Taky jí rádi a často pečete? Já ano, protože je rychlá, variabilní a chutná. Samozřejmě je hodně receptů na bublaninu a ne každá musí být za každou cenu tak skvělá. Ale stejně asi budeme vždycky zkoušet nové a nové recepty, Anebo máte ten svůj, který pečete stále dokola? Já vám dnes nabídnu recept na bublaninu s bílým jogurtem – tedy jogurtovou bublaninu. Ovoce si můžete vybrat, jaké chcete nebo máte k dispozici.
Variabilní je bublanina výběrem ovoce. Ale znáte pravidla, které by se měla dodržet, aby její úspěch byl zaručený a byla tak chutná a hlavně nadýchaná a vláčná a ne dusivě suchá? Základem pro její úspěch jsou určitě kvalitní suroviny, jako u všech dezertů. Důležitá je správná příprava těsta, správná teplota pečení, neotevírání trouby v první polovině pečení a podobně.
Na přípravu bublaniny používáme povětšině čerstvé ovoce. Aby ovoce nekleslo ke dnu a nepustilo zbytečně moc šťávy, je dobré jej lehce obalit v mouce nebo v bramborovém škrobu. Pokud bublaninu pečeme v zimě a použijeme ovoce mražené, je vhodné ovoce nechat mírně rozmrazit a nechat okapat před pečením a lehce poprášit moukou.
Recept na zdravější verzi bublaniny bez tuku z bílého jogurtu
Ingredience potřebné na přípravu tohoto rychlého a jednoduchého koláče
- 150 g bílého jogurtu (dohromady 150 g)
- 3 vajíčka
- 1 a půl kelímku krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 kelímky polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- ovoce (v receptu jsou použité meruňky, můžou být čerstvé, zavařené nebo mražené.
Postup přípravy jogurtové ovocné bublaniny
1. Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do světlé pěny,
2. Přidáme jogurt a rozmícháme.
3. Opatrně vmícháme mouku s práškem do pečiva.
4. Těsto vlijeme do formy 20×30 cm anebo do dortové formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali moukou.
5. Navrch těsta poklademe hustě ovoce, které jsme jemně obalili v bramborovém škrobu.

Nadýchaná Šlehačková bublanina s ovocem
6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 35 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě a posypeme moučkovým cukrem.
Servírování
Bublaninu podáváme samotnou nebo s kopečkem zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny.

Třešňovo-tvarohová bublanina: jemný domácí koláč plný ovoce

Nadýchaná bublanina se zakysanou smetanou a černým rybízem
zdroj: cooky.cz