Tento recept na domácí knedlíky je doslova rodinným stříbrem. Když totiž do těsta přidáte bílý jogurt (nebo podmáslí) a necháte ho dostatečně vykynout, můžete se těšit z tak jemňoučké struktury, kterou jste ještě neochutnali. Tyto jemné knedlíky se vaří v páře a na dětské plíně, což je metoda prověřená generacemi, díky které se knedlík tak rychle nepředimenzuje a zůstane krásně nadýchaný.

Jogurtové knedlíky jsou pokrmem, který vyžaduje svůj klid, proto se nesnažte kynutí nijak urychlit. Můj tip zní: Pokud chcete, aby knedlíky měly neodolatelnou chuť a krásný lesk, pomažte je ještě horké, hned po vytažení z páry, trochou sádla.

Recept na domácí kynuté knedlíky z jogurtu

Délka přípravy zahrnuje vypracování těsta v robotu, dvojí kynutí a následné vaření v páře, což celkem zabere necelé 2 hodiny. Z tohoto množství surovin připravíte několik poctivých šišek, které nasytí celou rodinu u svátečního oběda.

  • Příprava kvásku a těsta: 15 minut
  • První kynutí v teple: 45  60 minut
  • Odpočinek vytvarovaných šišek: 20  30 minut
  • Vaření v páře: 20  25 minut
  • Celkový čas: přibližně 115 minut

Ingredience k přípravě jogurtových knedlíků

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (přibližně 21 g)
  • 100 ml podmáslí (nebo přibližně 150 g bílého jogurtu)
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 vajíčko
  • 3/4 lžičky cukru
  • 1 lžička soli
  • sádlo na pomazání (dle nálady)

Postup při přípravě jogurtových knedlíků

1. Nejprve si připravte velkou mísu, do které prosejte polohrubou mouku a hladkou mouku, uprostřed udělejte hlubší důlek a do něj rozdrobte čerstvé droždí.

2. Droždí v důlku lehce pocukrujte odměřeným cukrem, zalijte ho jen trochou vlahého mléka a nechte v klidu vzejít kvásek, dokud se na hladině neobjeví bublinky.

3. Jakmile je kvásek připravený, přidejte k němu zbylé suroviny, tedy zbytek mlékapodmáslí (nebo jogurt), vajíčko a sůl, a vše vložte do mísy kuchyňského robota, ať vykoná těžkou práci za vaše ruce a vypracuje dokonale hladké těsto.

Obrázek k receptu na jogurtový knedlík
Foto: Cooky.cz, recept na jogurtový knedlík

4. Hotové těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě pořádně vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

5. Z vykynutého těsta si na pomoučeném vále vytvarujte úhledné šišky, naskládejte je vedle sebe a nechte je pod utěrkou ještě 20 až 30 minut v klidu odpočinout.

6. Mezitím si připravte napařovací soupravu tak, že do většího hrnce nalijete vodu a přes jeho okraj napnete čistou dětskou plínu, kterou pevně zajistíte gumou.

7. Vodu přiveďte k varu a poté plamen ztlumte tak, aby se voda jen mírně vařila a vytvářela stálou páru. Na napnutou plínu položte připravený knedlík a vše přikryjte dostatečně velkou mísou, aby pára neunikala bokem.

8. Vařte v páře po dobu 20 až 25 minut, poté mísu opatrně odklopte a uvařený knedlík sundejte z plíny.

9. Pro jistotu hotový knedlík ihned propíchejte jehlicí, aby z něj vyšla horká pára a nesrazil se, a nechte ho pod utěrkou pozvolna chladnout.

10. Pokud máte zrovna chuť na něco extra, pomažte knedlíky ještě horké rozpuštěným sádlem, což jim dodá krásný lesk a vláčnost.

Obrázek k receptu na houskový knedlík

Nadýchaný a vláčný domácí houskový knedlík z kynutého těsta. A s kousky rohlíku nebo housky

Tipy redakce:

  • Vaření v páře přes plínu je mnohem šetrnější než klasické vaření ve vodě, knedlíky jsou díky tomu nadýchanější a lehčí.
  • Použití jogurtu místo podmáslí funguje skvěle, jen ho dejte o maličko méně, aby těsto nebylo příliš řídké.
  • Propíchání jehlicí hned po vytažení z páry je naprosto klíčové, zabráníte tím tomu, aby se knedlík “zdrnul” a zůstal tuhý.
  • Omlazení sádlem dodá knedlíkům nejen lesk, ale i jemnou slanou chuť, která se skvěle hodí k hutným omáčkám.
  • Dostatečný prostor v páře je důležitý, pamatujte, že knedlíky při vaření ještě značně zvětší svůj objem.
Obrázek k receptu na vepřové výpečky se špenátem a bramborovými knedlíky

Vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem: Recept na nedělní oběd pro milovníky české kuchyně

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest