Křen je velmi známý a v Čechách oblíbený díky své výrazné chuti. Jde o vytrvalou bylinu, kterou využíváme především kvůli jejímu kořenu. Pochází z jihovýchodní Evropy a západní Asie. Křen je nejen výtečný, ale také velmi zdravý s blahodárnými účinky. Lidé křen využívají již mnoho století. Obvykle s s ním setkáváme v podobě “vejmrdy”, tedy pikantní přílohy s jablky například k uzenému masu.
Křen využíváme ale také jako základ pro různé omáčky. tento recept reprezentuje přesně takový případ. Tradiční křenová omáčka má u nás dlouho historii a zná ji snad každá hospodyně. Podává se obvykle k hovězímu masu. V receptu se zaměřujeme pouze na přípravu křenové omáčky, volbu masa necháme na vás. Omáčka je velmi snadná, vlastně snadnější, než kdyby jste šli kořen křenu vykopat na zahradu a očistit. To pokládám za nejpracnější pracovní úkon. Naštěstí křen celoročně roste jako plevel bez jakýchkoliv nároků.
Recept na křenovou omáčku
Délka přípravy 20 minut.
Ingredience pro přípravu
- 1/2 hrnku mouky
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku smetany
- 100 g křenu
- voda
- citron nebo ocet
- olej nebo máslo
- sůl
Postup přípravy
1. V hrnci rozpálíme olej nebo máslo a přisypáním mouky připravíme zápražku.
2. Dále přilejeme smetanu a mléko a dobře promícháme.
3. Dále osolíme a přidáme 1 lžíci citronové šťávy.
4. Nyní během míchání podle potřeby přiléváme vodu, budeme s největší pravděpodobností potřebovat asi 2 hrnky.
5. Jakmile se omáčku chvíli povaří, tak ji odstavíme a přidáme křen.
6. Nakonec dobře promícháme a podáváme s uzeným masem a knedlíkem.
Zdravotní přínosy křenu
Křen obsahuje nesmírné množství vitamínu C, hořčičných olejů a jiných bioaktivních látek. Ty mají často protizánětlivé, antibakteriální a antivirové vlastnosti. Křes se běžně již od nepaměti využívá k léčbě respiračních onemocnění a to zejména v kombinaci s medem. Zároveň je velmi vhodný při problémech s trávením.