Čokoládová roláda je mezi cukráři taková klasika. Klasika ovšem není klasikou jen tak, pro nic za nic a má to své opodstatnění. Říká se, že se nemáme vrtat v něčem co funguje a přesně toto platí u čokoládových rolád. Chutná snad všem a každému s ní uděláme radost. Od dětí po seniory, s přihlédnutím na událost nebo situaci zvolíme vhodné zdobení. V tomto receptu si upečeme roládu dlouhou přibližně 36 cm, pokud nám to dovolí rozměr plechu na pečení.
Recept na čokoládovou roládu
Ingredience pro přípravu
Korpus:
- 25 g mouky
- 15 g kakaa
- 4 vejce
- 20 g kukuřičného škrobu
- 80 g cukru
- 1 lžíce rumu
- špetka soli
Krém:
- 200 g hořké a 200 g mléčné čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g másla pokojové teploty
Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 120 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy
1. Dáme si předehřát troubu na 180°C a formu si vyložíme pečícím papírem, který vymažeme máslem a vysypeme moukou.
2. V míse si smícháme mouku se škrobem a kakaem.
3. Z bílků si se špetkou soli ušleháme tuhou pěnu a během míchání postupně k ní přidáme cukr a rum.
4. Jakmile získáme lesklý sníh, jemně zapracujeme stěrkou žloutky.
5. Přidáme směs s moukou a opět zapracujeme stěrkou.
6. Těsto nalejeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby na 13 – 14 minut.
7. Po vytáhnutí z trouby nožem oddělíme korpus od okrajů a opatrně vyklopíme na kuchyňskou utěrku. Odstraníme pečící papír.
8. Za horka srolujeme s utěrkou a necháme vychladnout.
9. Dáme vařit smetanu a nasekanou čokoládu do ni vložíme, jakmile smetana začne vřít.
10. Mícháme do homogenní hmoty a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
11. Přidáme měkké máslo a šleháme 10 minut do úplného zapracování.
12. Korpus rozložíme na potravinářskou fólii a namažeme ho krémem.
13. Zarolujeme, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do lednice.
14. polevu uděláme úplně stejným způsobem jako krém a za horka jí polejeme roládu.
15. Můžeme roládu dozdobit čokoládovými hoblinami a necháme ztuhnout v lednici.
Hořká versus na vaření
Přemýšleli jste někdy nad tím, jaký je rozdíl mezi čokoládou na vaření a běžnou hořkou čokoládou? Od roku 2004, kdy vešly v platnost unijní předpisy, tak vlastně téměř žádný. Dříve byly pojmy hořká a na vaření jasně definovány, a ve zkratce by se dalo říct, že čokoláda na vaření byla mírně horší kvality. Dnes to již nemusí platit a proto tento druh čokolády postupně “vymírá”. Platí pro ni stejné požadavky, jako pro ostatní čokolády, podle toho, od které z nich je daná čokoláda na vaření odvozena.