Kefír v těstě dělá zázraky, dodává jemnou kyselost, krásnou měkkost a díky němu těsto dlouho nevysychá. Pokud do něj přidáte oříšky, kakao, marmeládu nebo čerstvé ovoce, vznikne něco, co zahřeje bříško i duši. Kefírová buchta je jemná, nadýchaná a vláčná, a přitom tak jednoduchá, že ji upeče každý, kdo má chuť a trochu dobré vůle. Není nutné ji šlehat, stačí suroviny promíchat, nalít na plech a upéct.

Kefír je nenápadný, ale nepostradatelný pomocník v kuchyni. Ať už ho přidáte do buchet, koláčů, lívanců nebo chlebového těsta, vždy něco vylepší. Zvláční a změkčí těsto, podpoří přirozené kynutí bez droždí, zjemní chuť pečiva a prodlouží jeho trvanlivost. Lze jej snadno nahradit jogurtem, podmáslím, mlékem a někdy i vajíčky nebo tukem.

Recept na kefírovou buchtu

Ingredience potřebné na základ buchty z kefíru

  • 400 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce kaaa
  • 500 ml kefíru (neochuceného)
  • 2 vejce
  • 2 plné lžičky jedlé sody
  • 3 lžíce medu
  • kapku rumu
  • rozinky
  • 120 g změklého másla
  • 120 ml oleje

Z čeho uděláte citronovou polevu

  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • citronová šťáva

Čím buchtu ozdobit

  • kokos
  • rozpuštěná hořká čokoláda
  • trochu smetany na šlehání

Postup na přípravu buchty

1. Všechny suroviny na těsto smícháme, nakonec přimícháme mouku se sodou a kakaem a prošleháme.

2. Vylijeme do vyššího plechu o velikosti 30×40 cm vymazaného tukem a vysypaného kokosem a pečeme v troubě na 170 stupních asi půl hodiny. Necháme vychladnout

Hotové test nalijeme na plech a pečeme v troubě.
Foto: Cooky.cz, Hotové test nalijeme na plech a pečeme v troubě.

3. Na polevu si smícháme cukr s horkou vodou a postupně přidáváme citronovou šťávu, než vznikne krémová konzistence. Polevu vylijeme na vychlazenou buchtu.

4. Dozdobíme kokosem a rozpuštěnou čokoládou smíchanou s trochou smetany.

Tip

Přidáním kakaa pouze do poloviny těsta můžeme vytvořit střídáním světlého a tmavého těsta na plechu i mramorovou variantu buchty.

Obrázek receptu na Vláčný perník z kefíru – tradiční recept na sladký dezer

Kefírový perník jako od babičky: recept na zákusek z dětství s marmeládou a čokoládou

Upečte si perník podle hrníčkového receptu

Hrnkový perník s čokoládovou polevou: Vylepšená klasika na plech s rychlou přípravou

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest