Každý rok v listopadu se české domácnosti i restaurace provoní pečenou husou, červeným zelím a lahodným knedlíkem. Svatomartinská husa je symbolem hojnosti a slavnostního zakončení podzimu, ale ne všichni sahají po této tradiční volbě. Mnozí z nás objevují novou, o něco jemnější a přitom stejně slavnostní alternativu kachnu. Pečená kachna je možná v posledních letech mnohem oblíbenější varianta. Není pro běžnou rodinu přespříliš velká a cenově je také dostupnější. Na chuti se však nic nemění!
Kromě praktičnosti má kachna ještě jeden půvab, je všestrannější. Zatímco husí maso bývá velmi tučné a vyžaduje dlouhou přípravu, kachna se spokojí s nižší teplotou a několika hodinami pomalého pečení. Navíc se výborně kombinuje s celou škálou příloh: od klasického zelí a houskového knedlíku, přes pečené brambory až po variaci se sladkými jablky, karamelizovanou cibulkou nebo červeným vínem.
Recept na svatomartinskou kachnu se zelím a knedlíky
Délka pečení kachny minimálně 3 hodiny, ale klidně déle, dle velikosti!
Ingredience pro přípravu
- 1 kachna
- celý kmín
- sůl
- voda
- 1 hlávka červeného zelí
- brambory
- 1 cibule
- 1 vejce
- cca 250 g hrubé mouky (na 700 g brambor)
- 1 lžíce másla
- 4 lžičky cukru (dle chuti)
Postup přípravy kachny
1. Omytou kachnu z obou stran osolíme, okmínujeme a položíme do pekáče. Vložíme do předehřáté trouby na 160°C.

2. Podlijeme 1 hrnkem vody a přikryjeme alobalem.
3. Část brambor dáme vařit ve slupce a část oloupeme v syrovém stavu, také si nakrájíme červené zelí na nudličky.
4. Zelí dáme do hrnce s cibulí, ochutíme solí a kmínem a podlijeme hrnkem vody. Dáme vařit.

5. Uvařené brambory ve slupce oloupeme a nahrubo nastrouháme do mísy.
6. Stejně si do druhé mísy nastrouháme i oloupané syrové brambory, ze kterých vymačkáme přebytečnou vodu a smícháme je nyní s uvařenými bramborami.
7. K bramborám přidáme vejce a vše dobře osolíme a promícháme.
Svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
8. Do brambor nyní zapracujeme hrubou mouku a vypracujeme rukama těsto na chlupaté knedlíky.
9. Z těsta tvarujeme kuličky a vyskládáme na talířek posypaný moukou.

10. Knedlíky nyní uvaříme ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou a jakmile vyplavou, jsou hotové.
11. Kachnu během pečení nezapomeneme občas přelít výpekem (už nezakrýváme) a zároveň si ho do hrnku trochu odebereme.

12. Tímto výpekem zlehka omastíme hotové knedlíky a část ho přidáme také do zelí, které se nám právě vaří.
13. Do zelí také zamícháme 1 lžíci másla a 4 lžičky cukru (dle chuti).
14. Dobře zamícháme a jakmile je zelí měkké, odstavíme.
15. V posledních 20 minutách pečení můžeme přidáme na teplotě, aby byla kůže dobře křupavá.
16. Podáváme vše spolu!

Rady, které se u nás dědí
Kachnu vkládejte do trouby při pokojové teplotě.
Pečte ji klidně i čtyři hodiny, pokud je větší. Pomalu, ale jistě.
Zelí ochutnávejte. Každé je jiné, někdy je kyselé víc, někdy míň.
Knedlíky vařte radši ve větším hrnci, ať mají prostor, jinak se slepí.
A hlavně: vařte s klidem. Tohle jídlo se nedá uspěchat!
Svatomartinská Pečená Husa s jablečnou nádivkou a s bramborovými lokšemi
Silná domácí polévka: Drůbeží kaldoun s játrovými knedlíčky
Foto a recept Lída Novotná