Castella Cake je tradiční piškotový dort známý pro svou jemnou a vlhkou texturu. Tento dort je ideální pro každou příležitost a nabízí lehkou a jemně sladkou pochoutku, která je elegantní i lahodná. Je ideální pro čajové dýchánky, setkání nebo jakoukoli oslavu, kde chcete nabídnout lehký a rafinovaný dezert. Jeho jemná sladkost a vlhká textura ho činí oblíbeným mezi milovníky dortů.

Recept na Japonský Castella Cake – jemný koláč s nádechem Asie

Ingredience na přípravu

  • 80 g rostlinného oleje
  • 115,5 g mouky
  • 16,5 g kukuřičného škrobu
  • 99 g mléka
  • 8 vajec
  • 99 g krupicového cukru
  • 2 g soli
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vanilkové esence

Postup přípravy

Obrázek receptu na Japonský Castella Cake - jemný koláč s nádechem Asie
Zdroj obrázku: u-taste, Recept na Japonský Castella Cake – jemný koláč s nádechem Asie

1. Troubu si předehřejeme na 150 stupňů. Bílky oddělíme od žloutků a misku s bílky uložíme do lednice. Bílky musí být na tento dort odděleny zcela čisté, nesmí obsahovat žádnou kapku žloutku, vody, či mastnoty.

2. Rostlinný olej zahřejeme na 70 stupňů, v případě, že nemáme teploměr, zahříváme olej na nízkém ohni asi 60 vteřin (na dně pánve by se. měly objevit drobné bublinky).Nesmí dojít k jeho přehřátí.

3. Olej přelijeme do suché a čisté misky.

4. Do oleje přidáme všechny proseté suché ingredience ( mouku, kukuřičný škrob a sůl) a šleháme, dokud se řádně spojí. Přidáme mléko a mícháme do hladka. Přidáme vaječné žloutky a dobře promícháme. Mícháme do doby, než se vytvoří jednolitá a hladká hmota.

Připravíme žloutkovou hmotu.
Zdroj obrázku: u-taste, Připravíme žloutkovou hmotu.

5. Bílky vyndáme z lednice, přidáme do nich cukr krystal, citronovou šťávu a vanilkovou esenci a šleháme do husté pěny.

Vyšleháme sníh z bílků.
Zdroj obrázku: u-taste, Vyšleháme sníh z bílků.

6. Bílkovou pěnu postupně přidáváme do žloutkové směsi, ale nešleháme ani nemícháme, jen jemné spojujeme tyto dvě hmoty dohromady, jinak by se dort mohl srazit.

Obě hmoty jemně spojíme.
Zdroj obrázku: u-taste, Obě hmoty jemné spojíme.
Těsto moc. nemícháme.
Zdroj obrázku: u-taste, Těsto moc nemícháme.

7. Čtvercovou formu (24x24x8cm) vyložíme pečicím papírem a nalijeme do ní všechno těsto. Povrch uhladíme.

Těsto vlijeme do formy.
Zdroj obrázku: u-taste, Těsto vlijeme do formy.

8. Spodek formy zabalíme do alobalu, aby se do dortu při pečení ve vodní lázni nedostala voda. Do plechu nalijeme trochu vody (asi 1 cm vysoký) a do plechu vložíme dortovou formu. Vložíme do trouby a pečeme 65 minut. Na pečení můžeme použít i mřížku a forma se nemusí vody dotýkat, jen dbáme, aby v době pečení v plechu byla stále voda.

Formu zabalíme do alobalu.
Zdroj obrázku: u-taste, Formu zabalíme do alobalu

9. Když je koláč zcela upečený, vyjmeme jej z trouby, vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce, jinak by mohl být příliš vlhký.

Dort vychladíme na mřížce.
Zdroj obrázku: u-taste, Dort vychladíme na mřížce

Historie

Castella Cake je tradiční japonský dort pocházející z Portugalska, který se do Japonska dostal v 16. století. Díky své jemné a nadýchané struktuře je Castella oblíbená po celém Japonsku, zejména v oblasti Nagasaki. Dort má krásně zlatavou barvu a lehce sladkou chuť, často podávaný jako svačina nebo k čaji.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest