Rohlíky, které zvládnete doma a skutečně je budete chtít jíst znovu a znovu. Vůně čerstvého pečiva, křupavá kůrka a měkký střídka – přesně takové jsou tyto rohlíky. Díky sádlu jsou šťavnaté, lehce nadýchané a perfektně osolené.
Kvasnice dodávají těstu vzdušnost a chuť, zatímco sůl a cukr vyladí kyselost rozkvašeného těsta, aby výsledné pečivo bylo lahodné a dobře drželo tvar. Pára na začátku pečení pomáhá vytvořit lesklou a křupavou kůrku, kterou ocení každý milovník domácího pečiva.
Recept na domácí rohlíky, které chutnají jako od pekaře
Délka pečení v troubě 20 až 25 minut na 220 stupňů.
Ingredience pro přípravu
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažné vody
- 0,5 kostky čerstvých kvasnic (cca 21 g)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 40 g sádla
- 1 vejce na potření
- hrubá sůl nebo kmín na posypání
Postup přípravy voňavých domácích rohlíků
1. V menší misce rozmíchejte kvasnice s cukrem ve vlažné vodě a nechte 10 minut vzejít kvásek.
2. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte kvásek a sádlo. Vypracujte hladké těsto – mělo by být lehce lepivé a pružné.
3. Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykvést asi 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na obdélník, rozdělte na stejně velké díly a z každého vytvarujte rohlík.
5. Rohlíky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte a nechte ještě 15 minut kynout.
6. Troubu předehřejte na 220 stupňů.
7. Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem, posypte podle chuti hrubou solí nebo kmínem.
8. Pečte 5 minut s parou (vložením misky s horkou vodou na dno trouby nebo nastavením parního programu), poté snižte teplotu na 190 až 200 stupňů a dopékejte dalších 15 až 20 minut dozlatova.
9. Po upečení rohlíky vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

Domácí pletené housky s majolkou: tajemná ingredience majonéza, díky které jsou křupavé, zlatavé a vláčné
Tipy redakce
- Kvásek má sílu: Kvásková voda musí být vlažná, ne horká, jinak kvasnice odumřou a rohlíky nevykytnou.
- Těsto nechte pořádně vykynout: V teple a pod utěrkou kynutí probíhá rovnoměrně a rohlíky získají správnou nadýchanost.
- Pára v troubě je zásadní: Pomůže vytvořit lesklou kůrku s narušenou strukturou, díky čemuž rohlíky nepřeschly a zůstanou vláčné.
- Měkká střídka i na druhý den: Rohlíky skladujte v papírovém nebo plátěném pytlíku, aby nenasály vlhkost a nezměkly příliš.
