Bílý rohlík je jako list čistého papíru – snese všechno. Máslo i sůl, salám i marmeládu, vajíčko či párky. Nejlepší je čerstvý a křupavý, ale neztratí se ani na druhý den, kdy jej můžeme použít do žemlovky či do sekané. Ale právě v té obyčejnosti je jeho síla. Je to skromný a nenápadný hrdina českých snídaní a přitom je tak nenápadný, že ho mnohdy přehlížíme. Mnozí si bez něj neumí představit regál v pekárně, je to kousek tradice, která křupe, voní a doprovází nás od dětství.

Dnešní rohlík, bílý, měkký a mírně klenutý – má svůj původ v rakousko-uherské monarchii, konkrétně ve Vídni 17.-18. století. Během 20. století se stal základním typem pečiva ve všech domácnostech, školních svačinách i kantýnách. V 80. letech měl dokonce v bývalém Československu předepsanou hmotnost a tvar dle normy.

Recept na klasický bílý rohlík

Ingredience potřebné na přípravu ranního křupavce v podobě rohlíku

  • 500 g hladké mouky
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 300 g vlažné vody
  • 1 lžička cukru
  • kostka droždí
  • špetka soli

Postup přípravy čerstvého rohlíku křupavce

1. Z droždí, lžičky cukru a trochu vlažné vody necháme vzejít kvásek (cca 15 minut) v teple a přikrytý.

2. Smícháme ingredience na těsto, přidáme kvásek, vypracujeme těsto a necháme cca hodinu přikryté v teple kynout.

3. Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozdělíme na 10 bochánků.

Těsto necháme hodinu kynout.
Foto: cooky.cz, Těsto necháme hodinu kynout.

4. každý bochánek vyválíme na placku a stočíme do rohlíku. Necháme opět cca hodinu kynout.

5. Potřeme slanou vodou a posypeme hrubou solí, mákem nebo celým kmínem.

6. Dáme péct do vyhřáté trouby na 250 stupňů cca 10-15 minut. Do trouby přidáme plecháček s vodou.

 Před pečením potřeme rohlíky slanou vodou a posypeme kmínem.
Foto: cooky.cz, Před pečením potřeme rohlíky slanou vodou a posypeme kmínem.

Rohlíky pečeme při vysoké teplotě, aby získali křupavou kůrku a měkkou střídku.

Špaldové rohlíky

Špaldové rohlíky z kefíru v domácí pekárně

Recept na anglické rohlíky zapečené se slaninou a sýrem

Domácí angličáky – Anglické rohlíky

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest