Tento pokrm dle mě působí slavnostně a moderně zároveň a přitom je ještě dokonale vyvážený. Jemná vepřová panenka připravená metodou sous vide při 55,5 stupních získává dokonale růžovou barvu, šťavnatost a máslovou strukturu, které se jen těžko dosáhne jiným způsobem přípravy. Když ji ve finále z každé strany krátce opečeme na grilu, dodá to masu vůni dřeva a karamelizovanou kůrku.
Když ji na talíři doplníme pečeným hasselback bramborem s bylinkami, máslem a pikantním kořením a nasládlou červenou omáčkou z čerstvých fíků, výsledkem bude jídlo krásné nejen na pohled, ale i na chuť. Tak co, taky se vám to zalíbilo a zařadíte jej do vánočního menu? Já určitě ano, akorát nesmím zapomenout sehnat fíky, no a když nebudou, tak prostě bude jiná ovocná omáčka.
Recept na vepřovou panenku sous vide s fíkovou omáčkou a hasselback bramborem
Ingredience na přípravu Krásného a chutného jídla na sváteční stůl
Vepřová panenka
- 1 vepřová panenka
- 1 lžička soli
- bylinky (rozmarýn, tymián)
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
Fíková omáčka
- 4 čerstvé fíky
- 100 ml červeného vína
- 50 ml balsamicového octa nebo portského vína
- 1-2 lžíce medu
- špetka soli
- 1 lžíčka másla na zjemnění
Hasselback brambor
- 2 velké brambory
- 30 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- bylinky (tymián, rozmarýn, petržel)
- chilli vločky (volitelné)
Postup přípravy slavnostního pokrmu
1. Vepřovou panenku očistíme, osolíme a opepříme a přidáme bylinky. Zakápneme olivovým olejem a vložíme do vakuovacího sáčku.

2. Vaříme při teplotě 55,5 stupních 90 minut.
3. Po vyndání panenku osušíme a necháme krátce odpočinout.
4. Na rozpáleném grilu nebo pánvi jí rychle opečeme ze všech stran (z každé strany asi 30 – 40 vteřin), aby získala barvu a kůrku.

5. Do rendlíků dáme červené víno a balsamico nebo portské.
6. Přidáme med a špetku soli, přivedeme k varu. přidáme čerstvé nakrájené fíky a vaříme na mírném ohni, dokud fíky nezměknou a omáčka mírně nezhoustne.

7. Omáčku scedíme přes sítko a přidáme trochu másla pro zjemnění.
8. Bramboru několikrát nakrojíme až téměř skrz (nesmíme jí ale překrojit).
9. Smícháme máslo, olej, sůl, pepř, bylinky a chilli vločky s směsí brambory potřeme, pořádně i mezi zářezy.
10. Pečeme v troubě při 200 stupních cca 50 minut, dokud brambory nejsou zlatavé a křupavé.

11. V průběhu pečení ještě jednou potřeme máslem s bylinkami.
Servírování
Na talíř dáme omáčku, nakrájenou panenku, bramboru a ozdobíme čerstvými fíky nebo jedlými květy.
Vepřová panenka na pánvi a pečené brambory na plechu s oliváčem a kořením. Skvělé jídlo bez zbytečných kudrlinek
Brambory Hasselback: Švédské vějířovitě brambory plněné klobásou a sýrem
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková