Když se řekne kefírový perník, okamžitě si vzpomenu na plech v troubě, jak se pomalu nafukuje a z kuchyně se line ta typická, kořeněná vůně. Možná to máte stejně. U nás doma to byl jeden z nejčastějších „rychlodezertů“ – žádné složité šlehání, žádné čekání, jen mísa, vařečka a pár základních surovin, které byly vždy po ruce. Nejčastěji jsme ho pekli s domácí rybízovou marmeládou a poctivou čokoládovou polevou, která se na něm krásně leskla.
Tenhle perník má jednu úžasnou vlastnost – nikdy nevyschne. Díky kefíru zůstává vláčný i druhý den (pokud se tedy nějakým zázrakem do druhého dne zachová). A když do něj přidáte pár nasekaných ořechů, kousky sušeného ovoce nebo ho přelijete troškou rumu, posune se zase o kousek dál. Je to takový návrat ke kořenům domácího pečení – jednoduchý recept, který má ale duši.
Recept na vláčný perník z kefíru
Ingredience na tradiční Perník z kefíru
- 280 g hladké mouky
- 150 g cukru moučky
- 4 lžíce kakaa
- 500 ml kefíru
- 150 ml oleje
- 4 lžíce medu
- 1 vejce
- 1 lžička sody bicarbony
- 1 lžiča kypřícího prášku do perníu
- 1 lžička perníkového koření
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
- plech 23×34 cm
Z čeho udělat polevu
- 200 g hořké čokolády
- 200 ml smetany na šlehání
Postup na kefírový perník
1. Připravíme si dvě misky, v jedné smícháme sypké suroviny, v druhé si smícháme tekutiny, poté postupně zašleháme šlehačem suché suroviny do tekutých a vyšleháme hladké těsto.
2. Perník dáme péct do vyhřáté trouby na 170 stupňů cca 45 minut. Necháme vychladnout.

Nadýchané pařené knedlíky s borůvkami a vůní perníku
3. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Smetanu ke šlehání dáme vařit.
4. Vařící smetanu vypneme, nalámeme do ní čokoládu, necháme mírně rozpustit a metličkou rozmícháme na hustou lesklou polevu, kterou nalijeme na vychladlý dezert.
Tipy
Dezert je výborný potřený třeba meruňkovou marmeládou před politím polevou. Skvělý je s kopečkem šlehačky a kafíčkem.
