Když se řekne ořechy, každý z nás si představí nějaký jiný ze všech druhů ořechů, a když se řekne ořechový dezert, spousta z nás si vzpomene na zákusek vonící máslem, medem a praženými oříšky. Chcete li si dopřát k víkendové kávě nějakou dobrůtku, upečte si tento tyto ořechové řezy – kombinují křehké ořechové těsto, bohatý smetanový krém a volitelně i čokoládu.

A proč si dopřát právě ořechy? Kromě jejich úžasné chuti a vlastnosti zachovat dezerty vláčné, tak také proto, že jsou superpotravinou, která obsahuje zdravé tuky, bílkoviny a minerály, které jsou prospěšné našemu srdci i mozku. Ať už použijete mandle, vlašské, lískové nebo para ořechy, vždy získáte poctivý dezert, který stojí za vyzkoušení.

Recept na Královské ořechové řezy – vynikající pochoutku k víkendové kávě

Ingredience na přípravu ořechového těsta

  • 1 hrnek = 300 ml
  • 4 vejce
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek mletých ořechů
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • půl hrnku mléka

Ingredience na přípravu smetanového krému

  • 1 šlehačková smetana
  • 1 ztužovač šlehačky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 kelímky zakysané smetany

Postup na přípravu ořechových řezů

1.Oddělíme si bílky od žloutků a z bílků vyšleháme šlehačem tuhý sníh.

2. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny a přidáme ostatní suroviny určené pro těsto. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.

3. Hotové těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 stupňů do růžova. Necháme vychladnout.

4. Zatím si vyšleháme krém, šlehačkovou smetanu s vanilkovým cukrem a ztužovacím vyšleháme na hustou šlehačku, postupně všleháme zakysané smetany a vypracujeme na jemný hladký krém.

5. Na vychladnutý korpus rovnoměrně rozetřeme smetanový krém a zarovnáme. Dozdobíme nastrouhanou čokoládou nebo posekanými ořechy a dáme chladit do lednice.

Krém narovnáme na vychlazený korpus a posypeme nastrouhanou čokoládou anebo sekanými ořechy.
Krém narovnáme na vychlazený korpus a posypeme nastrouhanou čokoládou anebo sekanými ořechy.

Tipy

Chcete-li křupavější texturu řezů, místo mletých ořechů použijte ořechy sekané. Do těsta můžete pro svěží chuť přidat citrónovou kůru. Pro zpestření chuti přidejte do náplně lžíci rumu.

Obrázek receptu na kokosové řezy s vlašskými ořechy.

Kokosové řezy s vlašskými ořechy podle hrníčkové receptury: Tradice a exotika v jednom

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest