Když se řekne kefírový perník, okamžitě si vzpomenu na plech v troubě, jak se pomalu nafukuje a z kuchyně se line ta typická, kořeněná vůně. Možná to máte stejně. U nás doma to byl jeden z nejčastějších „rychlodezertů“ – žádné složité šlehání, žádné čekání, jen mísa, vařečka a pár základních surovin, které byly vždy po ruce. Nejčastěji jsme ho pekli s domácí rybízovou marmeládou a poctivou čokoládovou polevou, která se na něm krásně leskla.

Tenhle perník má jednu úžasnou vlastnost – nikdy nevyschne. Díky kefíru zůstává vláčný i druhý den (pokud se tedy nějakým zázrakem do druhého dne zachová). A když do něj přidáte pár nasekaných ořechů, kousky sušeného ovoce nebo ho přelijete troškou rumu, posune se zase o kousek dál. Je to takový návrat ke kořenům domácího pečení – jednoduchý recept, který má ale duši.

Recept na vláčný perník z kefíru

Ingredience na tradiční Perník z kefíru

  • 280 g hladké mouky
  • 150 g cukru moučky
  • 4 lžíce kakaa
  • 500 ml kefíru
  • 150 ml oleje
  • 4 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 lžička sody bicarbony
  • 1 lžiča kypřícího prášku do perníu
  • 1 lžička perníkového koření
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
  • plech 23×34 cm

Z čeho udělat polevu

  • 200 g hořké čokolády
  • 200 ml smetany na šlehání

Postup na kefírový perník

1. Připravíme si dvě misky, v jedné smícháme sypké suroviny, v druhé si smícháme tekutiny, poté postupně zašleháme šlehačem suché suroviny do tekutých a vyšleháme hladké těsto.

2. Perník dáme péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů cca 45 minut. Necháme vychladnout.

Obrázek receptu na Nadýchané pařené knedlíky s borůvkami a vůní perníku

Nadýchané pařené knedlíky s borůvkami a vůní perníku

Obrázek receptu na Vláčný perník z kefíru – tradiční recept na sladký dezer
Zdroj: : magicinthekitchen1, Perník upečeme a necháme vychladnout.

3. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Smetanu ke šlehání dáme vařit.

4. Vařící smetanu vypneme, nalámeme do ní čokoládu, necháme mírně rozpustit a metličkou rozmícháme na hustou lesklou polevu, kterou nalijeme na vychladlý dezert.

Tipy

Dezert je výborný potřený třeba meruňkovou marmeládou před politím polevou. Skvělý je s kopečkem šlehačky a kafíčkem.

Obrázek receptu na speciální makový závin.

Makový závin s ořechy a rozinkami podle receptu naší rodiny: Jednoduchý trik, díky kterému je závin více propečený

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest