Krkovička na víně s chřestem je jedním z receptů, u kterého nestrávíme hodiny v kuchyni a i tak si velmi pochutnáme. Chřest omyjeme, osušíme, oloupeme a svážíme do svazků, poté ho vaříme ve slané vodě 8 minut. Mezitím osolíme a okořeníme krkovičku, kterou opečeme na olivovém oleji dozlatova. Po uvaření chřest krátce osmažíme na pánvi a poté v pánvi s výpekem vaříme červené víno, dokud nezhoustne. Omáčkou z vína a výpeku polijeme maso i chřest před servírováním.

Recept na Krkovičku na víně se zeleným chřestem
Potřebné vybavení
- Pánev
Suroviny
- 15 ks Zelený chřest
- 2 plátky Krkovice (1 plátek – cca 200 gramů)
- Červené víno (libovolné – 10 cl)
- 5 g Másla
- 1 polévková lžíce Olivový olej
- 1 polévková lžíce Sůl
- Bílý pepř (hrubý – 1 čajová lžička)
Postup
- Zelený chřest nejprve opláchneme studenou vodou a zbavíme jej nečistot.
- Po opláchnutí chřest osušíme a oloupeme jeho spodní polovinu.
- Vezmeme zhruba 7 kusů oloupaného chřestu, které k sobě jednoduše svážeme potravinářským provázkem.
- V hrnci přivedeme vodu k varu a osolíme ji zhruba polovinou polévkové lžíce soli.
- Do vroucí vody vložíme svazky svázaného chřestu a vaříme zhruba 8 minut.
- Během vaření chřestu plátky krkovičky osolíme zbytkem soli a okořeníme čerstvě nadrceným bílým pepřem.
- Rozpálíme pánev, přidáme do ní polévkovou lžíci olivového oleje a přidáme maso.
- Zprudka opékáme 4 minuty z každé strany dozlatova.
- Po vyjmutí masa z pánve necháme maso 2 až 3 minuty odpočívat.
- Po uvaření chřest vyjmeme z hrnce, do pánve po upečeném masu přidáme 5g másla.
- Následně vložíme zprudka osmažit chřest na zhruba 3 min.
- Po vyndání chřestu do pánve nalijeme 10 cl libovolného červeného vína dle chuti.
- Víno vaříme, dokud se nám nespojí s výpekem z masa a chřestu a takto vzniklá omáčka jemně nezhoustne.
- Vše touto omáčkou před servírováním polijeme.