Recept na chutný a lehký ovocný koláč z citronového těsta s čerstvými malinami. Tento koláč vám zabere pouze 20 minut práce a stane se velmi oblíbeným v celé vaší rodině. Koláč je totiž svěží a bez umělých barviv, glazury ani polevy. Je tím pádem nízkokalorický a také trvanlivý. Nemáte-li maliny, použijte jakékoliv bobule, například borůvky, rybíz, jahody atd. Dort snadno připravíte po celý rok, nechte si v mrazáku na zimu nějaké maliny navíc.
Recept na citronový koláč s malinami
Délka přípravy 20 minut, délka pečení 45 minut.
Ingredience na přípravu
- 2 hrnky mouky
- 2 vejce
- 1 hrnek nízkotučného řeckého jogurtu
- 2 lžíce nastrouhané citronové kůry
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/4 hrnku cukru
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 450 g čerstvých nebo mražených malin
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C.
2. Plech 23 x 8 cm vyložíme pečícím papírem.
3. Ve větší misce smícháme cukr, rozpuštěné máslo a vejce. Vše šleháme asi 2 minuty.
4. Přidáme vanilkový extrakt a řecký jogurt. Opět prošleháme.
5. Postupně po 1 hrnku přidáme prášek do pečiva smíchaný s moukou.
6. 1/3 malin v misce obalíme s 1 lžící mouky a přidáme k těstu.
7. Dále k těstu přidáme 1 lžíci nastrouhané citronové kůry.
8. Těsto nalejeme na plech a posypeme zbytkem citronové kůry.
9. Další 1/3 malin použijeme k naaranžování povrchu těsta.
10. Pečeme v předehřáté troubě 45 – 50 minut, zkusíme test párátkem.
11. Po vyjmutí z trouby necháme 30 minut vychladnout, než ho vyndáme z plechu.
12. Posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme zbytkem malin.
Lze připravit tento koláč i bez másla?
Nemáte, nebo z nějakého důvodu nechcete použít máslo? Nahraďte ho půlkou hrnku olivového nebo jiného rostlinného oleje, například avokádového nebo řepkového.
Čerstvé maliny
Maliny jsou oblíbené letní ovoce, které u nás obvykle dozrává od června do září, v závislosti na konkrétní odrůdě a klimatických podmínkách. Maliny jsou nejen šťavnaté a sladké, ale také bohaté na vitamíny C a K, vlákninu a antioxidanty, což je činí skvělým doplňkem zdravé stravy. Zajímavostí je, že maliny patří mezi tzv. “složené plody”, což znamená, že každá malá “bobulka” na malině je vlastně samostatný plod.