Recept na chutný a lehký ovocný koláč z citronového těsta s čerstvými malinami. Tento koláč vám zabere pouze 20 minut práce a stane se velmi oblíbeným v celé vaší rodině. Koláč je totiž svěží a bez umělých barviv, glazury ani polevy. Je tím pádem nízkokalorický a také trvanlivý. Nemáte-li maliny, použijte jakékoliv bobule, například borůvky, rybíz, jahody atd. Dort snadno připravíte po celý rok, nechte si v mrazáku na zimu nějaké maliny navíc.

Recept na citronový koláč s malinami

Délka přípravy 20 minut, délka pečení 45 minut.

Ingredience na přípravu

  • 2 hrnky mouky
  • 2 vejce
  • 1 hrnek nízkotučného řeckého jogurtu
  • 2 lžíce nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/4 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 450 g čerstvých nebo mražených malin

Postup přípravy

1. Dáme si předehřát troubu na 180°C.

2. Plech 23 x 8 cm vyložíme pečícím papírem.

3. Ve větší misce smícháme cukr, rozpuštěné máslo a vejce. Vše šleháme asi 2 minuty.

4. Přidáme vanilkový extrakt a řecký jogurt. Opět prošleháme.

Přidáme vanilkový extrakt a řecký jogurt. Opět prošleháme.
Zdroj obrázku: juliasalbum, Přidáme vanilkový extrakt a řecký jogurt. Opět prošleháme.

5. Postupně po 1 hrnku přidáme prášek do pečiva smíchaný s moukou.

6. 1/3 malin v misce obalíme s 1 lžící mouky a přidáme k těstu.

Zdroj obrázku: juliasalbum, 1/3 malin v misce obalíme s 1 lžící mouky a přidáme k těstu.

7. Dále k těstu přidáme 1 lžíci nastrouhané citronové kůry.

8. Těsto nalejeme na plech a posypeme zbytkem citronové kůry.

9. Další 1/3 malin použijeme k naaranžování povrchu těsta.

10. Pečeme v předehřáté troubě 45 – 50 minut, zkusíme test párátkem.

11. Po vyjmutí z trouby necháme 30 minut vychladnout, než ho vyndáme z plechu.

Po vyjmutí z trouby necháme 30 minut vychladnout, než ho vyndáme z plechu.
Zdroj obrázku: juliasalbum, Po vyjmutí z trouby necháme 30 minut vychladnout, než ho vyndáme z plechu.

12. Posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme zbytkem malin.

Lze připravit tento koláč i bez másla?

Nemáte, nebo z nějakého důvodu nechcete použít máslo? Nahraďte ho půlkou hrnku olivového nebo jiného rostlinného oleje, například avokádového nebo řepkového.

Čerstvé maliny

Maliny jsou oblíbené letní ovoce, které u nás obvykle dozrává od června do září, v závislosti na konkrétní odrůdě a klimatických podmínkách. Maliny jsou nejen šťavnaté a sladké, ale také bohaté na vitamíny C a K, vlákninu a antioxidanty, což je činí skvělým doplňkem zdravé stravy. Zajímavostí je, že maliny patří mezi tzv. “složené plody”, což znamená, že každá malá “bobulka” na malině je vlastně samostatný plod.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest