Rohlíky, které zvládnete doma a skutečně je budete chtít jíst znovu a znovu. Vůně čerstvého pečiva, křupavá kůrka a měkký střídka – přesně takové jsou tyto rohlíky. Díky sádlu jsou šťavnaté, lehce nadýchané a perfektně osolené.

Kvasnice dodávají těstu vzdušnost a chuť, zatímco sůl a cukr vyladí kyselost rozkvašeného těsta, aby výsledné pečivo bylo lahodné a dobře drželo tvar. Pára na začátku pečení pomáhá vytvořit lesklou a křupavou kůrku, kterou ocení každý milovník domácího pečiva.

Recept na domácí rohlíky, které chutnají jako od pekaře

Délka pečení v troubě 20 až 25 minut na 220 stupňů.

Ingredience pro přípravu

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 0,5 kostky čerstvých kvasnic (cca 21 g)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 40 g sádla
  • 1 vejce na potření
  • hrubá sůl nebo kmín na posypání

Postup přípravy voňavých domácích rohlíků

1. V menší misce rozmíchejte kvasnice s cukrem ve vlažné vodě a nechte 10 minut vzejít kvásek.

2. Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte kvásek a sádlo. Vypracujte hladké těsto – mělo by být lehce lepivé a pružné.

3. Těsto zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykvést asi 60 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Obrázek k receptu na domácí rohlíky
Foto: Cooky.cz, recept na rohlíky

4. Vykynuté těsto rozválejte na lehce pomoučeném válu na obdélník, rozdělte na stejně velké díly a z každého vytvarujte rohlík.

5. Rohlíky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte a nechte ještě 15 minut kynout.

6. Troubu předehřejte na 220 stupňů.

7. Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem, posypte podle chuti hrubou solí nebo kmínem.

8. Pečte 5 minut s parou (vložením misky s horkou vodou na dno trouby nebo nastavením parního programu), poté snižte teplotu na 190 až 200 stupňů a dopékejte dalších 15 až 20 minut dozlatova.

9. Po upečení rohlíky vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

Obrázek receptu na majolkové pletené housky.

Domácí pletené housky s majolkou: tajemná ingredience majonéza, díky které jsou křupavé, zlatavé a vláčné

Tipy redakce

  • Kvásek má sílu: Kvásková voda musí být vlažná, ne horká, jinak kvasnice odumřou a rohlíky nevykytnou.
  • Těsto nechte pořádně vykynout: V teple a pod utěrkou kynutí probíhá rovnoměrně a rohlíky získají správnou nadýchanost.
  • Pára v troubě je zásadní: Pomůže vytvořit lesklou kůrku s narušenou strukturou, díky čemuž rohlíky nepřeschly a zůstanou vláčné.
  • Měkká střídka i na druhý den: Rohlíky skladujte v papírovém nebo plátěném pytlíku, aby nenasály vlhkost a nezměkly příliš.
Obrázek k receptu: Domácí housky podle Josefa Maršálka: Na ty kupované už si nevzpomenete!

Domácí housky podle Josefa Maršálka: Další den jsou stále čerstvé a výborné

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest