Nejrůznější druhy placek patří ke stálicím české kuchyně. Není divu, jde totiž o jídlo praktické hned z několika důvodů: příprava je snadná, placičky přitom mohou sloužit jako skvělá příloha, samostatné jídlo, svačina do práce, do školy nebo i na výlety. Spotřebovat do nich můžete téměř cokoliv, co vám zbývá v lednici a jinak byste to vyhodili. Placky jsou zkrátka chutné, ekonomické i ekologické. A nejen to.
Elixír zdraví: kapusta
Pobavit se můžeme i o zdravotním přínosu, obzvláště použijete-li nejrůznější zeleninu, v tomto případě kapustu. Ta přináší vitamin C i K a betakaroten, prospívá tedy našemu zdraví hned několikrát: podporuje imunitu, napomáhá udržování zdravé váhy i zdraví lidského srdce. Obsahuje také antioxidanty. Díky své jemné chuti funguje jako součást mnoha receptů, v nichž se využívají výraznější suroviny, jako v našem případě sýr a koření.
Ingredience:
- Kapusta – 250 g;
- Tvrdý sýr – 70 g;
- Vejce – 1 ks;
- Zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce;
- Hladká mouka – 3 polévkové lžíce;
- Jedlá soda – 1/3 čajové lžičky;
- Nasekaná petrželka – několik snítek;
- Směs mletých pepřů – pode chuti;
- Sůl – podle chuti.

Postup:
- Kapustu nakrouhejte nebo nasekejte nadrobno.
- Cedník vložte do vody, do cedníku vsypte nastrouhanou kapustu, omyjte ji, vyždímejte a vložte do větší mísy.
- Petrželku nasekejte najemno a přidejte ji ke kapustě.
- Sýr nastrouhejte najemno a také jej přidejte ke kapustě.
- Přimíchejte smetanu a osolte.
- Vklepněte vejce, opepřete a vše smíchejte.
- Postupně přidejte mouku a opět promíchejte, až vznikne směs hustá asi jako na bramboráky.
- Mísu zakryjte potravinovou folií a dejte na 20 minut do ledničky odpočinout.
- Větší lžící tvořte malé placičky, které vkládejte na plech pokrytý pečicí folií nebo papírem.
- Pečte 20–25 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
- Tip na servírování: Placičky jsou skvělé samotné, vychutnáte si je ale i s dipem (například ze smetany a česneku nebo kopru), vynikající také budou jako příloha k masu i k omáčkám.
Nadýchané česnekové placky se sýrem a petrželkou: Rychlá slaná pochoutka s extra náloží sýra, kterou si zamilovaly i děti
Sedlácké bramborové placky s kysaným zelím a uzeným masem. Jednoduché, ale královské jídlo
Zdroj: Autorský text, Healthline