Jablíčky se nám v létě a na podzim zahrady i volná příroda jen hemží. Proč toto oblíbené ovoce nevyužít na voňavý a šťavnatý dezert? Jablka obsahují vlákninu, která prospívá trávení a podporuje pocit sytosti, proto jsou velice vhodná i pro ty, kteří si hlídají linii. Obsahují také hodně vitaminu C a antioxidantů. Jsou vynikající nejen jako svačina, ale i jako základ do dezertů.

Chuť a vůně ve skleničkách

Kompotovaná forma jablek má v našich kuchyních též nezastupitelné místo. Tepelná úprava sice ovoce připraví o část vitaminů, nicméně vláknina zůstává zachována a jablka jsou v této podobě dobře stravitelná i pro lidi s citlivým zažíváním. Dezertům navíc dodávají ještě lepší šťavnatost a chuť i vůni koření, které se k nim přidává (typicky například hřebíček).

Ingredience:

  • Rozvařená (pečená) jablka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ cca 900–1000 g;
  • vejce velikosti L –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 ks;
  • máslo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 g;
  • hladká mouka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g
  • mandle nebo ořechy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 60-70 g;
  • kypřicí prášek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová lžička (4 g);
  • moučkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2-3 polévkové lžíce (cca 30 g);
  • vanilkový cukr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 čajová lžička (cca 6 g);
  • škrobový sypký krém nebo pudink (lze nahradit škrobem nebo práškovým želé) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 balení (cca 40-55 g);
  • cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ¾ hrnku (150 g);
  • citronová šťáva –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 polévková lžíce (cca 15 ml);
  • pudink –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 polévková lžíce (cca 20 g);
  • mandlové lupínky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle potřeby;
  • sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ špetka;
  • citronová šťáva nebo ocet –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 polévková lžíce;
  • skořice (nemusí být) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti.
Obrázek k receptu: Král snídaní i oslav: Jablečný dezert lehký jako obláček
Foto: Sprint Cooking/YouTube, Recept na: Král snídaní i oslav: Jablečný dezert lehký jako obláček

Postup:

  • Mandle (skvělé jsou blanšírované) nebo ořechy rozsekejte najemno.
  • Žloutky oddělte od bílků.
  • Do mísy dejte 200 g mouky, kypřicí prášek, moučkový i vanilkový cukr a asi půl šálku mletých mandlí.
  • Suché ingredience smíchejte.
  • Přidejte 3 žloutky a vlahé rozpuštěné máslo.
  • Pomocí hnětacích háků vytvořte sypkou směs (konzistence asi jako drobenka).
  • Tuto směs vsypte do dortové formy vystlané pečicím papírem a lžící stlačte tak, až vytvoří jednolitou vrstvu.
  • Pečte 10-12 minut v troubě předehřáté na 185 °C.
  • V mezidobí smíchejte pečená či vařená jablka (mohou být i kompotovaná) se škrobovým sypkým krémem rozmíchaným v malém množství vody.
  • Dle vlastních preferencí může přidat i skořici.
  • Do velké mísy dejte 4 bílky a špetku soli.
  • Vyšlehejte tuhý sníh.
  • Za stálého šlehání postupně vsypte ¾ hrnku cukru.
  • Šlehejte na vysoké otáčky asi 10 minut, až vznikne lesklá bílá hmota.
  • Přidejte lžíci pudinkového prášku, krátce promíchejte.
  • Přilijte lžíci citronové šťávy nebo octa, a ještě chvilku prošlehejte.
  • Lehce promíchejte stěrkou.
  • Na korpus vyskládejte nejdříve jablečnou vrstvu, na ni poté tuhý sníh.
  • Vršek posypte plátky mandlí.
  • Vložte do trouby vyhřáté na 170 °C.
  • Teplotu ihned snižte na 155 °C, pečte, až povrch zrůžoví (40-50 minut).
Obrázek receptu na Jablečné strouhané pudinkové řezy

Jablečné strouhané pudinkové řezy

Recept na dokonalý jablečný koláč, připravený tak trochu jinak

Dokonalý jablečný koláč, připravený tak trochu jinak

Zdroj: Autorský text, Healthline

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest