčnost a úžasnou texturu. Už nemusíte hledat složité dezerty – tahle varianta je rychlá, sytá a voní celým domem.

Tento recept je důkazem, že ty nejlepší dezerty často spočívají v minimu ingrediencí a maximální chuti. Ať už použijete jakoukoliv náplň, jablečné palačinky udělají dojem. Jsou skvělé jen tak s cukrem, nebo s pořádnou dávkou šlehačky a skořice. A co je nejdůležitější, těsto se dá připravit bleskově. Můj tip zní: před smažením nechte těsto asi 10 až 15 minut odpočinout, mouka s mlékem se lépe propojí a palačinky se nebudou trhat.

Recept na snadné jablečné palačinky

Příprava tohoto těsta je rychlá, zabere jen asi 15 minut aktivního míchání, po kterém by mělo těsto 10 až 15 minut odpočívat. Samotné smažení pak trvá zhruba dalších 15 minut. Z daného množství ingrediencí připravíte 8 až 10 středně velkých palačinek, v závislosti na tom, jak tenké je uděláte. Celkový čas, než se do nich zakousnete, je tedy přibližně 40 minut.

  • Příprava ingrediencí: 5 minut
  • Míchání těsta: 10 minut
  • Odpočinek těsta: 10 až 15 minut
  • Smažení: 10 až 15 minut

Ingredience k přípravě jablečných palačinek

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 4 vejce
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 3 kusy čerstvých jablek (středně velkých)
  • 1 lžíce medu nebo krystalového cukru
  • Špetka soli
Obrázek k receptu na jablečné palačinky
Foto: Se souhlasem Evelina, recept na jablečné palačinky

Postup při přípravě jemných a lahodných palačinek

1. Přípravu začněte sypkými surovinami. Do větší mísy nasypte přesně odvážených 300 gramů hladké mouky.

2. K mouce následně přidejte i malou špetku soli, která pomůže zvýraznit sladké chutě jablek a medu. Suroviny krátce promíchejte.

Obrázek k receptu na jablečné palačinky
Foto: Se souhlasem Evelina, recept na jablečné palačinky

3. Dále je na řadě nejdůležitější ingredience – jablka. Jablka nejdříve oloupejte, odstraňte jádřince a poté je nastrouhejte nahrubo přímo do mísy s moukou.

4. Jakmile jsou všechna jablka v míse, důkladně je s moukou promíchejte, aby se šťáva z jablek začala uvolňovat a rovnoměrně obalila částečky mouky. Tím se zabrání vzniku velkých hrudek.

5. Následně přidejte čtyři celá vejce. Do těsta vlijte zhruba polovinu připraveného mléka, tedy asi 150 mililitrů.

6. Použijte metličku a začněte míchat energickými pohyby od středu mísy ven, dokud se ingredience alespoň částečně nepropojí do hustšího těsta.

Obrázek k receptu na jablečné palačinky
Foto: Se souhlasem Evelina, recept na jablečné palačinky

7. Do takto připravené směsi vlijte zbytek mléka a vše řádně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto bez viditelných hrudek.

8. Je důležité, aby bylo těsto homogenní. Nyní je čas na dochucení: přidejte ještě malou špetku soli a lžíci medunebo cukru pro optimální sladkost podle vaší chuti. Můžete těsto ochutnat.

9. Nyní se připravuje tuk. V malé nádobě nebo na plotně v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo a nechte ho mírně zchladnout.

Obrázek k receptu na jablečné palačinky
Foto: Se souhlasem Evelina, recept na jablečné palačinky

10. Rozpuštěné máslo vmíchejte do těsta. Máslo je potřeba řádně zapracovat do směsi, dodá palačinkám jemnost a zajistí, že se nebudou lepit.

11. Těsto by mělo mít konzistenci tekuté, ale ne vodové, řídké smetany.

Obrázek k receptu na trhanec s jablky a ořechy

Císařský trhanec s jablky a karamelizovanými ořechy: Jednoduchá dobrůtka na přípravu, kterou zvládne i každý začátečník

12. Hotové těsto je potřeba nechat chvíli odpočinout. Zakryjte mísu utěrkou a nechte těsto stát 10 až 15 minut při pokojové teplotě.

13. Během této doby mouka nabobtná a palačinky budou po usmažení pružnější.

14. Před samotným smažením rozpalte pánev na střední až vyšší teplotu. Ideální je použít pánev s nepřilnavým povrchem.

Obrázek k receptu na jablečné palačinky
Foto: Se souhlasem Evelina, recept na jablečné palačinky

15. Pánev jemně potřete kouskem másla nebo olejem. Teplota je klíčová – pánev musí být horká, aby se palačinka nepřilepila a rychle se zatáhla.

16. Pomocí naběračky nalijte odpovídající množství těsta a rozprostřete ho krouživým pohybem po celé ploše pánve.

17. Smažte z jedné strany, dokud okraje nezezlátnou a nezačnou se odlupovat. Poté palačinku opatrně obraťte obracečkou a smažte ji i z druhé strany dozlatova.

18. Hotové palačinky skládejte na talíř. Aby zůstaly teplé, můžete talíř přikrýt poklicí nebo utěrkou.

19. Podávejte horké, natřené oblíbenou náplní: marmeládoučokoládovým krémem nebo třeba s tvarohem a pořádnou porcí šlehačky.

Tipy redakce:

  • Pro tenčí palačinky přidejte mléko: Pokud preferujete opravdu tenké palačinky, přidejte do těsta ještě 50 až 100 ml mléka, dokud nezískáte velmi tekutou konzistenci.
  • Pro vůni skořice: Nastrouhaná jablka skvěle doplňuje mletá skořice; přidejte lžičku skořice přímo do těsta, podpoříte tak podzimní aroma.
  • Nahraďte máslo olejem: Pokud potřebujete bezmléčnou variantu, rozpuštěné máslo nahraďte stejným množstvím neutrálního rostlinného oleje, to zajistí vláčnost.
  • Dostatečné odležení těsta: Nespěchejte na těsto a nechte ho odpočinout celých 15 minut; mouka nabobtná a palačinky budou mít hladší, jednotnější texturu a nebudou se při smažení trhat.
Obrázek k receptu na palačinky s jahodovým žahourem

Palačinky s jahodovým žahourem: Když slíbím k obědu tyhle palačinky, i ten největší lenoch přijde rád

Smaženky ze dvou scvrklých jablek se skořicí

Jablečné smaženky: Zbyly dvě scvrklá jablka, tak bylo jasno – půjdou na pánev. Pokrájené na čtvrtky, obalené v těstíčku. Jednoduché, voňavé a hotové raz dva.

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Evelína

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest