Kávový dort ze zakysané smetany se vyznačuje svou vláčností a vynikající chutí. Tento lahodný kávový koláč je pokryt nádhernou drobenkovou polevou a využívá pouze jednoduché ingredience. Jedná se o jeden z nejjednodušších a zároveň nejlahodnějších receptů na dort, který si můžete připravit!
Tento recept je vyroben z jednoduše dostupných ingrediencí, které můžete snadno najít v jakémkoli obchodě s potravinami. Klíčem k úspěchu je příprava předem – dort chutná ještě lépe druhý den, což z něj dělá ideální volbu pro snídani, brunch nebo oběd.
Recept na kávový koláč připravený ze základních ingrediencí
Potřebné vybavení
- 3 Formy na pečení
- Miska
Suroviny
Ingredience na přípravu těsta:
- 2 šálky krystalového cukru
- ½ šálku másla (změklého)
- 4 vejce
- 1 ¼ šálku plnotučné zakysané smetany
- 4 šálky dortové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek borůvek
Ingredience potřebné na drobenku:
- ½ šálku másla
- 1 šálek krystalového cukru
- ¾ šálku mouky
- ½ lžičky mleté skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů. Vyložte tři chlebové formy pečicím papírem a dejte stranou.
- Ve velké míse stojanového mixéru nebo pomocí elektrického ručního mixéru ušlehejte máslo a cukr do krémova.
- Přidejte sůl, vejce, vanilku a zakysanou smetanu a dobře promíchejte.
- Přidejte polovinu mouky a promíchejte. Přidejte zbytek mouky a prášek do pečiva a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Jemně vmíchejte borůvky do těsta.
- Těsto rovnoměrně rozdělte mezi tři formy na bochníky. Na každý nepečený kávový dort rovnoměrně rozetřete polevu.
Obrázek: afarmgirlskitchen, Kávový dort s posypem
- Formy na bochníky položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 60-65 minut. Dorty jsou hotové, když párátko zapíchnuté do středu vyjde čisté.
- Před krájením nechte koláče vychladnout 20 minut.