Hovězí na mrkvi je klasika české kuchyně, která si v poslední době získává stále větší popularitu, ačkoli má také nálepku jídla ze školní jídelny. Já mám toto jídlo opravdu velmi ráda a pokud se připravuje z dobrých surovin, myslím, že je to pochoutka. Pokud hledáte pokrm, který vás zahřeje v chladných dnech a připomene vám domácí pohodu, hovězí na mrkvi je dle mého názoru to pravé!
Recept kombinuje zajímavé a také jednoduché suroviny, které se k sobě výborně hodí. Toto jídlo u nás bývávalo kdysi běžnou součástí nedělního oběda u babičky a i naše děti řadí hovězí na mrkvi mezi oblíbená jídla.
V dnešní době je zdravá strava stále větším tématem – je v popředí většího zájmu a hovězí na mrkvi může být právě takovým odrazovým můstkem, jak začlenit více zeleniny do svého jídelníčku. Mrkev je bohatá na vitamíny a minerály, zatímco hovězí maso poskytuje důležité bílkoviny a železo. Kombinace použitých ingrediencí dělá z hovězího na mrkvi nejen lahodné, ale také výživné jídlo.
Navíc, díky jednoduchosti tohoto receptu, může být hovězí na mrkvi skvělým úvodem do vaření pro začátečníky.
Takže pokud chcete vyzkoušet něco nového a zároveň se vrátit k osvědčeným klasickým receptům, hovězí na mrkvi je skvělou volbou.
Pojďme se podívat, jak tento tradiční recept připravit a co všechno k tomu budeme potřebovat.
Recept na hovězí kostky na mrkvi s bramborovou kaší
Suroviny na 4 porce
- 500 g hovězího masa (nejlépe přední)
- 500 g mrkve (pokud máte více mrkvovou verzi dejte jednou tolik mrkve)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 500 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- Sůl a pepř dle chuti
- Bobkový list a nové koření
Postup přípravy
1. Maso si nakrájíme na menší kostky, které osolíme a opepříme.
2. Oloupeme si cibuli a česnek, vše nakrájíme najemno. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka nebo nastrouháme na struhadle, jak kdo má rád.
3. V hrnci rozehřejeme tuk nebo máslo a na něm orestujeme cibuli s česnekem do zlatova. Přidáme hovězí maso a restujeme, dokud nezíská pěknou hnědou barvu. Nyní zasypeme maso moukou a dobře promícháme.
4. Přilijeme vývar, přidáme koření: bobkový list a nové koření, přikryjeme pokličkou a dusíme cca 1 hodinu – do změknutí masa.
5. Po cca 1 hodině přidáme k masu mrkev a vaříme vše pod pokličkou dalších minimálně 30 minut. Dokud se maso nezačne rozpadat a mrkev nebude měkká.

Dušené hrudí – jeden z nejlahodnějších gulášů
6. Během vaření stále hlídáme zda je dostatek omáčky, pokud ne, dolijeme vývarem nebo vodou.
Na závěr vše dochutíme solí a pepřem.
Dobrou chuť. Podáváme ideálně s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
pozn.: částečně upraveno AI