Kefír v těstě dělá zázraky, dodává jemnou kyselost, krásnou měkkost a díky němu těsto dlouho nevysychá. Pokud do něj přidáte oříšky, kakao, marmeládu nebo čerstvé ovoce, vznikne něco, co zahřeje bříško i duši. Kefírová buchta je jemná, nadýchaná a vláčná, a přitom tak jednoduchá, že ji upeče každý, kdo má chuť a trochu dobré vůle. Není nutné ji šlehat, stačí suroviny promíchat, nalít na plech a upéct.
Kefír je nenápadný, ale nepostradatelný pomocník v kuchyni. Ať už ho přidáte do buchet, koláčů, lívanců nebo chlebového těsta, vždy něco vylepší. Zvláční a změkčí těsto, podpoří přirozené kynutí bez droždí, zjemní chuť pečiva a prodlouží jeho trvanlivost. Lze jej snadno nahradit jogurtem, podmáslím, mlékem a někdy i vajíčky nebo tukem.
Recept na kefírovou buchtu
Ingredience potřebné na základ buchty z kefíru
- 400 g polohrubé mouky
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce kaaa
- 500 ml kefíru (neochuceného)
- 2 vejce
- 2 plné lžičky jedlé sody
- 3 lžíce medu
- kapku rumu
- rozinky
- 120 g změklého másla
- 120 ml oleje
Z čeho uděláte citronovou polevu
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžíce horké vody
- citronová šťáva
Čím buchtu ozdobit
- kokos
- rozpuštěná hořká čokoláda
- trochu smetany na šlehání
Postup na přípravu buchty
1. Všechny suroviny na těsto smícháme, nakonec přimícháme mouku se sodou a kakaem a prošleháme.
2. Vylijeme do vyššího plechu o velikosti 30×40 cm vymazaného tukem a vysypaného kokosem a pečeme v troubě na 170 stupních asi půl hodiny. Necháme vychladnout
3. Na polevu si smícháme cukr s horkou vodou a postupně přidáváme citronovou šťávu, než vznikne krémová konzistence. Polevu vylijeme na vychlazenou buchtu.
4. Dozdobíme kokosem a rozpuštěnou čokoládou smíchanou s trochou smetany.
Tip
Přidáním kakaa pouze do poloviny těsta můžeme vytvořit střídáním světlého a tmavého těsta na plechu i mramorovou variantu buchty.

Kefírový perník jako od babičky: recept na zákusek z dětství s marmeládou a čokoládou

Hrnkový perník s čokoládovou polevou: Vylepšená klasika na plech s rychlou přípravou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková