Tento pokrm dle mě působí slavnostně a moderně zároveň a přitom je ještě dokonale vyvážený. Jemná vepřová panenka připravená metodou sous vide při 55,5 stupních získává dokonale růžovou barvu, šťavnatost a máslovou strukturu, které se jen těžko dosáhne jiným způsobem přípravy. Když ji ve finále z každé strany krátce opečeme na grilu, dodá to masu vůni dřeva a karamelizovanou kůrku.

Když ji na talíři doplníme pečeným hasselback bramborem s bylinkami, máslem a pikantním kořením a nasládlou červenou omáčkou z čerstvých fíků, výsledkem bude jídlo krásné nejen na pohled, ale i na chuť. Tak co, taky se vám to zalíbilo a zařadíte jej do vánočního menu? Já určitě ano, akorát nesmím zapomenout sehnat fíky, no a když nebudou, tak prostě bude jiná ovocná omáčka.

Recept na vepřovou panenku sous vide s fíkovou omáčkou a hasselback bramborem

Ingredience na přípravu Krásného a chutného jídla na sváteční stůl

Vepřová panenka

  • 1 vepřová panenka
  • 1 lžička soli
  • bylinky (rozmarýn, tymián)
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce olivového oleje

Fíková omáčka

  • 4 čerstvé fíky
  • 100 ml červeného vína
  • 50 ml balsamicového octa nebo portského vína
  • 1-2 lžíce medu
  • špetka soli
  • 1 lžíčka másla na zjemnění

Hasselback brambor

  • 2 velké brambory
  • 30 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • bylinky (tymián, rozmarýn, petržel)
  • chilli vločky (volitelné)

Postup přípravy slavnostního pokrmu

1. Vepřovou panenku očistíme, osolíme a opepříme a přidáme bylinky. Zakápneme olivovým olejem a vložíme do vakuovacího sáčku.

 Vepřovou panenku očistíme a ochutíme.
Foto: Cooky.cz, Vepřovou panenku očistíme a ochutíme.

2. Vaříme při teplotě 55,5 stupních 90 minut.

3. Po vyndání panenku osušíme a necháme krátce odpočinout.

4. Na rozpáleném grilu nebo pánvi jí rychle opečeme ze všech stran (z každé strany asi 30 – 40 vteřin), aby získala barvu a kůrku.

Hotovou panenku nakrájíme na plátky.
Foto: Cooky.cz, Hotovou panenku nakrájíme na plátky.

5. Do rendlíků dáme červené víno a balsamico nebo portské.

6. Přidáme med a špetku soli, přivedeme k varu. přidáme čerstvé nakrájené fíky a vaříme na mírném ohni, dokud fíky nezměknou a omáčka mírně nezhoustne.

Fíkovou omáčku vaříme do změknutí fík a zhoustnutí.
Foto: Cooky.cz, Fíkovou omáčku vaříme do změknutí fík a zhoustnutí.

7. Omáčku scedíme přes sítko a přidáme trochu másla pro zjemnění.

8. Bramboru několikrát nakrojíme až téměř skrz (nesmíme jí ale překrojit).

9. Smícháme máslo, olej, sůl, pepř, bylinky a chilli vločky s směsí brambory potřeme, pořádně i mezi zářezy.

10. Pečeme v troubě při 200 stupních cca 50 minut, dokud brambory nejsou zlatavé a křupavé.

Hasselback brambory s bylinkami upečeme dozlatova a dokřupava.
Foto: Cooky.cz, Hasselback brambory s bylinkami upečeme dozlatova a dokřupava.

11. V průběhu pečení ještě jednou potřeme máslem s bylinkami.

Servírování

Na talíř dáme omáčku, nakrájenou panenku, bramboru a ozdobíme čerstvými fíky nebo jedlými květy.

Obrázek receptu na Vepřovou panenku s opečenými bramborami - tichá klasika, která nepotřebuje kudrlinky

Vepřová panenka na pánvi a pečené brambory na plechu s oliváčem a kořením. Skvělé jídlo bez zbytečných kudrlinek

Obrázek receptu na Hasselback neboli vějířovitě brambory plněné klobásou a sýrem

Brambory Hasselback: Švédské vějířovitě brambory plněné klobásou a sýrem

pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest