Nejrůznější druhy placek patří ke stálicím české kuchyně. Není divu, jde totiž o jídlo praktické hned z několika důvodů: příprava je snadná, placičky přitom mohou sloužit jako skvělá příloha, samostatné jídlo, svačina do práce, do školy nebo i na výlety. Spotřebovat do nich můžete téměř cokoliv, co vám zbývá v lednici a jinak byste to vyhodili. Placky jsou zkrátka chutné, ekonomické i ekologické. A nejen to.

Elixír zdraví: kapusta

Pobavit se můžeme i o zdravotním přínosu, obzvláště použijete-li nejrůznější zeleninu, v tomto případě kapustu. Ta přináší vitamin C i K a betakaroten, prospívá tedy našemu zdraví hned několikrát: podporuje imunitu, napomáhá udržování zdravé váhy i zdraví lidského srdce. Obsahuje také antioxidanty. Díky své jemné chuti funguje jako součást mnoha receptů, v nichž se využívají výraznější suroviny, jako v našem případě sýr a koření.

Ingredience:

  • Kapusta – 250 g;
  • Tvrdý sýr – 70 g;
  • Vejce – 1 ks;
  • Zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce;
  • Hladká mouka – 3 polévkové lžíce;
  • Jedlá soda – 1/3 čajové lžičky;
  • Nasekaná petrželka – několik snítek;
  • Směs mletých pepřů – pode chuti;
  • Sůl – podle chuti.
Obrázek k receptu: Křupavé a vláčné placičky: kapustové se sýrem
Foto: Вкусная минутка/YouTube, Recept na: Křupavé a vláčné placičky: kapustové se sýrem

Postup:

  • Kapustu nakrouhejte nebo nasekejte nadrobno.
  • Cedník vložte do vody, do cedníku vsypte nastrouhanou kapustu, omyjte ji, vyždímejte a vložte do větší mísy.
  • Petrželku nasekejte najemno a přidejte ji ke kapustě.
  • Sýr nastrouhejte najemno a také jej přidejte ke kapustě.
  • Přimíchejte smetanu a osolte.
  • Vklepněte vejce, opepřete a vše smíchejte.
  • Postupně přidejte mouku a opět promíchejte, až vznikne směs hustá asi jako na bramboráky.
  • Mísu zakryjte potravinovou folií a dejte na 20 minut do ledničky odpočinout.
  • Větší lžící tvořte malé placičky, které vkládejte na plech pokrytý pečicí folií nebo papírem.
  • Pečte 20–25 minut v troubě rozehřáté na 180 °C.
  • Tip na servírování: Placičky jsou skvělé samotné, vychutnáte si je ale i s dipem (například ze smetany a česneku nebo kopru), vynikající také budou jako příloha k masu i k omáčkám.
Obrázek k receptu na česnekové placky

Nadýchané česnekové placky se sýrem a petrželkou: Rychlá slaná pochoutka s extra náloží sýra, kterou si zamilovaly i děti

Obrázek receptu na bramborové placky se zelím a uzeným.

Sedlácké bramborové placky s kysaným zelím a uzeným masem. Jednoduché, ale královské jídlo

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest