Jablíčky se nám v létě a na podzim zahrady i volná příroda jen hemží. Proč toto oblíbené ovoce nevyužít na voňavý a šťavnatý dezert? Jablka obsahují vlákninu, která prospívá trávení a podporuje pocit sytosti, proto jsou velice vhodná i pro ty, kteří si hlídají linii. Obsahují také hodně vitaminu C a antioxidantů. Jsou vynikající nejen jako svačina, ale i jako základ do dezertů.
Chuť a vůně ve skleničkách
Kompotovaná forma jablek má v našich kuchyních též nezastupitelné místo. Tepelná úprava sice ovoce připraví o část vitaminů, nicméně vláknina zůstává zachována a jablka jsou v této podobě dobře stravitelná i pro lidi s citlivým zažíváním. Dezertům navíc dodávají ještě lepší šťavnatost a chuť i vůni koření, které se k nim přidává (typicky například hřebíček).
Ingredience:
- Rozvařená (pečená) jablka – cca 900–1000 g;
- vejce velikosti L – 4 ks;
- máslo – 100 g;
- hladká mouka – 200 g
- mandle nebo ořechy – 60-70 g;
- kypřicí prášek – 1 čajová lžička (4 g);
- moučkový cukr – 2-3 polévkové lžíce (cca 30 g);
- vanilkový cukr – 1 čajová lžička (cca 6 g);
- škrobový sypký krém nebo pudink (lze nahradit škrobem nebo práškovým želé) – 1 balení (cca 40-55 g);
- cukr krystal – ¾ hrnku (150 g);
- citronová šťáva – 1 polévková lžíce (cca 15 ml);
- pudink – 1 polévková lžíce (cca 20 g);
- mandlové lupínky – dle potřeby;
- sůl – špetka;
- citronová šťáva nebo ocet – 1 polévková lžíce;
- skořice (nemusí být) – dle chuti.
Postup:
- Mandle (skvělé jsou blanšírované) nebo ořechy rozsekejte najemno.
- Žloutky oddělte od bílků.
- Do mísy dejte 200 g mouky, kypřicí prášek, moučkový i vanilkový cukr a asi půl šálku mletých mandlí.
- Suché ingredience smíchejte.
- Přidejte 3 žloutky a vlahé rozpuštěné máslo.
- Pomocí hnětacích háků vytvořte sypkou směs (konzistence asi jako drobenka).
- Tuto směs vsypte do dortové formy vystlané pečicím papírem a lžící stlačte tak, až vytvoří jednolitou vrstvu.
- Pečte 10-12 minut v troubě předehřáté na 185 °C.
- V mezidobí smíchejte pečená či vařená jablka (mohou být i kompotovaná) se škrobovým sypkým krémem rozmíchaným v malém množství vody.
- Dle vlastních preferencí může přidat i skořici.
- Do velké mísy dejte 4 bílky a špetku soli.
- Vyšlehejte tuhý sníh.
- Za stálého šlehání postupně vsypte ¾ hrnku cukru.
- Šlehejte na vysoké otáčky asi 10 minut, až vznikne lesklá bílá hmota.
- Přidejte lžíci pudinkového prášku, krátce promíchejte.
- Přilijte lžíci citronové šťávy nebo octa, a ještě chvilku prošlehejte.
- Lehce promíchejte stěrkou.
- Na korpus vyskládejte nejdříve jablečnou vrstvu, na ni poté tuhý sníh.
- Vršek posypte plátky mandlí.
- Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C.
- Teplotu ihned snižte na 155 °C, pečte, až povrch zrůžoví (40-50 minut).

Jablečné strouhané pudinkové řezy

Dokonalý jablečný koláč, připravený tak trochu jinak
Zdroj: Autorský text, Healthline