Steaky v rajčatové omáčce vycházejí ze středomořské kuchyně, kde se maso často kombinuje s rajčaty, česnekem, bylinkami a olivovým olejem. V Itálii se tomu říká „bistecca alla pizzaiola“, tedy hovězí steak dušený v rajčatové omáčce s oreganem, bazalkou a česnekem. Jinde se zase setkáme se steaky v rajčatovo-paprikové omáčce, ale ať už jde o italský původ nebo jiný, je jasné, že spojení hovězího masa a rajčat funguje bezchybně – a dobře ho známe i u nás, vzpomeňme na vařené hovězí maso v rajské omáčce.

Příprava takových pokrmů je jednoduchá a rychlá, navíc si vystačíte s jedinou pánví. Krátké dušení v rajčatové omáčce zajistí, že hovězí maso zůstane jemné a šťavnaté, rajčata mu pak dodají svěží, lehce nasládlou chuť. Pro zajímavější chuť můžete do jídla přidat papriky, kapary, olivy, anebo ho posypat strouhaným parmazánem.

Recept na Steaky v rajčatové omáčce na středomořský způsob

Ingredience na přípravu šťavnatých steaků v rajčatové omáčce

  • 1 kg na tenké plátky nakrájených hovězích steaků
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml rajčatové šťávy
  • 250 ml vody
  • olej
  • sůl a pepř
  • vegeta, sušená petrželová nať
Obrázek receptu na rajskou omáčku z hovězího vývaru.

Poctivá rajská omáčka: Ikona českých omáček

Postup přípravy steaků v omáčce

1. Maso nakrájíme na tenké steaky, naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran.

Obrázek receptu na Steaky v rajčatové omáčce - šťavnatá klasika s vůní Itálie
Zdroj: kuvajte_sa_stasom, Maso nakrájíme na tenké steaky a naklepeme.

2. Steaky obalíme v mouce a z obou stran zprudka osmažíme na rozpálené tuku a vyndáme na talíř.

3. Cibuli nakrájíme na drobno a přidáme do výpeku, kde jí restujeme do sklovina, Poté přilijeme rajčatovou šťávu. Mícháme, přidáme 1 lžičku koření (Vegety). Necháme chvíli povařit.

4. Do pánve přidáme osmažené steaky, maso by mělo být ve šťávě ponořené.

5. Přidáme prolisovaný česnek, zamícháme, pod pokličkou dusíme na mírném ohni do změknutí masa (cca 30 min.).

Obrázek receptu na Steaky v rajčatové omáčce - šťavnatá klasika s vůní Itálie
Zdroj: kuvajte_sa_stasom, Pod pokličkou maso dusíme ve šťávě.

6. Na konci vaření přidáme zelenou petrželovou nať drobně nakrájenou.

Tipy a servírování

Omáčku můžeme před podáváním krátce promixovat.

Podáváme s bramborovým pyré, nebo čerstvém ou bagetu. Skvěle se k tomu hodí i restovaná zelenina.

Obrázek receptu na hovězí ořech s dušenou mrkví a máslovou jíškou.

Hovězí ořech s dušenou mrkví a máslovou jíškou

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest