Křen je velmi známý a v Čechách oblíbený díky své výrazné chuti. Jde o vytrvalou bylinu, kterou využíváme především kvůli jejímu kořenu. Pochází z jihovýchodní Evropy a západní Asie. Křen je nejen výtečný, ale také velmi zdravý s blahodárnými účinky. Lidé křen využívají již mnoho století. Obvykle s s ním setkáváme v podobě “vejmrdy”, tedy pikantní přílohy s jablky například k uzenému masu.

Křen využíváme ale také jako základ pro různé omáčky. tento recept reprezentuje přesně takový případ. Tradiční křenová omáčka má u nás dlouho historii a zná ji snad každá hospodyně. Podává se obvykle k hovězímu masu. V receptu se zaměřujeme pouze na přípravu křenové omáčky, volbu masa necháme na vás. Omáčka je velmi snadná, vlastně snadnější, než kdyby jste šli kořen křenu vykopat na zahradu a očistit. To pokládám za nejpracnější pracovní úkon. Naštěstí křen celoročně roste jako plevel bez jakýchkoliv nároků.

Recept na křenovou omáčku

Délka přípravy 20 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 1/2 hrnku mouky
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku smetany
  • 100 g křenu
  • voda
  • citron nebo ocet
  • olej nebo máslo
  • sůl

Postup přípravy

1. V hrnci rozpálíme olej nebo máslo a přisypáním mouky připravíme zápražku.

2. Dále přilejeme smetanu a mléko a dobře promícháme.

Přilejeme smetanu a mléko.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Přilejeme smetanu a mléko.

3. Dále osolíme a přidáme 1 lžíci citronové šťávy.

Omáčku osolíme.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Omáčku osolíme.

4. Nyní během míchání podle potřeby přiléváme vodu, budeme s největší pravděpodobností potřebovat asi 2 hrnky.

5. Jakmile se omáčku chvíli povaří, tak ji odstavíme a přidáme křen.

Nakonec přidáme křen ze sklenice nebo čerstvý.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Nakonec přidáme křen ze sklenice nebo čerstvý.

6. Nakonec dobře promícháme a podáváme s uzeným masem a knedlíkem.

Zdravotní přínosy křenu

Křen obsahuje nesmírné množství vitamínu C, hořčičných olejů a jiných bioaktivních látek. Ty mají často protizánětlivé, antibakteriální a antivirové vlastnosti. Křes se běžně již od nepaměti využívá k léčbě respiračních onemocnění a to zejména v kombinaci s medem. Zároveň je velmi vhodný při problémech s trávením.

Nejlepší recepty z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest