V originále kimchi jjigae, u nás prostě kimchi polévka, má v Koreji svoje místo na stole skoro každý den. Doslovně jde o dušené kimchi, které vzniklo jako praktický způsob, jak zužitkovat starší, už překvašené kimchi. To je totiž pro samotné jezení příliš kyselé, ale pro vaření naprosto ideální. V Koreji je to úplně běžné domácí jídlo – podobně jako u nás bramboračka nebo zelňačka.
Pro mě ale kimchi polévka není jen obyčejné jídlo. Je to tak trochu domácí lék, rodinná tradice i způsob, jak využít starší zásoby. Je plnohodnotná, výživná a v korejských domácnostech má spoustu podob – někdy čistě zeleninová, jindy s tofu nebo masem. Mám ráda, jak spojuje kyselost fermentace s pálivostí koření a bohatou chutí vývaru. Ať si ji dám s rýží nebo samotnou, pokaždé je to zážitek, který mě přenese na úplně jiný konec světa – přímo do srdce korejské kuchyně. Přiznám se, že jsem ji poprvé ochutnala díky Vietnamci, který u nás kdysi bydlel v podnájmu – a ten ji uměl opravdu skvěle.
Recept na Kimchi polévku s kuřecím masem a nudlemi
Ingredience potřebné k přípravě ikony korejské kuchyně Kimchi polévky
- 200 g kuřecího masa
- 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový)
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru (volitelné)
- 150 g nakrájeného kimchi (ideálně starší, dobře prokvašené )
- 1 lžíce kimchi šťávy
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce gochugaru (korejské chilli kočky, nebo jiné pálivé papričky)
- 1 lžička gochujang (korejská fermentovaná chilli pasta – volitelné)
- 800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru, případně vody
- 2 vejce
- 1 balení nudlí (ramenové, instantní, rýžové nebo vaječné)
- jarní cibulka, sezam a koriandr na ozdobu
Postup přípravy kimchi polévky
1. V kastrolu na oleji orestujeme kousky kuřecího masa dozlatova, přidáme k němu česnek a zázvor.
2. Přidáme nakrájené kimchi až pustí vůni a šťávu.
3. Přidáme sodovku, chilli vločky, případně gochujang a kimchi lák, promícháme a necháme rozvonět.
4. Zalijeme vývarem nebo vodou a vaříme asi 15 minut do změknutí masa.
5. Do polévky přidáme nudle a povaříme 3-5 minut podle návodu. Pozor na rozvaření!
6. Nakonec do vařící polévky rozbijeme vejce a nemícháme, necháme vařit asi minutu, bílek má ztuhnout a žloutek zůstat tekutý.
7. Polka vypneme a dochutíme dle potřeby sójovou případně cukrem pro vyvážení kyselosti.
8. Polévku podáváme horkou, ozdobenou jarní cibulkou, sezamem a koriandrem.
Polévka je ideálním společníkem pro sychravé dny, nebo období, kdy potřebujete nakopnout imunitu. Není to jen jídlo – je to zážitek!

Zelnačka jako od babičky, poctivá s klobásou

Domácí korejské Kimchi
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková