Jsou palačinky na vašem pravidelném menu ke snídani nebo večeři? Či jako dezert a sladká tečka po hlavním jídle? Určitě tedy věnujte pozornost tomu extrémně jednoduchému receptu na tenké a jemné palačinky. Třeba se vám bude někdy hodit, protože mezi ingredience nepatří mléko. Nevím tedy jak u vás, ale my se často dostáváme do situace, kdy nám dojde mléko. Navíc jsou palačinky díky absenci mléka a vajec veganské, takže žádné živočišné ingredience.
Vyzkoušela jsem tyto palačinky a uznávám, že nechutnají o nic hůře, než běžné palačinky, na které jsme zvyklí. Obzvláště, pokud je naplníte marmeládou nebo například Nutellou.
Recept na jemné a velmi tenké palačinky
Ingredience pro přípravu
- 250 ml teplé vody
- 250 ml vroucí vody
- 160 – 240 g mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžíce oleje
Postup přípravy
1. V míse smícháme teplou vodu s cukrem a solí a mícháme do úplného rozpuštění.
2. Nyní prosejeme mouku a vypracujeme těsto bez hrudek.
3. Přidáme lžičku sody a dobře promícháme.
4. Nyní do těsta za stálého míchání přilejeme vroucí vodu a zapracujeme ji do těsta.
5. Dále přidáme 3 lžíce oleje, promícháme a necháme 10 minut odstát.
6. Mezitím si v pánvi rozpálíme olej a následně přidáme tenkou vrstvu těsta.
7. Palačinky postupně pečeme na maximální výkon 30 sekund z jedné strany, otočíme a 10 sekund z druhé strany.
8. Naplníme oblíbenými náplněmi a podáváme.
Původ palačinek
První podoby palačinek se objevily ve starověkém antickém Řecku a Římě. V průběhu staletích se pokrm rozvinul a dočkal se oblíbenosti po celém světě.
Variace palačinek
Přidejte do těsta vanilkový extrakt, skořici nebo kakao. Získáte zajímavý chuťový profil.
Místo pšeničné mouky můžete přidat bezlepkovou mouku, například rýžovou, kukuřičnou nebo pohankovou. Vaše palačinky budou v bezlepkové variantě.