Také se už těšíte na sezónu, během níž bude přísun čerstvé místní zeleniny? Obalený květák patří ke stálicím české kuchyně. Ti šťastnější si mohou hlavní surovinu utrhnout na vlastní zahrádce, jiní podpoří koupí místního farmáře. Pochutnáme si ale všichni. Dokonce si můžete i zpestřit talíř barvami! Nejznámější je sice bílá, existují i odrůdy květáku v zelené, fialové či žluté barvě, což je způsobeno přítomností různých přírodních barviv. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému obsahu kalorií představuje květák skvělou potravinu i pro ty, kteří chtějí podpořit své trávení a udržet si zdravou váhu. Prohlédněte si co vše je možné z květáku připravit – recepty z květáku.
Květák je také zdrojem mnoha zajímavostí. Znáte arabskou legendu, která o něm pojednává? Podle ní chtěl jeden moudrý zahradník spojit sílu zelí s něžností růže; jeho modlitby byly vyslyšeny. A vzniklo co? Samozřejmě květák! Lze jej vnímat jako symbol rovnováhy mezi silou a jemností. Je bohatý na vitamíny C, K a kyselinu listovou, obsahuje také značné množství minerálů: draslíku, vápníku a hořčíku. A klíčovou vlastností květáku je, že i po krátkém varu si uchovává až polovinu denní dávky vitamínu C.
Ingredience na přípravu květáku
- Květák – 1 ks;
- Strouhanka – 150 g;
- Česnek – 1 stroužek;
- Olivový olej – 5 lžic
- Italské koření – 1 lžička;
- Sušená petržel – 2 lžičky;
- Parmazán (strouhaný) – ½ šálku (50 g);
- Vejce – 3 ks;
- Hladká mouka – 100 g;
- Sůl – dle chuti.
Ingredience na dip:
- Zakysaná smetana – 200 g;
- Bílý jogurt – 100 g;
- Sůl – dle chuti;
- Černý pepř – dle chuti;
- Čerstvá hladkolistá petržel – dle chuti;
- Citronová šťáva – dle chuti.
Postup přípravy – jak si připravit ten nejlepší pečený obalovaný květák
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Květák rozdělte na menší růžičky, omyjte je a uvařte ve slané vodě, až budou poloměkké.
- Nechte okapat.
- Smíchejte strouhanku s česnekem, olivovým olejem a kořením, přidejte nastrouhaný sýr.
- Rozšlehejte vejce.
- Růžičky květáku obalte v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve směsi strouhanky, sýra a koření.
- Obalené růžičky klaďte na plech pokrytý pečicím papírem.
- Pečte do zezlátnutí (asi 15 minut) v troubě předehřáté na 180 stupňů. Mezitím si připravte dip:

Pečený Obalovaný květák z trouby – chutná ještě mnohem lépe než klasický smažený
- Smíchejte smetanu, jogurt, sůl, pepř, nasekanou petrželku a citronovou šťávu.

Květákové placičky se sýrem: jednoduchý a chutný recept na víkendové vaření

Zapečený květákový nákyp, podle receptu z mého dětství
Zdroj: Autorský text, iRozhlas, Healthline